Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Svetlana

Страници: [1]
1
Рецепти / Ласи
« -: април 18, 2014, 04:47:34 pm »
Здравейте,
На вашето внимание предлагам нещо много вкусно и засищащо - напитката Ласи. Най-хубавото на ласито според мен е, че няма една рецепта, а можете да експериментирате и да творите.
Основата на ласито е айрян (истинско кисело мляко с вода) и след това добавяте каквото искате  - може да е солено или сладко. 
Моите любими варианти са следните:
1. Солено ласи (голяма чаша айрян, щипка сол, кимион и джинджифил);
2. Ласи с манго (айрян, ч.л. мед, едно манго обелено и пасирано);
3. Ласи с ягода (същото, но с ягоди).
Гарантирам ви, че с една чаша ласи се чувствам сита и изобщо нямам нужда от повече храна.
Не съм пробвала ласи с пасирани кълнове/поници, обаче предполагам, че ще е доста вкусно.

2
Ами прекрасно! Това са точно 100 содени питки - хлябът ви за 3 месеца приблизително. Ако я правите питката с кисело мляко съответно трябват 40 л мляко (40 лв в случай, че се купува от местен жител, който гледа крава) и малко ток за изпичането (да кажем 10 лв) = 75 лв за 100 хляба с уникално качество и вкус.
А специално пълнозърнестите содени питки са изключително засищащи, не миришат на сода и никога не мухлясват. Можете да експериментирате и да слагате разни вкусни неща в тестото като зрънца кориандър, сусам. Е, след топлинна обработка полезните свойства на семената се губят, но поне има интересен вкус.
Никъде не съм виждала да се продават такива питки, дори и в модерните скъпи малки френски и белгийски фурни. "Слънце и луна" правят хубав хляб, обаче е кошмарно скъп. Освен това масово се прави следната практика от производителите на хляб: пишат етикет пълнозърнест хляб, а всъщност смесват бяло брашно или типово с пълнозърнесто.
Намалявам писането, за да превръщам този прекрасен форум в говорилня. Ако някой се интересува от рецепта за содена питка с пълнозърнесто брашно, да ми пише на лични съобщения.

3
Прополисовата тинктура сам ли я правил или си взел от някъде? Тя се прави в чист спирт от 70 % нагоре, затова трябва да се взема разредена с вода. Копривата от къде я бра? Може да е имало нещо по самата коприва, което да ти е предизвикало алергия.

4
Здравей,
питаш какво да ядем. За всеки човек е различно, няма универсално меню. Просто си избери нещо за теб от полезните храни. Те не са никак малко. Аз ако съм на твое място, ще си гледам коза за мляко и кокошки за яйца. Ще си правя всеки ден кълнове и содена питка от пълнозърнесто брашно от някоя близка мелница. Ще си отглеждам зеленчуци и плодове, а което не мога, а го искам, ще го търся от местен производител или от най-близкия пазар. Някакви неща сигурно ще си ги поръчвам през интернет (мака, спирулина, амарант, чия). А пък безплатните коприва и лапад в Природата са ми любими. И билките също.
Например ако отидеш при някой специалист по аюрведа, ще ти каже какво да ядеш според дошата ти. Ако отидеш при даоистки лечител, ще ти препоръча баласирано хранене на енергиите ин и ян. Ако отидеш при модерен диетолог, ще умреш от смях може би, не знам :) Храната е важно нещо, но не е всичко. Качеството на въздуха, водата, която пиеш, чистотата на тялото ти, ума ти, къщата ти; отношенията ти със света, близките, с интимния ти партньор; правиш ли това, което обичаш; движиш ли се достатъчно - всичко е еднакво важно.


5
www.ambrozia.bg

Този производител ме впечатли с това, че правилно съхранява пчелния прашец и пчелното млечице (в хладилник и на тъмно). А медът е суров, тоест не е бил нагряван, за да изглежда бистър. Опитала съм няколко вида мед, включително имат и манов, който е много рядък и ценен. Прополисът може да се купи под формата на тинктура, но имат и пресен, за който обича сам да си прави лекарства като мен. Продават и пчелен восък, с който могат да се направят свещи, които чистят въздуха в затворени помещения. (Вижте статията на Людмил как да си направите сами свещи).

