Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Използването на озон в къщи  (Прочетена 14640 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Използването на озон в къщи
« -: октомври 17, 2013, 07:20:23 am »

След последните новини, че дишаме най-мръсният въздух в Европа, озонаторът става все по-актуален... Смятам, че редом с машината за кълнове, във всеки дом трябва да има озонатор.


Ето повече за озона:
Използване на озон вкъщи
Както много други неща, и озонът може да намери трайно приложение в бита ни. Той може да бъде използван успешно в следните области:
 
 • Дезинфекция на помещения - унищожава всички познати видове бактерии, вируси, плесени и останалите видове едноклетъчни организми. Още повече, използван в газообразно състояние, може да достигне до всички предмети и повърхности и да унищожи намиращите се там вируси, бактерии и плесени.
 • Стерилизиране на дрехи и вещи - бебешки дрехи и играчки, залъгалки, биберони и шишета за хранене и други подобни
 • Отстраняване на неприятни (и не само) миризми - цигарен дим, домашни любимци, парфюми, ароматни пръчици, миризми след готвене (запръжки, риба, подправки), миризма на застояло, миризма на изгоряло.
 • Пречистване на вода - получаване на питейна вода без мирис и оцветяване.  Обработената с озон вода не съдържа микроорганизми - бактерии, вируси, плесени и други алергени. Озонът премахва и някои от химическите замърсявания - тежки метали, карбамид, цианид и други. Особено подходящ на места с лошо качество на водата от водоснабдителната мрежа или при липса на такава. В последния случай трябва да обработите с озон водата от кладенеца или от изглеждащ чист водоизточник. Така ще получите годна за пиене вода без опасност от неприятни последици като заразяване или натравяне.
 • Пречистване на храни - плодове и зеленчуци, месо, риба, ядки. Премахва остатъците от пестициди, намалява съдържанието на хормони, нитрати и тежки метали (олово, манган, желязо)
 • Спа процедури - вана с озонирана вода отстранява мъртвите клетки от кожата, въздейства благотворно на кожни проблеми (дермофити, гъбички, локални възпаления) и осигурява гарантиран релакс. Озонът обогатява водата с кислород, който се поема през кожата и има отпускащо и възраждащо действие.
 • Озонотерапия - наситената с озон вода може да бъде използвана за третиране на разнообразни проблеми като лош дъх, пародонтит, болно гърло, акне, гъбички, пърхот и много други.
Защо, обаче, да ползваме озон, след като за почти всяко от гореизброените приложения има и други, нелоши средства?
Ако разглеждаме случаите, в които можем да прилагаме озон за дезинфекция на помещения - кухни, трапезарии, детски стаи, спални, общи помещения, килери, бани и др. - да не изброяваме всички възможни - озонът е един от малкото дезинфектанти, които могат да се използват в газообразно състояние и по този начин да въздействат на всички повърхности - дори и на тези, които не достигаме при обичайното почистване. Освен това, не всичко може да бъде третирано с дезинфектант, без неприятни последици - например плюшени играчки, мека мебел, цветя, книги и други. Тук, обаче, трябва да се има предвид следната особеност - по време на процедурата се получава висока концентрация на озон, над считаната за безопасна, поради което, докато трае процедурата и малко след нея, не трябва да има хора и домашни любимци в помещението. Озонът се разпада бързо, като крайният продукт от разпадането му е кислород (суровината от която го получаваме).

Най-разпространения начин за стерилизиране на бебешки дрехи е гладенето, а на пособията - изваряването. И двата метода са свързани с опасност от тяхното повреждане, забравяне водата да изври и т.н. Загряване на пластмасата и силикона е придружено с отделянето на опасни за здравето вещества. Една обикновена процедура на обгазяване на дрехите с озон или вана с озонирана вода на бибероните и залъгалките осигурява стерилна среда за детето.

Отстраняването на миризми - цигарен дим, застояло, миризми на изгоряло, подправки, домашни любимци и т.н. става на принципа на разграждане на молекулите, които въздействат на нашето обоняние като миризма. В зависимост от времето за въздействие и концентрацията на озон, органичните молекули могат да бъдат разградени до базовите съставки - въглероден диоксид, азот и вода. Обърнете внимание, че озонът отстранява причинителя, тоест премахва миризмата, а не я замаскира с друга, както е при ароматизаторите.

