Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Какво има да ни каже тоалетната за здрвето?  (Прочетена 61445 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма

Представете си, че сутринта палите автомобила си, и вместо бял дим, от ауспуха излиза ей такъв сив пушек с мирис на изгоряла гума.

Ще останете ли безразлични към това? Вероятно не, защото такъв пушек вещае проблем с двигателя и ако не му обърнете внимание автомобила скоро ще ви остави на пътя.

А знаете ли, че подобно на пушека от двигателя, отпадъците, които тялото ви изхвърля са много точен индикатор за здравето ви? Всяка промяна в цвета, формата и миризмата на урината и изпражненията може да е сигнал за проблем. Да, знам, много от вас са свикнали да си бръчкамт носа от погнуса щом чуят за телесни отпадъци и просто не желаят да чуят повече. Но истината е, че това e прост и лесен начин за ежедневна само-диагностика, който хората са използвали от най-древни времена -  намерени са вавилонски глинени плочки на 6000 години, на които има обозначения за изследвания на урината.

А за да правим това трябва без срам да гледаме в тоалетната и да забелязваме как изглеждат урината или изпражненията и как миришат.

И така, да започнем с:
УРИНАТА
1   Ако урината ви има цвят като 1, 2 и 3, вие приемате достатъчно течности
2  
3  
 
4   Ако цвета на урината ви е под червената линия, вие не поемате достатъчно вода и рискувате увреждане на тялото.

ТРЯБВА ДА ПИЕТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА!
5  
6  
7  
8  

Макар да не сме склонни да говорим за урината си, дори и с лекаря си, тя е всъщност част от невероятна система, която ни поддържа в добро здраве. Бъбреците ви работят дори когато спите, по 24 часа  филтрират разтворимите във вода остатъци, токсини, бактерии, гъбички, излишни протеини и захари от тялото, които в противен случай ще се натрупат в организма и ще ви разболяват. И уринарният тракт не само работи като ефикасна система за филтриране и изхвърляне, но той функционира и като система за ранно предупреждение и откриване, сигнализираща за някои признаци и симптоми на потенциално сериозни здравни проблеми, които иначе могат да останат незабелязани.
 Следващия път когато се насочите към тоалетната, ето за какво да следите:

1. Цвят на урината
Урината съдържа най-вече вода, както и пикочна киселина, минерали, ензими, отпадни материали и вещества като пигмента урохром, който придава на урината обичайния й сламено жълт цвят. Ето списък на цветовете на урината за справка:
 
 • Розов или червен: Когато е причинена от червено цвекло, къпини и хранителни добавки с желязо, промяната в цвета обикновено е временна и безвредна. Тя понякога се случва след усилени физически упражнения, но може да сигнализира и за други по-сериозни заболявания като хематурия (кръв в урината). Анализ от 2012 година, публикуван в списанието Southern Medical Journal изброява няколко възможни причини, като камъни в бъбреците, инфекции на уринарния тракт, уголемена простатна жлеза, анемия, някои наследствени заболявания или рак на пикочния мехур. Ако забележите розов или червен цвят на урината, свържете се с лекаря си незабавно; вашият лекар ще направи лесен тест и ще определи дали цвета се дължи на кръв в урината ви и какво да правите след това.
 • Кафяв: От ревен и боб фава. Това също така е често срещано предупреждение за наличието на инфекция на уринарния тракт особено, ако имате усещане за парене при уриниране. При нормално уриниране не трябва да усещате дискомфорт. Кафявият цвят може също да показва натрупване на билирубин в кръвта, и вероятно сочи за проблем с черния дроб, запушване на жлъчните пътища, камъни в жлъчката, хемолитична анемия или тумор.
 • Оранжев: От моркови или В витамини. По-тъмното оранжево може да е сигнал за сериозно обезводняване; това може лесно да се оправи с пиенето на повече течности, но ако се пренебрегне, може след време да доведе до сериозни усложнения като спазми, хронична умора, оток на мозъка, припадъци или нисък обем на кръвта.
 • Зелен или син: От аспержи и някои антидепресанти. При по-необичайни случаи може да означава инфекция на уринарния тракт.
 • Тъмно жълт или кехлибарен: Може да сте сериозно обезводнени; пийте повече течности. Ако се пренебрегне, това може след време да доведе до сериозни усложнения като спазми, хронична умора, оток на мозъка, припадъци или нисък обем на кръвта.
2. Миризма на урината
Някога лекарите имаха навика редовно да миришат урината на пациента – и понякога дори я опитваха – за да си помогнат в диагнозирането на определени заболявания и болести. Макар че тази практика в голяма степен вече не се практикува, необичайният мирис, идващ от урината може да е важен предупредителен признак, че нещо не е съвсем наред.
Миризмата на урината се свързва с обема и концентрацията на определени химикали, които се изхвърлят от бъбреците. Ето за какво да следите:
 
