Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес  (Прочетена 70648 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма

Излекуван кариес
Възможно ли е това? Толкова невероятно ли звучи?

Когато Хипократ е казал: „И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна”, той е имал впредвид точно това, буквално – „Нека храната да бъде лекарството за вашата болест!”
Толкова дълбоки корени са пуснали някои убеждения в нашето съзнание, че ние често отказваме да приемем очевидните истини и предпочитаме да робуваме на догми.
Може ли кариес да оздравее без зъболекарска намеса?
Пломбите и пробиването на зъбите ли са единствената алтернатива за развалените ни зъби?

Чуйте нашата история и преценете сами:

На около 20-24 месечна възраст, по зъбите на Самуил започнаха да се появяват петна, а самият им цвят започна да се променя - да покафеняват, особено по краищата. Емайла стана ронлив и от краищата на зъбите се чупеха парченца.
Заведохме го на зъболекар, който установи начални кариеси по предните зъби. Каза, че било генетично и трудно може да се промени нещо. И наистина, баща ми на 40 години е бил със зъбни протези, аз съм на същото положение, жена ми също има лоши зъби и протези.

Но точно заради това решихме да не оставяме така нещата, да направим нещо. Започнах да се ровя за информация и попаднах на изследванията на д-р Уестън Прайс* и последвах препоръките му. Закупихме машина за домашно производство на кълнове и започнахме да даваме на Самуил всеки ден салата от поникнал слънчоглед и люцерна, омега комплекс (ленено олио), ядки и козе сирене. Но забележете - козето сирене е правено у дома от НЕПРЕВАРЕНО и НЕПАСТЬОРИЗИРАНО мляко, добито в нашия район, което загряваме до макс. 40 градуса за да запазим всички ензими!
След 8 месеца месеца петната изчезнаха и зъбите станаха отново бели, а отчупените краища се регенерираха!!

Ето още една снимка в близък план. Забележете, че отчупените краища на предните горни зъби са се регенерирали само за 8 месеца! За съжаление не съм се сетил да направя специално снимки на зъбите му в близък план, тези ги намерих в албумчето му. След още година нямаше и следа тези зъби да са били някога с отчупени краища!
Не сме ползвали никакви лекарства и зъболекар. Детето не консумира месо и захарни изделия, нито изделия от хибридна пшеница (заместваме с качамак и домашно приготвян ръжен хляб). Не пие хлорирана или бутилирана вода (у дома сме на водозахранване от кладенец).
 

Случаят беше засвидетелстван от специалист-стоматолог, който го прегледа преди и след „лечението”. Той самият бе удивен и каза, че такъв случай не е имал в практиката си.

В интерес на истината трябва да кажа, че покрай тази статия много хора, чиито деца имат кариес, приложиха начина на хранене, който прилагахме на Самуил, но без успех. Което показва, че тайната не е само в храненето. Има и други фактори, които другите явно не спазват, като разделно хранене, ходенето гол и бос, многото движение, изхождането в клекнала поза (тоест пълно изчистване на дебелото черво, което също влияе на зъбите, както ще видите по-долу), позитивната нагласа и др.

Затова вярвам, че методът, който сме използвали да излекуваме зъбите на Самуил се нарича "правилен живот". Не точно правилно хранене или нещо конкретно, а просто всичко заедно е оптимално природосъобразно. И знам, че това е единственият начин човек да бъде здрав. Никое хапче или специална диета не са трайно решение.

Тук искам да вмъкна някои детайли, които са важни, но хората ги пропускат:

1. Ходенето гол и бос. Той е гол, навън на открито, всеки божи ден през лятото. Чувства се естествено така и щом се стопли времето сам сваля дрехите (слава Богу, тук няма кой да го гледа с неразбиране и осъждане).
Майка и баща ми разказват, че навремето всичките деца на село са ходели през лятото боси и почти голи - само с една препаска (гащи не е имало). Босото ходене е МНОГО важно за здравет. Отделете време да видите този кратък филм и ще разберете защо.

