Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Напоследък UV радиацията е много висока!  (Прочетена 1733 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 637
    • Профил
    • Микроферма

Напоследък след работа на открито в слънчев ден се чувствам все едно съм заварявал с електрожен - болки в очите, парене в кожата. Това са симптоми на облъчване с UV радиация.

На някой прави ли му впечатление, че докато медиите ни занимават с всякакви простотии, никой никъде думичка не споменава, че UV радиацията над България е в МНОГО, МНОГО високи и ОПАСНИ стойности? И това не от вчера, а от много време насам.

В момента, например, както ще научите от www.meteovista.co.uk/Europe/Sunpower-Bulgaria/146, UV индекса е 8-9 над цялата страна. Познати, които имат уред за измерване казаха, че са замервали и UV индекс 12!

Според UV наръчника на Световната Здравна Организация (eто го www.geophys.bas.bg/uv_index/solar_uv_bul.pdf) при индекс 9 е необходима сериозна защита от слънчевата радиация със специален крем, задължителни очила, шапка и никакво излагане на кожата на слънце. А при индекс 10-11 не бива въобще да се излиза навън. Сриване на имунната система, рак на кожата и увреждане на очите са резултат от излагането на ултравиолетова радиация. Децата са най-податливи на тази радиация. И при все това, нито думичка за това от страна на държавата и здравното министерство. Не че не могат да образоват хората, но нямат сметка. Виж, когато трябваше да минаваме към цифрова телевизия месеци наред въртяха по телевизията информационни кампании... Причината е проста - хората с разрушена имунна система рядко доживяват до пенсия. А за 40 години трудов стаж средният българин спестява в пенсионната си сметка към 80 000 лева. Но повечето хора никога не виждат тези пари, защото не доживяват до пенсия (сам се убедих https://www.facebook.com/photo.php?fbid=759498157492671&set=a.321089914666833.68117.100002974816126&type=3&theater). Пенсиите им ги прибира държавата. За бог да прости..

Та, като начало споделете тази публикация, за да могат повече хора да узнаят. Можете да си купите персонален UV index измервател, има ги на Ebay, само $7 струват: www.ebay.com/…/Skin-protect-Ultra-Violet-Teste…/221810725924
Задължително прочетете ръководството на СЗО за UV радиацията и предпазване от нея www.geophys.bas.bg/uv_index/solar_uv_bul.pdf .
Активен