Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Да научим детето на правилни тоалетни навици  (Прочетена 10526 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 629
    • Микроферма

Големият интерес към темата "Правилно ли ходим до тоалетната?" - над 24000 прочитания(!) ме накара да преведа част от друга статия за децата.  Вижте все пак първата статия, за да сте наясно за какво ще говорим по-долу.

Когато детето се роди, грижовните родители искат да създадат щастлива, здравословна среда за неговото най-добро израстване и развитие. А самото дете изразява своята индивидуалност от ден първи. Нуждата да суче от гърдата е инстинкт, инстинктивни са и другите действия, които малкото същество извършва, преди да започне да се учи от големите. Най-видим от тях е клякането - мнозина родители забелязват колко комфортно и присъщо за детето е да си играе клекнало, и също така, че то инстинктивно кляка*, когато иска да се изходи.

Но какво става после? Приучаваме ги да седят на гърне, а по-късно на толетната с провиснали надолу крака. И очакваме от този ден нататък да си вършат работата по този начин. Ами да, нали всички в цивилизования свят правят така ?
Но каква цена плащат децата ни за неестественият навик, на който ги приучаваме?

Ще преразкажа някои интересни и поучителни случки, споделени от родители, вие си правете изводите сами:

Една позната, сега е 60 годишна, ми разказа, как един от синовете й като дете страдал от хроничен запек. Тя решила проблема, като го изкъпвала в горещата вана и след това го карала да клекне над вестник в банята. Действало безпогрешно, всеки път!

Детегледачка ми разказа за 7 годишно момиче, което страдало от инконтиненция (неволно изпускане) на мехура и червата. Тя го приучила ежедневно да кляка в тоалетната и само след 3 седмици проблемите изчезнали напълно.

Друга майка разказа, че започнала да използвала специална стойка, заради хемороиди след раждането. 8 годишната й дъщеря започнала да я имитира, използвайки интересния уред в тоалетната. Скоро майката била удивена, че нощните напикавания при дъщеря й драстично намалели. Преди подмокряла нощем леглото по два пъти и това се повтаряло всяка седмица по 2-3 пъти. След като дъщеря ѝ започнала да се изхожда клекнала, само две седмици по-късно, тя престанала да се напишква нощем, инцидентите намалели до един-два месечно, а скоро след това спрели напълно.

Чувал съм много коментари от майки, които казват, че децата им имали запек, докато не започнали да се изхождат клекнали. И към техният опит ще добавим историята на Андрю, който страдал от болест на Крон. Той бил диагностициран с тази болест на 5 години. Заради заболяването в разстояние на 12 месеца преминал през четири хирургически операции под упойка. Ала нито хирургията, нито лекарствата помогнали на бедният Андрю. Като капак на всичко към страданията му се добавил и тежък запек. По това време майката прочела за ползата от изхождане в клекнала поза и започнала да го насърчава да кляка на тоалетната чиния. Само след два дена забелязала подобрение!
Две седмици по-късно хирургът бил удивен, че възпалението е преминало. Майката на Андрю решила да поеме нещата в свои ръце и престанала да му дава предписаните лекарства. Само за 12 месеца симптомите на болестта на Крон изчезнали! И всичко това постигнато с една единствена корекция - да го научи да кляка на тоалетната - което той продължава да прави и до днес. Нещо повече - изчезнали реакциите към храни и ситуации, които преди му предизвикали разтройство и дискомфорт.

Благодаря на майките, които споделиха историите си с мен, особено на майката на малкия Андрю, която със сълзи на очите ми разказа за непоносимите болки през които е минал след операциите. Това ме мотивира да събера историите им и да ви ги предложа за четене и поука. Важно е родителите да имат избор, когато решават кое е най-доброто за децата им. Защото ако всички си мълчим или шушнем засрамено, когато се заговори на тази тема, как за бога хората ще разберат истината?

Когато избираме за децата си най-добрият начин на хранене, упражнения, изкуства, образование - все неща, които намираме за важни в развитието му - нека уважим и една проста житейска истина, която детето инстинктивно знае - човек трябва да се изхожда клекнал.  Истина, зад която стои мъдростта на 3.8 милиона години еволюция..
по материали от http://www.naturesplatform.com/mychild.html

* - всъщност естествена стойка за човека е клекналата, не седналата (в природата няма столове), и доказателството е, че всяко дете се ражда с т.нар. фасети за клякане в костта на ходилото и на големият пищял, които му позволяват комфортно да кляка и да стои така дълго време. Ала в нашата цивилизация децата  още от детските ясли биват отучвани от природните си инстинкит и вместо да клякат, там ги научават да сядат на столове и на тоалетната. В резултат тези фасети не се доразвиват и изчезват. Повече по темата съм писал тук.
« Последна редакция: април 11, 2021, 10:40:19 pm от Людмил »
Активен