Да не забравяме, че кожата е най-големият орган в тялото и е сходна с листа на растение - тя диша, попива, синтезира витамини, зарежда ни с прана, отделя ненужните вещества. И подобно на растенията тя си върши работата, само когато е открита и дишаща.
Като кажем отделителна система всеки си мисли за бъбреците и червата. Но знаете ли, че всъщност кожата е най-големият отделителен орган на тялото.  Излагането й на открито й позволява тя да диша и да отделя. Причината хората в северните държави да живеят най-малко е, че в  по-голямата част от годината са облечени и тялото им не може да  изхвърля токсините през кожата. Така че, ходенето гол не е за пренебрегване.

Краката ни свързват с нашата майка - Земята. Енергийните корени на тялото през босите крака се спускат надолу и обменят енергия с нея. Сега се сетете колко деца около вас ще видите да тичат голи и боси, особено пък в детските градини...


 2. Оптимално хранене. Сиренето, което му квасехме коренно се различава от това в магазина. Нашето е като гума и е от мляко, прясно издоено, непастьоризирано, от кози пасящи в района около нас, което също е важно. Уестън Прайс, изследвайки примитивните нации, установява че всички със здрави зъби се хранят с храна добита около тях. Водата, която Самуил и всички пием е от кладенец, т.е. пак е "местна". Част от храната също е от нашата градина. 80% от храната му е сурова, в непреработен вид и съдържа много фибри и ензими - качамак, овесени ядки, които само се накисват във вода, домашен хляб от едро смляно зърно, кълнове, суров грах, бамя, домати, черници, череши, ябълки, грозде и салати според сезона - направо от градината. Освен това Самуил се храни стриктно разделно.
3. Bитамините К и D са два много важни витамина за здрави зъби. И двата се произвеждат в тялото... но само, когато то работи както трябва.
 Начинът по който днес израстват децата, в яслите и детските градини разрушава здравето и зъбите им. Те са лишени от пълноценен досег с естествените природни сили - слънце, вода, земя. Там пият хлорирана или бутилирана вода и ги хранят с мъртва готвена храна, която е  лишена от ценни витамини и ензими.  Топлинната обработка унищожава всички ензими в нея и я прави киселинна и нарушава алкалния баланс на тялото (храната трябва да бъде 60% алкална (плодове, зеленчуци) / 40% киселинна (готвена), ето повече по темата). Неспазване принципите на разделното хранене натоварва младият организъм и нарушава баланса в него. Всичките тези неща водят до отслабване на здравето, а оттам и до разрушаване на зъбите.

Детето трябва да бъде изложено на слънце, цялата му кожа, не просто ръцете и лицето, поне за час на ден, и да е босо, за да обменя правилно енергията си със Земята.

Зеленчуците, разбира се, сокове, пресни салати, кълнове, коприва, череши, каквото ви даде природата да са в менюто му. Да се избягват чуждестранни плодове и зеленчуци. Не само че те са престояли седмици по кораби и камиони и са енергийно празни, но и се берат зелени и нямат никаква стойност за тялото.
4. Неизползване на пластмаса. Не сме давали биберон на Самуил, храната и водата ни се съхраняват в стъклени и керамични съдове. Дори каната ни за топлене вода е стъклена. Нямаме и не ползваме детски пластмасови чашки и чинии. Наскоро бе открито, че бисфенола, който се съдържа в пластмасите уврежда детските зъби. Ето повече за това.

Нещата, които изброих и препоръчах по-горе звучат абсурдно за мнозина родители. Но не намирате ли, за още по-абсурдно, че днес в модерния 21-ви век над 80% от децата в България са с развалени зъби? ??

Людмил

 

* - Няколко думи за Уестън Прайс: книгата му "Nutrition and Physical Degeneration" е мащабно (вероятно най-голямото досега) проучване на зъбното здраве всред различни нации, подробно документирано със снимки, статистики. В нея има реални решения за лекуване на кариеса.д-р Уестън Прайс, лекар и зъболекар е обиколил голяма част от света и е изследвал зъбите на различни изолирани общности. Живял е в планински селища в Швейцария, сред ескимосите, индианците, австралийските аборигени, различни африкански племена, в Перу и къде ли не още.