В наболелия случай с цигарения дим, озонът го разгражда напълно за броени минути, премахвайки не само миризмата, а и вредното въздействие върху пасивните пушачи.

Пречистването на водата с озон за получаване на питейна става в две направления - микробиологично и химическо. Първото е просто унищожаване на болестотворните микроорганизми и плесени, докато при второто озонът действа като окислител и въздейства на разтворените във водата химикали - пестициди, карбамид, цианиди, хлорамини и тежки метали като образува филм върху повърхността на водата или твърда утайка на дъното на съда. Когато използвате озон е най-добре да направите и механично филтриране на водата преди и след обработката й или, ако нямате тази възможност, да черпите вода от средното ниво в съда - нито от дъното, където е утайката, нито от повърхността, където е филмът. Предварителното филтриране служи за отстраняване на по-големите неразтворени частици във водата, за да не "хабите" озон да ги обработвате. При него може да използвате дори филтри за кафе. За последващото - най-подходящи са филтриращите кани или пясъчни филтри (за по-големи инсталации). Но дори и да не извършите филтриране, водата със сигурност ще е микробиологически безопасна, а ако спазите и правилото да черпите от средата на съда, ще избегнете основната част от неутрализираните химически замърсители във водата. Тук трябва да отбележим, че пречистената по този начин вода, ако не е филтрирана след озонирането, има кратък "срок на годност" - няколко часа, особено ако е оставена открита или не е в съда, в който е озонирана и в който предполагаме, че няма живи микроорганизми. Това е така, защото част от мъртвата биомаса е още във водата и при последващо попадане в нея на микроорганизми ще осигури добра хранителна среда за бързото им размножаване.

Алтернатива на озона, поне за микробиологическото пречистване, е използването на хлорни съединения. Тук, обаче, трябва много да внимавате с дозировката, защото после не можете да премахнете остатъчния хлор, който обикновено е под формата на хлорамини, които от своя страна често провокират алергии, водят на заболявания на дихателните пътища, като астма, например и други неприятни последици. Като цяло, ползването на хлор е силно непрепоръчително в домашни условия.
Хубав начин за справянето с болестотворните микроорганизми е преваряването на водата, което е свързано с разход на енергия и не решава проблемите с химическия състав на водата, а и с някои от болестотворните бактерии, чиито спори издържат на температури до 150 градуса - непостижими в домашни условия.

За пречистването на храни, обаче, озонът няма действаща алтернатива. Обикновеното измиване на плодовете, зеленчуците и месото, по начина, по който го практикуваме, обикновено е само с вода, То добре отстранява механични замърсявания като кал и пясък, но почти не въздейства на останалите видове замърсяване - от пестициди, хормони, нитрати и какво ли още не. А и никога не може да сме сигурни доколко чисто е това, което купуваме. Затова, всеки, който държи на качеството и чистотата на храната която се консумира в семейството, може да си осигури озонов генератор, с който да третира храната преди консумация.

При третирането с озон, поставяме храната в съд с вода и озонираме (обогатяваме с озон) водата. По този начин комбинираме механичното измиване с отстраняването на остатъците от пестициди, хормони и антибиотици, тъй като озонът ги разгражда. Замърсяванията от желязо, манган, олово и други тежки метали се окисляват и остават като утайка или филм във водата, която накрая изхвърляме. Процедурата трае 10-15 минути, не изисква нашето участие и може да бъде правена за всяко приготвяне на храна, осигурявайки същия здравословен ефект с обикновени продукти, както и при биопродуктите, които, обаче, са чувствително по-скъпи. Така спестявате ежедневно, осигурявайки си по-здравословна и качествена храна, което означава по-висок стандарт на живот, на същата цена.

А сега да се поглезим. Нека си направим спа вкъщи. Достатъчно е да имаме вана и озонов генератор. Както всички знаем, кожата е най-големия орган в човешкото тяло и участва активно в обмяната на веществата. Тя както отделя, така и поглъща вещества от заобикалящата ни среда. (Ето защо е важно да се къпем редовно, но това е друга тема). При разпадането на озона, основната част от него се превръща в молекули кислород, Когато озонираме водата, първоначално тя е богата на озон, а той след това постепенно се превръща в кислород. През целия този процес, кожата ни поема озон или кислород, които осигуряват значително по-висока степен на отмора и възстановяване на силите, както и по-голямо удоволствие от самото къпане. Допълнително, озонът атакува мъртвите клетки по кожата и горния епителен слой, с което ги премахва и се получава пилинг-ефект.