 • Няма забележим мирис: Нормално. Урината не трябва да има силно забележим мирис, но както и при цвета на урината, някои храни, хранителни добавки и лекарства могат да придадат на урината по-остър мирис от обикновено.
 • Лек мирис: Аспержите, чесъна, кафето и храните на животинска основа като месото и яйцата са най-честите виновници за мириса на урината. Дехидратацията може също да причини урината да е по-концентрирана, така че тя ще има и по-силен мирис.
 • Силен или неприятен мирис: Ако урината ви не престава да е с необичайно силен или неприятен мирис, това може да посочва инфекция на уринарния тракт, бъбречна инфекция, възпаление или инфекция на пикочния мехур, метаболитно разстройство, проблем с черния дроб или заболяване, предадено по полов път.
 • Сладък, плодов или плесенен мирис: Това може да сигнализира за случай на диабет или на рядкото генетично заболяване, наречено урина с миризма на кленов сироп.
3. Колко често трябва да уринирате
Средно, повечето хора уринират около четири до осем пъти на ден. Обаче, реалистично погледнато, това колко пъти ходите до тоалетната в голяма степен зависи от това колко течности пиете, какво ядете, колко кофеин и алкохол приемате, колко активни сте и какъв е стила ви на живот.
За жалост някои хора са толкова заети с работата си и графика си, че се „стискат” по-дълго от други.
 
 • Четири до осем пъти на ден: Нормален брой пъти.
 • Повече от осем пъти на ден: Нуждата да уринираме по-често обичайно се свързва с естественото остаряване и с диуретични лекарства, като и някои лекарства за кръвното също могат да причинят повече посещения до тоалетната.
 • По-силното чувство за „зор” или чувството за недовършване след уриниране: Може да е симптом на няколко различни здравословни проблема – инфекция на уринарния тракт, бременност, проблеми с простатата, диабет тип 1 или тип 2, свръх активен пикочен мехур, интерстициален цистит (възпален пикочен мехур), или дори удар или неврологично заболяване.
4. Мътна, пенеста се или съдържаща частици урина
Нормално урината е прозрачна или полупрозрачна. Ако тя е напълно прозрачна и безцветна, тогава това вероятно означава, че пиете много вода (важно е да се пие много вода всеки ден, но и пиенето на прекалени количества също не е здравословно). В случай че сте извън нормата, ето за какво да следите:
 
 • Мътна урина: Ако понякога забелязвате, че урината ви е мътна и не изпитвате никакви други симптоми, това може просто да показва, че сте леко обезводнени и трябва да пиете повече течности. Мътната урина може да е също така симптоматична за инфекция на уринарния тракт или при жените може да се дължи на вагинално течение, вагинит или бременност. По-сериозните потенциални причини включват проблеми с бъбреците, метаболитни проблеми, проблеми с хипофизната жлеза или заболяване, наречено хилурия (наличие на галактоза в урината), при което в урината прониква хилус поради запушване на лимфен канал.
 • Пенлива урина: Това понякога се дължи на изключително бързата струя на урината, изтичаща в тоалетната чиния – няма нужда от притеснение, ако това се случва понякога. Но ако започнете да забелязвате пенеста урина по-често, то тогава това може да е признак на протеинурия, заболяване, характеризиращо се с висока концентрация на протеин в урината, което обикновени показва бъбречно заболяване. То може също да сигнализира за диабет, инфекция или високо кръвно налягане.
 • Видими частици: Това може да е признак на бъбречни проблеми, както и за наличие на камъни в пикочния мехур, бъбречно заболяване, инфекция на уринарния тракт или други сериозни заболявания.
Защо е добре да пием достатъчно вода?Когато сме достатъчно хидратирани, това не е само ключово за поддържането на здрава уринарна система, но е и жизненоважно за здравословното храносмилане и за изхвърлянето на екскрементите, както и за поддържането на нормално кръвно налягане и телесна температура, за облекчаването на ставите и в основни линии за правилното функциониране на всеки орган и система в тялото. И макар че повечето от нас са запознати с правилото за осемте чаши течности на ден, истината е че действителната ни нужда от течности варира от човек до човек, в съответствие с теглото, големината на тялото, нивото на активност, приема на кофеин, алкохол, сол и захар, лекарствата, които взимате, времето и климата, в който живеете. Пиенето по осем чаши вода на ден може да е лесно указание за да сте сигурни, че пиете достатъчно вода, но непременно пийте повече в горещите дни, след физически упражнения, и когато консумирате кофеин, алкохол или много сладки или солени храни. Или пийте вода когато сте жадни и се оставете урината ви да ви насочва – ако е по-тъмна от сламено жълта, тогава се опитвайте да пиете повече чиста прясна вода и ще забележите как цветът на урината ви ще се промени с промяната на количеството приемана от вас вода.