Изследванията на зъбите им дават удивителни, фантастични резултати -- кариесът сред тези хора, независимо дали са швейцарци, ескимоси или африканци, е ПОД 1%! Там кариесът е изключение, докато а при нас е рядкост да намериш здрав човек без кариеси. И това, забележете, са хора, които НЕ ходят на зъболекар, ядат скорбяла и сладко, НЕ си мият зъбите, не дъвчат дъвка Орбит и не пият флуорид!!!

Според общоприетите разбирания за кариеса, зъбите на тези хора отдавна трябва да са изгнили. При все това, можете да ги видите на снимките в книгата му - най-хубавите и здрави зъби, които някога съм виждал. Не само нямат кариес, но и зъбите им остават здрави до дълбока старост!

Изследванията му показват, че храненето на тези здрави хора варира -- някои се хранят с растителна, други с животинска храна. Но общото между тях е, че живеят природосъобразно, храната им е в естествен вид и е добита в района в който живеят. Наблюденията му също така показват, че в мига в който тези здрави хора се докоснат до западните рафинирани храни и беразборен начин на хранене, зъбите им катастрофално се развалят (снимките са потресаващи).

В крайна сметка той заключава, че липсата на важни минерални съставки и витамини в съвременните рафинирани/консервивани храни и небалансираното хранене са причина за физически деформации и разваляне на зъбите.

Неговите изследвания показват и още един удивителен факт -- зъбите се лекуват с правилна диета. Да, кариесите изчезват, гниенето престава.

Във връзка с това ви предлагам да гледате няколко филмчета представящи изследванията му, истинската причина за кариеса и как да го лекуваме:
« Последна редакция: юни 11, 2020, 03:18:58 pm от Людмил »
Активен

mi

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5

Людмил, при вас със жена ти има ли подобен резултат от кълновете, както при Сами?
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма

Людмил, при вас със жена ти има ли подобен резултат от кълновете, както при Сами?
Не.
Активен

hacko

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6

А някой пробвал ли е рецептата от книгата на този човек от клиповете? На мен ми изби кариес и искам да пробвам някой метод преди зъболекаря :)
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма

А някой пробвал ли е рецептата от книгата на този човек от клиповете? На мен ми изби кариес и искам да пробвам някой метод преди зъболекаря :)

Ние го приложихме на практика даденото от Уестън Прайс, на който се базира този от клиповете. Само че леко я модифицирахме, защото детето ни е вегетарианец. По-горе съм дал точките, които според мен са важни и които хората не спазват.
Активен

hacko

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6

Ще може ли да кажете оригиналната рецепта /не за вегетарианци/?
Бих искал да пробвам точно както е било.
Благодаря!

Намерих една рецепта, тази ли знаете и вие?
1/2 teaspoon 2-3 times per day of Green Pasture's Royal Blend fermented cod liver oil / butter oil mix (1-1.5 teaspoons per day)

1-4+ cups of raw grassfed milk daily, or 4 ounces of raw grassfed cheese

2 cups daily of bone soup, made from slow cooking the bones and organs of fish, chicken, beef and so on.

Optional, and helpful: 1-4 tablespoons of grassfed bone marrow. Either raw or cooked.

Also make sure to avoid, limit and monitor the intake of the foods that cause and promote cavities.
« Последна редакция: юни 10, 2014, 02:18:06 pm от hacko »
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма

Ще може ли да кажете оригиналната рецепта /не за вегетарианци/?
Бих искал да пробвам точно както е било.
Благодаря!
Eто самата книга на Уестън Прайс
По мое разбиране няма универсална хранителна рецепта, защото и хората в Перу, които се хранят изключително с растителна храна, и хората в Африка, които ядат само месо имат здрави зъби. Има някои общи неща и аз съм ги изложил в статията. Той говори за активатора Х, който се намира в кравето масло и месото. Но ако можеш по-добре прочети книгата...
Мисля, че дори на него му убягват фактори, като ходенето гол и бос, правилни тоалетни навици, пиене на изворна вода и др. които са фактор за здрави зъби и са даденост при общностите, които е посещавал, но липсват в цивилизования свят.
« Последна редакция: ноември 14, 2014, 10:09:00 am от Людмил »
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #7 -: май 20, 2015, 03:00:14 pm »

