Здравейте!
Сдобих се с микрофермата и лимецът бе първото нещо, което се заех да покълвам. За съжаление без особен успех до сега. Проблемът е, че около 20-30% от семената покълват и след това изглеждат сякаш ще се развиват до големи растения а 70-80% си остават като семена с малки бели точки (кълнове). Едва подаващи се от зърното. След това тавичките се покриват с нещо като слуз и мисля, че загниват. Т.е. мисля, че семената умират просто и започват да се развалят. Смених три вида семена. Купени от три различни места. Микрофермата е настроена е да работи 4 пъти на ден по 15 минути. В 8, 12, 16 и 20 часа. В момента експериментирам с плат поставен под семената с цел да не се мокрят много. Платът поема водата и не позволява да обвива цялото семе. Но май ще постигна същият резултат… Чудя се дали някой може да сподели за по-успешни опити с покълване на лимец? Или някой да има идея какво греша? Водата им е много/малко? Дали за трети път уцелвам некачествени семена или просто това е нещо характерно за тази култура. Опитите ми с покълване на жито са доста успешни. Почти всички семена покълват едновременно и се развиват еднакво и успешно след това. От друга страна кълновете от лимец, които продават по магазините изглеждат добре и равномерно развити. Нещо не е в ред при мен явно...