Озонът може да бъде използван и като лечебно средство при т.нар. озонотерапия. В наши дни озонови инсталации се използват в стоматологията, а в Китай и Русия озонът намира все по-широко приложение за лечение на редица инфекции. Това, обаче, трябва да става под лекарски надзор и е тема на друга статия.

Сами може да използвате озонирана вода за лечение на симптоми като: всякакви възпаления в устната кухина, акне, пърхот, дермофити, екземи, гъбички по кожата. В последния случай, озонираната вода не е така ефективна, както специализираните медикаменти, но за разлика от тях, макар и по-бавно, повлиява всички видове гъбички. А и след като вече имате тази технология, защо да давате пари за лекарства? Използвайте я навсякъде, където има ефект.

А сега и малко екология.

Озонът е изключително химически активен. Това поражда и неговата нестабилност. При стайна температура и обичайната за жилищата влажност на въздуха, концентрацията му спада наполовина за 20-30 минути (период на полуразпадане). Колкото са по-високи температурата и влажността на въздуха, толкова по-бързо се разпада. Озонът не може да бъде съхраняван, съответно и транспортиран. Няма как да си го купите.

Обаче, методите за получаването му в малки количества, които обикновено са достатъчни за гореописаните цели, са относително прости, т.е. технологията е достъпна. Не изисква много енергия, а суровината е безплатна - околния въздух. Така че не можете да си купите озон, но можете да си купите] уред, с който да го произвеждате. Колкото и когато е нужно. Получавате озон от кислорода във въздуха. Скоро след това той се разпада обратно, основно до кислород. Страничните продукти от взаимодействието на озона с органичните вещества, обикновено също са естествени - въглероден диоксид, азот и вода.

С озона използвате мощна технология, без да замърсявате. Не вкарвате допълнителни химически вещества в дома си. Няма замърсяване, няма алергии. Не се налага постоянно да купувате препарати или поне ще купувате по-малко. Не се налага да съхранявате химикали, съответно няма риск да попаднат у децата, да ги разлеете, да ги смесите неправилно или да направите друга поразия.

Както виждате, плюсовете да използвате озон вкъщи са много. Все пак, има и някои минуси.
 
 • Озонът води до корозия или стареене на някои материали. Това са медта, желязото (с изключение на неръждаемата стомана), каучука, непасивирания алуминий и някои други. Все пак, алтернативата на озона - хлорът ги уврежда значително повече. Подходящи за работа с озон са: всякакви видове керамика, порцелан, стъкло, неръждаема стомана, силикон, поливинилхлорид (PVC), неопрен.
 • При вдишване на озон с висока концентрация могат да се получат временни увреждания на горните дихателни пътища, след което те да се инфектират. Могат да се усетят и различни симптоми като дразнене и парене в очите, главоболие. При особено тежки случаи - затруднения в дишането, поради хипервентилация и задушаване. Все пак, трябва да отбележим, че човешкото обоняние разпознава озона в концентрации, които са около 10 пъти по-ниски от считаната за безопасна доза, така че е невъзможно човек да се натрови с озон без да иска.
 • Озонът често е спряган, най-вече под влияние на фармацевтичните концерни, като особено вреден и предизвикващ склеротични процеси в кръвоносните съдове. Естествено, подобни аргументи могат да бъдат намерени за отричането на използването на което и да се сетим вещество, тъй като за всяко вещество, съществува доза, над която то е вредно, опасно, дори смъртоносно. Както при билките и лекарствата, всичко е въпрос на доза и баланс. Тази част, естествено, не се споменава. При подходящо използване на озона и съблюдаването на прости правила за безопасност, където е необходимо, той е значително по-безопасен от алтернативните методи и средства.
И така, показахме и двете страни на медала. Всеки може да направи изводите за себе си. Озоновите технологии са нови, все още недостатъчно популярни, но дават своята заявка за място под слънцето в нашия все по химизиран, биотехнологизиран и замърсен свят. Както почти всяко полезно нещо, при неправилно приложение, в определени условия могат да станат опасни.
« Последна редакция: ноември 27, 2014, 05:35:28 am от Людмил »
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Moят опит с озона
« Отговор #1 -: ноември 02, 2013, 11:13:29 pm »