днес събрах от албумчето му снимки на които се виждат зъбите - можете да проследите как само за половин година се възстановяват и регенерират. Обърнете внимание на отчупените парчета в средата между предните горни зъби на втората снимка. И наблюдавайте как месец след месец се регенерират - нещо, което медицината смята за невъзможно (ето тук ще я видите по-отблизо).
« Последна редакция: март 31, 2017, 10:56:42 am от Людмил »
Активен

verоnika

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #8 -: декември 18, 2015, 01:32:32 pm »

Здравейте,
за жалост и ние сме с кариес на зъбките, а сме едва на 1г и 8 мес.,
започваме със самолекуването на зъбките, като ще ви пиша в какво се състои лекуването.
За сега правя рейки, когато спи или в друг удобен случай, повтарям му постоянно, че има здрави зъби. Сега прочетох и за майчината хипноза, ще започна и нея.
Био рибено масло си поръчах, ленено масло, ще му направя домашна реминализираща паста за зъби.
Ще му давам по- малко фитин съдържащи храни или ако давам, вече ще ги приготвям правилно, ( защото имам съмнение, че от тук може би е почнал проблема, защото почти всекки ден ядеше зърнени, без да са киснати)
Повече плодове, ще се вслушвам в него, какво иска да яде.
Ще започна да му давам кълнове и бадеми.
Мисля да се снабдя с кефирна гъба.
И други планове, но постепенно ще включвам всичко.
Хомеопатия също ще приложим.
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #9 -: януари 18, 2016, 04:11:50 pm »

Искам да допълня нещо, което е важно, и за мен и за вас.
Поради стечение на обстоятелствата, заради образованието на детето, преди 2 години отидохме да живеем на друго място, в едно село. Храненето, както и другите неща останаха същите. Но храната и водата вече не са от района, където е роден, освен това Самуил вече не може да ходи свободно гол и бос през лятото, както у дома си на хълма. И факт е, че му откриха първият кариес.
Активен

kate

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #10 -: август 28, 2016, 11:05:16 am »

Здравейте, и ние за съжаление имаме проблем с горните зъбки, побеляване в горния край и потъмняване на останалата част.. Значи нямаме шанс за подобряване, тъй като не живеем където е роден синът ми.. Искам да попитам каква омега 3 (ленено олио) използвахте?
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #11 -: август 28, 2016, 12:51:50 pm »

Здравейте, и ние за съжаление имаме проблем с горните зъбки, побеляване в горния край и потъмняване на останалата част.. Значи нямаме шанс за подобряване, тъй като не живеем където е роден синът ми.. Искам да попитам каква омега 3 (ленено олио) използвахте?
Шанс винаги има. Просто създайте оптималните условия. Детето да се свърже с природата и да му се даде възможност само да избира храната си - тялото му казва какво иска. Да ходи босо, разсъблечено на открито. Козе мляко винаги може да се намери. Използвайте майчина хипноза (писах за това тук) за да утвърдите здрави зъби. Разбира се, забравяте за бяло брашно и всичко от бяло брашно - банички, солети, кроасани, бисквити, вафли, зрънчо. Пълнозърнестите са същата стока - бяло брашно + оцветител и малко трици вътре. Може царевица, просо, ръж, ечемик, лимец. Бяла захар също забравете за доброто на детето, във всякаквите й варианти (а нея я слагат във почти всичко) - сладоледи, пасти и т.н. На бабите и дядовците (основен източник на захар и бяло брашно, да им се изнесе здравна лекция!) Ако на детето му е даван антибиотик, дори веднъж, той убива полезната микрофлора в червата, която произвежда витамините К и Р отговорни за разпределянето на калция в костите. Затова микрофлората трябва да се възстанови. Можете да му давате известно време (около месец) пробиотик. На мен ми хареса пробиен с коластра.

