Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Тайните на дълголетието  (Прочетена 1671 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 636
    • Профил
    • Микроферма
Тайните на дълголетието
« -: март 14, 2013, 12:59:16 am »

Тайните на дълголетието
Изкуството да оставаме млади

д-р Дориан  Александров
 
От много години се интересувам професионално от геронтология (наука за дълголетието) и събирам материали, статии, публикации и биографии на столетници. По времето, когато работех в два института на Медицинска академия в София (1987 - 1992 год.) имах възможност да се занимавам и с научна работа по въпроса и най-вече с проблемите на храненето и лечебните свойства на козето и биволското кисело мляко.

Материалите, които съм събрал реших да оформя като научно-популярна публикация, по начин достъпен за по-широката публика. Смятам, че този начин на представяне на проблема ще е по-полезен на хората, от една чиста и суха научна публикация. В това изследване съм използвал, както достиженията на съвременната медицина (източна и западна), така и чисто практическия опит на поколенията (биографии и съвети на дълголетници). Особено внимание е обърнато също на различните източни дисциплини, които работят в насока постигане на здраве и дълголетие - такива като Йога, У-шу, Ци-Гун, Аюр-Веда, Дао, Чан (Дзен), традиционна китайска и тибетска медицина и др. Не са пренебрегнати също българската народна медицина, билколечение и някои религиозни практики и езотерични учения.

През своята еволюция през вековете, човек винаги се е вълнувал от въпросите за безсмъртие, дълголетие, здраве и пълноценен живот. Винаги е стоял въпроса защо едни видове (животински и растителни) и хора живеят по-дълго от други. В какво се крие тайната на дълголетието; можем ли да постигнем безсмъртие и вечен живот? Отговорът на тези въпроси не е лесен, тъй като освен чисто медицинския аспект има неща свързани с философия, религия, етика и други науки. Авторовото виждане е, че разглеждането на подобни проблеми трябва непременно да бъде интердисциплинарно и в съчетание на наука, религия и философия. Проблемът на повечето днешни учени е, че те са тесни специалисти и им липсва енциклопедичност и широта на познанието. Това разбира се има и своите плюсове и е обусловено от огромния масив от информация, който е свързан с всяка отделна наука. Подходът на автора е по-всеобхватен и на базата на личния си опит и събрани материали ще се опитам да направя някои обобщения по тази интересна тема. Има определени факти и ние ще се опрем предимно на тях. Читателят също така трябва да умее да разграничава строго доказаните факти и научни теории от легендите, преданията, устните източници и религиозни книги, които разбира се също не са за пренебрегване.

За продължение вижте прикачената книга (трябва да сте регистриран за да можете да я свалите)
« Последна редакция: април 18, 2013, 11:56:14 am от Людмил »
Активен