Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Работници в хипермаркет: Перем месото в химикали  (Прочетена 3699 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 636
    • Профил
    • Микроферма


Свежо, розово, апетитно. Така изглежда месото от витрините на всеки един голям супермаркет. Оказва се обаче, че в 90 на сто от магазините предлаганото месо дълго е лежало посиняло и вкочанено в лед.

Двама студенти, работили в известен хипермаркет в България разказват, че „перат“ месото с накисване, преди да го пуснат на пазара, научи HotArena.net. А разкритията им направо смразяват кръвта:
„Потребителите си нямат и представа какво ядат. Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени“, разказват служители.

Залежалите по витрините мръвки пък се мариноват с подправки и масла и отново се връщат в търговската мрежа. Дъхът се убива със специални билки, а клиентите с радост купуват залежалото месо, без дори да подозират какво носят в домовете си.

От най-залежалата животинска стока се прави кайма. Дори готовите кюфтета и кебапчета излизат от нея. Контрол върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Няма как да се разбере колко дълго е било замразено месото, след като премине „специалното“ пране.

Охладените месни продукти са още по-голяма заплаха за здравето на клиентите. Тъй като дори не се съхраняват както трябва.

Затова единствения начин да сте сигурни, че ядете прясно месо е наличието на кръв. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете. Докато в замразените само прозрачна течност.

Друг начин да сте поне малко сигурни, че едно месо е прясно, е да си го вземете с кост. Гаранцията не е голяма, но поне има минимален шанс месото да не е престояло прекалено дълго.

Още по-шокиращо е положението с телешкото месо. Внесените от Аржентина или Бразилия мръвки претърпяват такива процедури, че ще ви се изправят косите. За да бъде намалено митото върху него, теглото му се намалява в специални сушилни, а след вноса отново минава обработка – поставя се в перални пълни с осолена вода и се върти около 2 часа, докато достигне нормални размери. При това не е съвсем сигурно, че процедурите са безопасни.

„Виждал съм с очите си как се приготвя за изнасяне в магазина подобно телешко. Повярвайте ми, ако всеки консуматор стане свидетел на тази процедура със сигурност ще стане вегетарианец“, разказва един от работниците.
Съветът му е да се купува само българско телешко месо от малки производители или от познати и то задължително с кост, за да сте сигурни, че е прясно. И е най-добре да заложите на кварталната месарница, а не на големите вериги.
« Последна редакция: март 06, 2015, 11:15:10 pm от Людмил »
Активен

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 636
    • Профил
    • Микроферма
Re: Работници в хипермаркет: Перем месото в химикали
« Отговор #1 -: август 27, 2013, 08:10:39 pm »

Като продължение на темата вижте това видео и този филм:
« Последна редакция: април 25, 2014, 09:37:58 am от Людмил »
Активен