Забележка:

Настоящата статия е информативна. В случай, че откриете в урината си указаните по-горе цвят, мирис, прозрачност… будещи тревога, непременно се обърнете към личния си лекар или към специалист уролог. Не се самолекувайте.
ИЗПРАЖНЕНИЯТА
Изпражненията, които човек отделя, са важен показател за здравето му.

Наблюдението на това колко често ходите до тоалетната и какво количество екскременти отделяте, може да се използва като инструмент за ранно диагностициране на проблеми в храносмилането и стомашно-чревния тракт.

„Храносмилателния тракт съдържа повече на брой бактериални клетки, отколкото клетки има в цялото човешко тяло“ твърди д-р Жан-Пиер Рауфман, гастроентеролог в Медицинския университет в Мериленд. „Много е важно червата ни да работят правилно, защо само така те ще могат да абсорбират необходимите им хранителни вещества. Тяхната работа не се изчерпва само с това. Те синтезират важни витамини за тялото и не трябва да допускат навлизането в организма на химикали или бактерии, които може да са опасни за здравето ни. Знаете ли, например, че 95% от хормона на щастието серотонин се произвежда в здравите черва?

Ходенето до тоалетна е естествена функция на тялото, подобно на дишането или изпотяването. Въпреки, че много хора са възпитани да се гнусят от собствените си изпражнения, наблюдаването им може да помогне навреме да диагностицират сериозни заболявания и дори някои видове рак. Понякога дори обикновеното къркорене на червата може да е показател, че тялото ви се бори със сериозна инфекция.

Ето седем основни неща, за които трябва да следите след дефекация:

1. Изменение в цвета

Цветът на изпражненията често зависи от това, какво точно ядете. Повечето нюанси на кафявото се приемат за напълно нормални. Промяна на нормалния цвят от тъмно кафяв до черен или към жълт е тревожен признак за проблеми със здравето.
„Черните изпражнения са индикатор за кървене в стомаха или горната част на тънките черва“ предупреждава доктор Рауфман. Разбира се, някои видове добавки, съдържащи желязо, могат да доведат до потъмняване на отделяните изпражнения, но наблюдавания цвят е по-скоро тъмно зелен.
Но ако наистина не сте прекалили с боровинките или лакрицата и не сте приемали медикаменти съдържащи бисмут, черните изпражнения са сериозен показател, че имате спешна нужда от лекарска консултация.
Ярко червени изпражнения подсказват за активно кървене в долната част на стомашно-чревния тракт, като дебело черво, ректум или анус.

Особено тревожен показател е промяна на цвета в светло бял или жълт. Цветът на фекалиите обикновено се определя от жлъчните сокове, които тялото ни отделя. Изсветляването може да е признак за запушване на жлъчните канали, първи признак на рак на панкреаса или хепатит.

2. Изменения във формата

Промяна във формата на отделяните изпражнения може да е сериозна причина за безпокойство. Ако екскрементите, които отделяте станат по-тесни, например с дебелината на молив, според експертите това може да се дължи на рак на дебелото черво.

„Не бива веднага да се мисли за най-лошия вариант“, успокоява д-р Рауфман - „промяната в големината и формата може да са показател за запушване (обструкция) в някоя от ниските части на дебелото черво“. Частичното блокиране на нормалния поток на фекалиите може да е причина за странната им форма.

3. Миризма

Факт е, че изпражненията не миришат особено приятно. Все пак, миризмата е индикатор за здравето на червата. Ако чревната ви флора е балансирана и не се храните с боклуци и месо, миризмата е характерна, не неприятна. Особено отблъскващата или неприятна миризма на кисело или гнило са индикатор, че в стомашно-чревния тракт може да има вредна бактерия или паразит. Понякога, при запек, когато в крайна сметка се облекчите, отделеното от вас наистина има миризма по-неприятно от обикновено. Това е защото при по-дълъг престой започва гниене на хранителните отпадъци в червата, от което се отделят токсини. Лошата миризма на вкиснало може също да сочи, че не ви достигат храносмилателни ензими и храната не се смила добре. Това значи, че се храните прекалено много с готвена храна, в която липсват храносмилателни ензими.

4. Следи в тоалетната

Ако само дърпането на водата е недостатъчно да измие тоалетната и се налага да използвате четката за тоалетна, трябва да се замислите върху храненето си. Поемането на твърде много готвена (а това значи киселинна) храна предизвиква обилно отделяне на лепкава слуз, с която тялото се опитва да защити червата от киселинността. Едно време, когато нямаше химически лепила, лепилото за хартия се правеше от брашно и вода. А днес хората ядат това лепило под формата на пухкави кифли, кроасани и банички. Те правят изпражненията лепкави и с времето ги "циментират" слой върху слой по стените на червата.

