Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - svet di

Страници: [1]
1
 Така сеа от де да почна.

Първо след като доставения китайски таймер сдаде багажа, направих грешката да купя за 10 кинта следващия китайски боклук (просто нямах търпение да опитам първите си кълнове), който също се развали, т.е. отметките на таймера, където трябваше да се включва помпата не функционираха и един вид помпата си впръскваше водата на всеки 1/2 мин., като единствения начин за регулиране беше дължината на впръскванията (с бутона отгоре и отстрани), т.е. по-кратко или по-дълго, но паузата между впръскванията беше твърде кратка, заради което, може би, тук е и ролята на самия таймер.

Както и да е това не ме отказа, разбира се, да сложа нахут за кълнене. Това се случи февруари. Знаех, че температурата е прекалено ниска и най-вероятно, поради това ставаха бавно. Все пак първият ми опит пропадна, не заради студа, а заради липсата на контрол при впръскванията, поради което водата от 10 литра пвц от Фантастико, свършваше бързо (докато спа и/или докато съм на работа), така че следваше един дълъг период на обезводняване и заради това неравномерно третиране нахута просто не стана и се наложи да го хвърля (имаше дни, в които нямаше и как да се прибирам в къщи, за да зареждам бутилката).

Друго:  не знам как, но не само заради бързото изчерпване на водата, но и просто понякога от само себе си помпата спираше да работи, тъй като в нея влизаше въздух. Когато водата свършваше си го обяснявах така, но когато бутилката беше пълна - не можех да си го обясня. Налагаше се много пъти да изкарвам синия маркуч от фермата и да засмуквам въздуха, докато помпата не заработи.

При  третият и четвъртият опит успях да го докарам до покълване (този месец). Обаче, очевидно, заради постоянното изкарване и вкарване на маркуча, въпреки че спазвах стриктно инструкциите (натискайки черната гумичка към фермата, т.е. навътре, за да се освободи маркуча от фермата) уплътнението не издържа и се отлепи от процепа, като започна да пропуска вода.

Така, това едно на ръка. Другото нещо, което ми направи впечатление, е шума, който издава кутията. Наистина бих се радвал и надявал на безшумна помпа, за да може и съквартиранта ми в другата стая да спи спокойно, както и аз. Чувах в просъница "бръммммм" и се събуждах, колкото и да си мислех, че съм от хората, които спат дълбоко. Е, да, заради липсата на качествен таймер това бръмчене се повтаряше на всеки 1/2 мин. Причината да не си купя по-надеждният беше очевидна - просто за момента нямах фин/вата възможност и необходимото количество търпение.
Няма проблеми, ше си зема. Шумът, как да е, ше го преживея. Тая гумичка обаче не знам ко да я прая? Да я залепя? Ако имаш идея, слушам.
И да, ако измайсториш безшумна помпа ме пиши първи в списъка. И ако можеш да замениш китайските таймери с по-надеждни, че просто тия са пълен боклук, дори с риск това да повлияе върху общата цена.
Мястото, където фермата е в момента е на балкона, където няма как да се поддържа температура над 10-15 градуса, необходима за кълновете. Как да поддържаш такава температура преди лятото? Лампа? Каква?
Водата е стабилно от чешмата. С какво мога да я направя по-малко хлорна и благоприятна за кълновете? Четох за някво сребро, но не знам как...

И да, кълновете са супер. Сега в момента съм си наготвил боб, като отгоре поръсвам кълнове от пшеница и е чудесно като добавка.
 А какво е поник? Каква е разликата между поник и кълн?
Благодаря. :)

2
Какво означава "донастройка на датчика за вода", FUSE, 2-та бутона отгоре: червения /разбрах, че изпомва водата от бутилката и я впръсква вътре, но предполагам има и други предназначения :)/ и жълто-черния, рисунката под него :), абе въобще знаците и лампичките, що светят и има едни дет не светят.
Ок. Може би е необходимо интро: идианец съм относно техниките и ще се радвам на малко и кратко обяснение за кво служат. 
Благодаря.

 

Страници: [1]