Първи впечатления от озонатора:

1. Имах проблем с миризма в колата, която с нищо не успявах да отстраня. Палих димащи пръчици, прах калъфките, но като се отмирише парфюма, лошата миризма се връщаше. Вечерта включих озонатора да работи вътре 30 минути при затворени врати. На сутринта нямаше и следа от каквато и да е миризма! Същата процедура направих с хладилника - една риба се беше размразила и омирисала всичко. След 30 минути озониране и престой няколко часа с озона нямаше и следа от миризмата! Как става този номер, идея си нямам, но наистина е много добро! Озона разгражда лошата миризма, не просто я маскира, както е с ароматизаторите...

Разкриват ми се широко поле за експериментиране - следващото нещо ще е озониране на вода, с която поникваме кълнове и избелване на дрехи. Знае се, че озонът има силно избелващо действие и това се използва в индустрията за избелване на дрехи. Но защо ние у дома трябва да използваме токсични и вредни за природата хлорни препарати, след като имаме озон - безплатен и екологичен: http://www.residentialozonelaundry.com/

Продължавам с експериментите.

Споделяйте и вие вашият опит!
« Последна редакция: ноември 02, 2013, 11:31:54 pm от Людмил »
Активен

ixristova

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Използването на озон в къщи
« Отговор #2 -: декември 08, 2013, 10:37:51 pm »

Здравейте,

искам и аз да споделя своя опит с използването на озона. Повече от половин година ме тормозеше проблема с бързото омазняване на косата. Пробвах различни шампоани и домашни маски за коса, но без резултат. След като пристигна озонатора, веднага го включих в действие  :D.
Озонирам 10л. вода за 10 мин. и с нея изплаквам вече измината си с шампоан коса. Отделянето на себум се регулира и вече мога да си мия косата 2 пъти в седмицата  ;), за разлика от преди, когато тя беше мазна на втория ден, след измиването.

Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Активен

Mishel

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 4
  • Профил
Re: Използването на озон в къщи
« Отговор #4 -: януари 25, 2015, 12:55:31 pm »

Здравейте,
Получих озонатора на Нова година и оттогава го използвам всеки ден. Първото, което ми направи впечатление е силната миризма, която за мен е непоносима. Но това не е проблем, тъй като докато продуктите или въздухът се озонират, аз не съм в помещението. След това проветрявам и след пет минути няма и следа от миризмата.
Озонирам всички плодове и зеленчуци, които купувам от пазара. Резултатът е, че стават по-свежи.
Обработвам и водата. Веднага си личи разликата.
Преди да получа уреда изгледах десетки видеа  и прочетох всичко за озона, което е на български. На филмчетата се вижда как от месото и рибата се отделя слуз. На едно място видях слуз да се отделя и при озонирането на грах. Това много ме впечатли и реших да озонирам белен слънчоглед, който купих от пазара. След десет минути на повърхността на водата се образува бял пръстен от слуз. Не можа да изтече в канала, затова се наложи да я изхвърля в боклука. Накиснах слънчогледа и на другия ден отново го озонирах. Пак се отдели слуз. След това купих червена леща и нея я озонирах. Също се образува бяла лепкава слуз. Помислих си, че може това да е от самите растения и вчера направих експеримент. Майка ми има боб, отгледан в градината. Озонирах го. Водата остана кристално бистра. Това показва колко токсична е храната по магазините. Снощи правих супа и реших вместо фиде да сложа просо. Озонирах го и от него също излезе слуз.
Напоследък био храните станаха доста популярни и се появи информация, че много от тях са фалшиви. Затова следващия път ще купя нещо био и ще го озонирам, за да проверя.
За месото и рибата не мога да споделя, тъй като от години не ги консумирам.
Успех на всички, поели по пътя на здравословния начин на живот!
Активен

joro80

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
  • Сайт за безплатни обяви
Re: Използването на озон в къщи
« Отговор #5 -: август 06, 2017, 08:36:21 pm »

Здравейте,

случайно попадам на тази статия, когато пишете за Озона имах друга представа има такава енергийна практика с цел лечение.

Но можете ли да споделите повече опит най-вече с хранителните продукти?
Активен
Сайт за безплатни обяви разделен на разнообразни категории.