Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:
Страници: 1 ... 8 9 [10]
 91 
 -: май 21, 2017, 10:35:18 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1394.0

 92 
 -: март 04, 2017, 09:38:18 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Може ли да попитам откакто вие със съпругата ви се преместихте да живеете сред природата, храните сездравословно и живеете природосъобразно настъпиха ли някакви положителни промени във физическото и психическото ви здраве( например повече енергия, състояние на организма, кожата косата, повече вътрешно спокойствие и т.н. Ако да след колко време приблизително?  Въпроса ми е за вас като възрастни хора направили рязка промяна понеже за сина ви нещата стоят различно защото той се е родил там а и детския организъм се самолекува адаптира и променя по добре от този на зрелия човек.
Нещата са много относителни, защото далеч не опират до хранене, работа със земята и др. То е един изцяло нов поглед върху нещата, завръщане към истинските стойности на живота. Ето как го виждам:

"Има едно нещо, което много малко хора осъзнават: животът и магията на древните българи са били преплетени в едно цяло. Ние продължаваме да живеем с тази магия. Магически акт е било създаването на мартеници, извезването на шевици, съграждането на дом, зачатието на дете, раждането на детето, засяването на дърво и т.н.

Днес то е напълно загубено, за хората думата „магия“ дори няма отношение към тях. Няма, защото българинът е скъсал корена си. Забравил е онзи копнеж по мистичното, непознатото, тръпката на пулса на заобикалящата го природа, с който той е лягал и ставал. В чийто ритъм са построени и песните, и магиите му… Отрекъл се е от интуитивната си същност, с която нашите прадеди така ясно са долавяли трепета на невидимите сили около тях и са ги втъкавали в килими, носии, шевици, приказки и омайна музика.

Дори днес, когато мнозина се завръщат към живота на село, те го правят механично, без цел, без усет за посока. Природосъобразният живот не може да бъде самоцел, а само крачка към онова мистичното, необятното, което неудържимо тегли към себе си, и което по-чувствителния ще усети в творчеството на старите българи. За него говоря аз! За магията на древните. Към нея се върнете. Там е коренът ви!"


Това беше промяната за мен. Иначе, ако човек се отдаде само в търсене на лично щастие и удоволствие, не мисля, че ще има голяма промяна с него.


 93 
 -: март 04, 2017, 08:48:24 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Мит Ра
Може ли да попитам откакто вие със съпругата ви се преместихте да живеете сред природата, храните сездравословно и живеете природосъобразно настъпиха ли някакви положителни промени във физическото и психическото ви здраве( например повече енергия, състояние на организма, кожата косата, повече вътрешно спокойствие и т.н. Ако да след колко време приблизително?  Въпроса ми е за вас като възрастни хора направили рязка промяна понеже за сина ви нещата стоят различно защото той се е родил там а и детския организъм се самолекува адаптира и променя по добре от този на зрелия човек.

 94 
 -: февруари 22, 2017, 09:40:07 am 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Гладуването регенерира и обновява имунната система

За първи път учените наблюдават регенерирането на имунни клетки чрез стволови клетки по естествен път. Постенето и периодичното гладуваме може да буквално да поднови имунната система.Според изследване публикувано миналият месец в cell.com, продължителното постене, не само предпазва от увреждане на имунните клетки, но също така провокира регенерирането на имунните клетки, преобразувайки заспали стволови клетки в активни самообновяващи се такива. Както при мишки така и при хора, дългото гладуването намалява значително броя на белите кръвни клетки. Учените наблюдават значителни промени в хемопоетична система, която е отговорна за образуването на кръв и имунни клетки в тялото.

Цитат
„Не сме предполагали, че продължителното лишение може да има такъв забележителен ефект, да провокира регенерирането на хемопоетична система чрез стволови клетки.“Valter Longo

Резултататът от проучването може да има множество ползи за здравословното остаряване, където имунната система е причина за развиването на различни заболявани с нарастване на възрастта.

Продължително постене с периоди на пълно гладуване – от 2 до 4 дни гладуване в период на постене от 6 месена, принуждава тялото да унищожава старите и увредени имунни клетки и да генерира нови. Подобни диети могат да намерят приложение при пациенти под лечение с химиотерапия, при имунна недостатъчност или дори при автоимунни заболявания.

Цитат
„Когато тялото гладува, системата се опитва да пести енергия, а един от начините да направи това е, като рециклира много от имунните клетки, които не са нужни, особено увредените. Това което наблюдавахме, както при животни така и при хора, е че при продължителното гладуване намалява броят на белите кръвни клетки. След като започнете да се храните нормално, броят на кръвните клетки се увеличава. Запитахме се, защо се получава така?“ – обяснява Valter Longo

При всеки цикъл на постене, този недостиг на бели кръвни клетки провокира клетъчната регенерация, и по-точно, гладуването понижава нивата на ензим PKA, Този ензим потиска създаването на стволови клетки, а когато нивата му намалеят, това означава зелена светлина за стволовите клетки да започнат поправките. Стволовите клетки имат потенциала да се развиват в много различни видове клетки. Продължителното постене също така намалява нивата на IGF-1, хормон участващ в регулациите на растежа, който има връзка със стареенето и раковите образования.

Цитат
„PKA е ключът, който трябва да бъде изключен за да може тези стволови клетки да преминат в  режим регенериране. Добрата новина е, че тялото е отървава от тази част на имунната система, която е увредена или стара, неефективната част от нея. Ако започнете диета на постене при имунна система увредена от химиотерапия или напреднала възраст, повтарящите се цикли на гладуване буквално могат да създадат нова имунна система.“Valter Longo

Според друго проучване, при пациенти на химиотерапия, гладуването за 72 часа преди химиотерапията, предпазват тялото от токсините.