Има и друг момент - при много хора има скрита алергия към глутен, която не се проявява външно, но вътре унищожава микровласинките на тънките черва и така те не могат да усвояват мастноразтворимите витамини от храната, с което се създава и дефицит, съответно се разрушават зъбите. Други имат алергия към мляко и млечни. Ако детето е имунизирано, 50% сигурно е, че има някаква форма на алергия (писах и за това)

Когато синът ни виждаше тавата с пониците изпадаше в екстаз - грабеше със шепи - тялото му е крещяло за минерали и ензими, които изобилстват в пониците. Омиташе по една тава на ден, едвам насмогвахме, наложи се да купим две машини, които работеха денонощно и отглеждаха поници  :) Лененото олио беше... ленено олио, студено пресовано.

« Последна редакция: август 28, 2016, 01:10:47 pm от Людмил »
Активен

kate

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #12 -: август 28, 2016, 04:34:49 pm »

Благодаря много за отговора! Аз съм се стремила да се храни здравословно, доколкото ми е възможно.. Месо не яде, избягвам и бялото брашно и захарта разбира се.. Даже когато започна проблема такива неща не знаеше какво са! Също не е ваксиниран, и е кърмен до 2 години.. За съжаление обаче антибиотик му е даван още от първия му ден на този свят  :'( , тъй като бях оперирана по спешност.. Слабо място му е стомахчето май, и червата..( Има проблем с изхождането напоследък през ден.. а консистенцията не е много хомогенна).. Пробиотик съм му давала много пъти (но не точно този). Кълнове и той обича много, най-вече от боб мунг. А обут не мога да го накарам да ходи, дори и през зимата. Чудя се като гледам деца, които се хранят с всякакви боклуци, имат ваксини, родителите им нямат представа от здравословно хранене, имат хубави зъби, а ние които уж се стараем децата да растът природосъобразно се сблъскваме с такъв проблем.. Майчината хипноза съм я прилагала при друг проблем и знам, че действа!! Благодаря ще я използвам и при зъбките! (А какво мислите за ГНМ?)
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 629
  • Микроферма
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #13 -: август 28, 2016, 05:03:47 pm »

Благодаря много за отговора! Аз съм се стремила да се храни здравословно, доколкото ми е възможно.. Месо не яде, избягвам и бялото брашно и захарта разбира се.. Даже когато започна проблема такива неща не знаеше какво са! Също не е ваксиниран, и е кърмен до 2 години.. За съжаление обаче антибиотик му е даван още от първия му ден на този свят  :'( , тъй като бях оперирана по спешност.. Слабо място му е стомахчето май, и червата..( Има проблем с изхождането напоследък през ден.. а консистенцията не е много хомогенна).. Пробиотик съм му давала много пъти (но не точно този). Кълнове и той обича много, най-вече от боб мунг. А обут не мога да го накарам да ходи, дори и през зимата. Чудя се като гледам деца, които се хранят с всякакви боклуци, имат ваксини, родителите им нямат представа от здравословно хранене, имат хубави зъби, а ние които уж се стараем децата да растът природосъобразно се сблъскваме с такъв проблем.. Майчината хипноза съм я прилагала при друг проблем и знам, че действа!! Благодаря ще я използвам и при зъбките! (А какво мислите за ГНМ?)
Щом му е даван антибиотик, на всяка цена направете един курс с пробиотици.
Ако има проблем с изхождането, привикнете го да го прави в клекнала поза - освен, че това е правилният начин и децата го знаят, това има много благоприятно въздействие  върху червата.  Също така газове, лош мирис, неправилна консистенция, не потъващи изпражнения говори за недобра чревна флора, или хранителна алергия към глутен/казеин.
« Последна редакция: август 28, 2016, 05:06:37 pm от Людмил »
Активен

kate

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
Re: Как спасихме зъбите на Самуил от кариес
« Отговор #14 -: август 28, 2016, 05:44:58 pm »

ТОва с антибиотика е от преди повече от година и половина, след това съм му давала различни пробиотици и уж добри.. А до тоалентна ходи в гърне, така не притискат ли крачетата коремчето като в клекнала поза? Да със сигурност има проблем с чревната флора..
Активен