5. Запек и диария

Запекът е не само неприятен, но и потенциално опасен за здравето на човек. Под запек лекарите разбират сухи, твърди екскременти, от които ви е трудно да се освободите. Понякога ходенето до тоалетна е дори по-рядко от веднъж седмично.

Различни са факторите, които могат да доведат до констипация. Според гастроентеролозите основните рискови фактори за развитието на констипация са бедна или небалансирана диета, липса на достатъчно упражнения, някои видове медикаменти както и различни чревни смущения.

Констипацията, оставена без адекватно лечение може да доведе до различни здравословни усложнения като хемороиди или ректално кървене. Най-добрият начин да облекчите симптомите на хроничен запек е да промените тоалетните си навици, повишите приема на течности, да включите в менюто си храни, богати на фибри, да се опитате да се упражнявате повече и да отидете в тоалетната веднага, ако имате нужда, без да отлагате.

Oтдясно ще видите така наречената Бристолска таблица на изпражненията, разработена от д-р Кен Хийтън от Бристолския университет. По нея можете да определите дали изхожданията ви са нормални. За идеални и нормални се считат тип 4 и 5.

Тип 1 е индикация за остра дисбактериоза. Парчетата са твърди и абразивни, болезнени за изхождане. Типични след приемане на антибиотици и за диета бедна на баластни вещества. Няма газове, защото липсва бактериална среда.

Тип 2 са компактен вариант на тип 1. Най-деструктивни са от всички, защото са големи по размер и увреждат ануса и нервните окончания там, предизвикват разширение на ректума. Освен това изискват много напъване, което докарва хемороиди и дивертикулоза.

Тип 3 има характеристиките на тип 2 но показва по-бързо време за придвижване. Фактът, че не са толкова големи като тип 2 показва, че дефекацията е по-редовна. Но също като тип 2 изискват напъване с всичките съпътстващи увреждания.

Тип 4 е нормална форма за хора, които се изхождат веднъж дневно. Диаметъра е малък, изхождането лесно. Не изискват напъване.

Тип 5 е характерно за хора, които се изхождат след всяко основно хранене, 2-3 пъти дневно. Смята се за най-идеалната форма. Не изискват напъване.

Тип 6 може да е индикация за свръх-активност на червата, твърде много калий в диетата, рязко дехидриране на тялото или скок в кръвното налягане. Показва и чувствителност към стрес, твърде много подправки в храната, пиене на вода с високо минерално съдържание.

Тип 7
« Последна редакция: май 05, 2021, 12:04:48 pm от Людмил »
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма
Какво има да ни каже тоалетната за здрвето? - продължен
« Отговор #1 -: декември 18, 2014, 03:48:54 am »


6. Плуващи и мазни изпражнения

Изпражненията на здравите хора потъват във водата. Когато за продължителен период (повече от седмица) изхождате плуващи изпражнения или забелязвате мазнина по повърхността на водата, това е сигнал, че трябва да вземете мерки. Причините могат да са:
 • Малабсорбция - недобро усвояване на хранителните вещества от храната
 • Стеаторея - неусвояване на мазнините. При стеаторея изпражненията са лъскави, оставящи мазен слой по повърхността на водата
 • Цьолиакия - автоимунно заболяване, при което имунната система напада собствените клетки на тялото, в случая фините власинки в тънките черва, които извличат хранителните вещества и мазнините от храната. Тази автоимунна реакция се причинява от протеина глутен, който се намира в житото, ръжта, ечемика и понякога овесените ядки. Когато власинките биват възпалени, червата вече не могат да усвояват мазнините и те се появяват в тоалетната под формата на плуващи изпражнения и мазнина по повърхността на водата.
 • Панкреатит или панкреатична недостатъчност - панкреаса не отделя достатъчно ензима липаза, който разгражда мазнините.
 • Камъни в жлъчката пречат на черния дроб да отделя жлъчка, която разгражда мазнините.
 • Паразити - ламблиите, например могат да причинят поява на неусвоена мазнина в изпражненията.
 • Чревна инфекция - когато на мястото на добрите бактерии в чревния тракт се настанят вредни, като E.coli, те могат да причинят недобро усвояване на храната, газове и др.


7. Наличие на паразити в изпражненията

Не бързайте да кажете - кой, аз да имам паразити?!, защото много хора ги носят в себе си години наред и дори не подозират. Паразитите са специалисти в прикриването и рядко излизат на бял свят. Но за сметка на това причиняват дълъг списък със заболявания, които докторите рядко свързват с паразитите - нарушение на съня, хронична отпадналост, диабет, рак, алергии, болки в ставите и т.н. Все пак понякога се появяват в изпражненията и ако ги забележите там трябва незабавно да вземете мерки.

« Последна редакция: март 08, 2015, 06:15:12 pm от Людмил »
Активен