Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:
Страници: 1 ... 8 9 [10]
 91 
 -: януари 26, 2017, 10:31:17 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Мит Ра
Палачинките наистина стават чудесни,вместо  оризовото брашно може да се изморява от лимец, елда, кокосово. Млякото също може да се замени с ядково. Всякакви вариации сме пробвали у дома за да избегнем глутена и млечния протеин. Става много вкусно и за да  са полезни докрай може да се направят с дом. мед и орехи.

 92 
 -: януари 26, 2017, 07:21:30 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Здравейте!
Tези от вас, които имат деца са забелязали, че за малчуганите клекналата поза е любима. Те обичат да правят любимите си неща клекнали - да ровичкат земята, да взимат предмети, да редят кубчета, да си почиват, да наблюдават света.
Тайната е в това, че всяко дете се ражда със специални фасети за клякане в костта на ходилото и на големият пищял, които заключват ходилата и му позволяват да стои клекнало в комфорт, без да се измори. Тези фасети са един прекрасен дар, даден ни от природата! (ето повече за тези фасети http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1244546/)

Уви, ние възрастните хвърляме огромни усилия да заличим от децата милиони години еволюция, която майката Природа е заложила в тях, карайки ги още от детските ясли да се отрекат от инстинкта си да клякат и да вършат всичко седнали на столчета и на тоалетната*, като нас големите. В резултат инстинкта се губи, фасетите не успяват да се доразвият и изчезват.

Това е причината в България да не виждате големи хора да разговарят помежду си или да си почиват клекнали,  или пък преподаватели да клечат комфортно с децата.

Но има и "клечащи нации", като Индия и Китай, където тези фасети на костта се запазват, защото няма кой да принуждава децата да сядат на столове. Там е нормално да видите хора да работят, почиват клекнали или дори да играят с часове табла в тази поза без да се уморят, защото те се чувстват комфортно така. На тях столове  не им трябват, те използват дарът на Природата...  Ако погледнете как са се хранели старите българи край ниската софра, ще видите че и в България е било така...

Може би е дошло време да оставим децата да разгърнат инстинктите си и да научим нещо полезно от тях?


Клекналата поза е удобна и релаксираща за детето...


Деца в Индия се хранят в обедната почивка клекнали.



Когато тялото не е загубило способността си да кляка, тази поза е много по-удобна от седналата - няма нужда от столове, а същевременно има благотворен ефект върху храносмилането.


За децата няма нищо по-естествено от клекналата поза.


В тълпата от възрастни единствено децата се чувстват комфортно клекнали




Клекналата стойка е присъща на човека още от прохождането му...


Това е любима поза за игра...




В Китай е съвсем нормално да видиш хора, които клякат за да си починат. За тях тази поза е по-удобна от седенето на стол.


Дълго чакане на избори в Пакистан. Хората на опашката за гласуване си почиват клекнали...

========================================
* децата от всички култури по света клякат инстинктивно по голяма нужда, защото тялото им знае, че това е единственият правилен начин.


 93 
 -: януари 22, 2017, 06:21:44 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Възможно е да има и още една причина. Стреса поразява първо зъбите и очите. Тоест за да имаш здрави зъби не трябва да симного много стресиран...
Да, това също.

 94 
 -: януари 22, 2017, 04:06:40 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Преспите сняг навън и студът не пречи на живата градина у дома и здравословното хранене. Ето какво спретнах днес - смути от поници от слънчоглед с кисело мляко - невероятно вкусно!!!
Ето снимки (виждат се само от регистрирани потребители):

Поници от слънчоглед, току що извадени от микрофермата.

Домашно кисело мляко

Слагам в блендера киселото мляко и пониците

Получава се зелена напитка с невероятно свеж и приятен вкус. Непременно опитайте!!!

Веднага заредих машината със семена.




 95 
 -: януари 22, 2017, 04:01:13 pm 
Започната от Мит Ра - Последна публикация от Людмил
Привет от нас Димитрина и малката 11 месечна Бояна. Благодарение на микрофермата съм с още една крачка напред да „създам„ бебе суровоядец. Или поне на 70%. Малката хапва кълнове от люцерна от 9 месечна възраст. Сърдечно благодаря на Людмил, чието изобретение направи възможно отглеждането на изключително здравослвна храна. До скоро писане ;)
Eйй, ще чакаме снимки! Може да пишеш и в https://www.facebook.com/groups/274306952642516/

 96 
 -: януари 21, 2017, 11:32:45 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Мит Ра
Възможно е да има и още една причина. Стреса поразява първо зъбите и очите. Тоест за да имаш здрави зъби не трябва да симного много стресиран...

 97 
 -: януари 15, 2017, 09:51:42 am 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Всъщност всеки който е завършил училище с успех по биология и химия над 4 би трябвало да може да си отговори адекватно на въпроса за храните. Не са ли точно родителите виновни, ежедневната промивка на мозъка не ги оправдава. Още когато дъщеря ми бешена 6 месеца приятелки започнаха да и бутат зрънчо и шоколадови бисквити в устата! На ужасения ми поглед отвърнаха: Ама не ти ли е жал, погледни я как ме гледа когато аз ги ям. Обяснявам 10 мин защо и как но усещам че на 5 тата мин никой не слуша. А сега, само институциите ли са ни виновни?
Преди време гледах репортаж по телевизията, даже го бях записал, за деца от дом за сираци. И журналистът изтъкна като голяма трагедия, целяща да предизвика състрадание, че децата никога не били опитвали шоколад.

 98 
 -: януари 15, 2017, 09:47:57 am 
Започната от Светлана - Последна публикация от Людмил
Аз захраних дъщеря ни с кълнове от люцерна а после и слънчоглед от 9 месечна възраст. Тези двата вида имат най неутрален вкус. Меля ги в блендера с половин авокадо, мъничко лимон и парченце зелен лук. Става като гуакамоле, много и харесва а и авокадото допълва  ястието с витамини и минерали. Опитах да добавя малко кълнове от репички и броколи но ги повърна, предполагам че са прекалено люти за нежния бебешки тракт.
Можеш да споделиш опитът си на https://www.facebook.com/profile.php?id=274306952642516&fref=ts

 99 
 -: януари 14, 2017, 11:50:12 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Мит Ра
Всъщност всеки който е завършил училище с успех по биология и химия над 4 би трябвало да може да си отговори адекватно на въпроса за храните. Не са ли точно родителите виновни, ежедневната промивка на мозъка не ги оправдава. Още когато дъщеря ми бешена 6 месеца приятелки започнаха да и бутат зрънчо и шоколадови бисквити в устата! На ужасения ми поглед отвърнаха: Ама не ти ли е жал, погледни я как ме гледа когато аз ги ям. Обяснявам 10 мин защо и как но усещам че на 5 тата мин никой не слуша. А сега, само институциите ли са ни виновни?

 100 
 -: януари 14, 2017, 09:52:07 pm 
Започната от Светлана - Последна публикация от Мит Ра
Аз захраних дъщеря ни с кълнове от люцерна а после и слънчоглед от 9 месечна възраст. Тези двата вида имат най неутрален вкус. Меля ги в блендера с половин авокадо, мъничко лимон и парченце зелен лук. Става като гуакамоле, много и харесва а и авокадото допълва  ястието с витамини и минерали. Опитах да добавя малко кълнове от репички и броколи но ги повърна, предполагам че са прекалено люти за нежния бебешки тракт.

Страници: 1 ... 8 9 [10]