Цитат
„Химиотерапията спасява животи, но залогът е значителни увреждания на имунната система. Резултатите от това проучване показват, че гладуването може да смекчи някои от вредните ефекти на химиотерапията. Необходими са още проучвания, и всяка такава диета трябва да се ръководи от специалист.“Tanya Dorff, съавтор на проучването.

Цитат
„В момента изследваме възможността, дали тези ефекти са приложими и при други системи и органи, не само имунната система.“Valter Longo

Изследването е ръководено от Национален Здравен Институт, САЩ /AG20642, AG025135, P01AG34906, P30CA014089/

 95 
 -: февруари 18, 2017, 02:41:17 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Ето едно скорошно изследване, което обяснява много неща. Преди масовото навлизане на пластмасовите опаковки и бутилки след 1990, кариесът сред децата беше около 20-30%. Тогава всички напитки се продаваха в стъклени шишета, а във всяко училище имаше зъболекарски кабинет - профилактичните прегледи бяха задължителни.
Днес кариеса сред децата минава 80%, на практика вече дете със здрави зъби е изключение.

 96 
 -: януари 26, 2017, 10:31:17 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Мит Ра
Палачинките наистина стават чудесни,вместо  оризовото брашно може да се изморява от лимец, елда, кокосово. Млякото също може да се замени с ядково. Всякакви вариации сме пробвали у дома за да избегнем глутена и млечния протеин. Става много вкусно и за да  са полезни докрай може да се направят с дом. мед и орехи.

 97 
 -: януари 26, 2017, 07:21:30 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Здравейте!
Tези от вас, които имат деца са забелязали, че за малчуганите клекналата поза е любима. Те обичат да правят любимите си неща клекнали - да ровичкат земята, да взимат предмети, да редят кубчета, да си почиват, да наблюдават света.
Тайната е в това, че всяко дете се ражда със специални фасети за клякане в костта на ходилото и на големият пищял, които заключват ходилата и му позволяват да стои клекнало в комфорт, без да се измори. Тези фасети са един прекрасен дар, даден ни от природата! (ето повече за тези фасети http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1244546/)

Уви, ние възрастните хвърляме огромни усилия да заличим от децата милиони години еволюция, която майката Природа е заложила в тях, карайки ги още от детските ясли да се отрекат от инстинкта си да клякат и да вършат всичко седнали на столчета и на тоалетната*, като нас големите. В резултат инстинкта се губи, фасетите не успяват да се доразвият и изчезват.

Това е причината в България да не виждате големи хора да разговарят помежду си или да си почиват клекнали,  или пък преподаватели да клечат комфортно с децата.

Но има и "клечащи нации", като Индия и Китай, където тези фасети на костта се запазват, защото няма кой да принуждава децата да сядат на столове. Там е нормално да видите хора да работят, почиват клекнали или дори да играят с часове табла в тази поза без да се уморят, защото те се чувстват комфортно така. На тях столове  не им трябват, те използват дарът на Природата...  Ако погледнете как са се хранели старите българи край ниската софра, ще видите че и в България е било така...

Може би е дошло време да оставим децата да разгърнат инстинктите си и да научим нещо полезно от тях?


Клекналата поза е удобна и релаксираща за детето...


Деца в Индия се хранят в обедната почивка клекнали.Когато тялото не е загубило способността си да кляка, тази поза е много по-удобна от седналата - няма нужда от столове, а същевременно има благотворен ефект върху храносмилането.


За децата няма нищо по-естествено от клекналата поза.


В тълпата от възрастни единствено децата се чувстват комфортно клекнали
Клекналата стойка е присъща на човека още от прохождането му...


Това е любима поза за игра...
В Китай е съвсем нормално да видиш хора, които клякат за да си починат. За тях тази поза е по-удобна от седенето на стол.


Дълго чакане на избори в Пакистан. Хората на опашката за гласуване си почиват клекнали...

========================================
* децата от всички култури по света клякат инстинктивно по голяма нужда, защото тялото им знае, че това е единственият правилен начин.


 98 
 -: януари 22, 2017, 06:21:44 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Възможно е да има и още една причина. Стреса поразява първо зъбите и очите. Тоест за да имаш здрави зъби не трябва да симного много стресиран...
Да, това също.

 99 
 -: януари 22, 2017, 04:06:40 pm 
Започната от Людмил - Последна публикация от Людмил
Преспите сняг навън и студът не пречи на живата градина у дома и здравословното хранене. Ето какво спретнах днес - смути от поници от слънчоглед с кисело мляко - невероятно вкусно!!!
Ето снимки (виждат се само от регистрирани потребители):

Поници от слънчоглед, току що извадени от микрофермата.

Домашно кисело мляко

Слагам в блендера киселото мляко и пониците

Получава се зелена напитка с невероятно свеж и приятен вкус. Непременно опитайте!!!

Веднага заредих машината със семена.
 100 
 -: януари 22, 2017, 04:01:13 pm 
Започната от Мит Ра - Последна публикация от Людмил
Привет от нас Димитрина и малката 11 месечна Бояна. Благодарение на микрофермата съм с още една крачка напред да „създам„ бебе суровоядец. Или поне на 70%. Малката хапва кълнове от люцерна от 9 месечна възраст. Сърдечно благодаря на Людмил, чието изобретение направи възможно отглеждането на изключително здравослвна храна. До скоро писане ;)
Eйй, ще чакаме снимки! Може да пишеш и в https://www.facebook.com/groups/274306952642516/

Страници: 1 ... 8 9 [10]