6
(Продължение на темата (не си отговарям сама на себе си във форума :)

Уважаеми читатели,
Предлагам ви да прочетете нещо, което не е директно свързано със секса, а по-скоро с еротиката. Без желание, страст и еротика никоя двойка не би била удовлетворена от сексуалния си живот. Да се прави просто така, по задължение или защото само единия партньор иска, е безсмислено. Такива отношения рано или късно ще доведат до лъжи, симулиране на оргазми, отдръпване и блокиране на сексуалността в крайна сметка. А в не малко случаи водят и до нестандартно разнообразяване, разкрепостяване и освежаване на сексуалния живот: от секс играчки, през суинг...  до всевъзможни перверзии). Но истината е, че хората правят все по-малко секс и като количество, и като качество.

Предполагам всички знаете колко важни са начинът на хранене, двигателната активност и количеството енергия, която имаме, за да сме способни да правим секс, но сега на това няма да се спирам. Целият форум е посветен на правилното хранене (кълнове, семена, жива храна) и безброй практики и съвети за подобряване на здравето.

С нахлуването на технологиите в живота ни можем да наблюдаваме/живеем по следните или подобни сценарии: в метрото младите хора се возят, забили нос в смарт телефоните си; семейството вечеря пред телевизора и заспива пред телевизора; мъжът тайно гледа порно в другата стая; в офиса работния ден преминава бързо и неусетно в социалната мрежа... Зависимостта да гледаме през екраните нечии чужди истории е налице, освен това върви ръка за ръка със сравняването и гоненето на чужди идеали и цели. Този начин на живот от личен опит знам, че води до чувство на изхабеност, псевдо задоволяване на потребността от общуване, мързел и депресия. Много често обвиняваме партньора си за слабия или липсващ секс. Или пък обратно - обвиняваме себе си, че не сме достатъчно привлекателни, активни, изобретателни. Да не пропусна и чипа в ума ни от семейната и социална култура, който диктува, че сме във възраст/статус/пол, в която не е много уместно да се мисли и да се показва желание за секс. Всичко се подрежда идеално - нямаме сили и желание за секс, но си казваме, че това не е най-важното, а и така е с повечето ни връстници. По този начин започваме да нормализираме ненормалното.

И все пак, да се върнем към началото, да рестартираме хардуеъра и софтуеъра. Сексът се получава добре, когато има еротика и желание, нали така? Да, в началото на връзката винаги ги има и двете и то в големи количества. Постепенно намаляват до пълното им изчезване. После какво става? Ставаме прекалено близки приятели, обичаме се много, държим много един на друг, знаем всичко един за друг, много сме загрижени един за друг, споделяме си всичко един на друг, сливаме се и ставаме едно цяло (да не говоря за крайни случаи, когато се обличат еднакво или ходят до тоалетна пред другия...). Защо го правим това? Ами защото светът е страшен, постоянно изпитваме страх и неувереност. А такъв тип близки отношения с партньора ни дават сигурност и уют. Освен това отдавана не живеем в големи семейства или общности и сме доста изолирани от другите човеци, разчитаме само и единствено един на друг. Без да подозираме по този начин жертваме еротиката и желанието за секс във връзката си. Еротиката не обича прекалено близките отношения. Желанието и страстта се появяват там, където има нещо тайно, загадъчно, неизвестно, даже несигурно, нещо за изследване и откриване. Например прекаленото говорене и споделяне между партньорите е равносилно на насилие. Сега ще обясня защо. Тъй като често сме уплашени (това е типичното състояние на опитомения човек в града) и несигурни, изискваме да знаем всичко за партньора си. Караме го да ни казва всичко, създаваме такова правило във връзката ни, контролираме постоянно. По този начин не зачитаме неговата личност и нахлуваме в личното му пространство. Много малко хора си позволяват лукса да имат своя лична територия, както и да имат куража да не знаят всичко за партньора си. Много често това се интерпретира като безотговорност и незаинтересованост. Претендираме, че знаем какво е най-добре за партньора ни, а дали е така? Даваме ли му наистина тази подкрепа, внимание и грижи, от която той/тя има нужда или решаваме вместо него? Даваме ли тази свобода, от която той/тя има нужда? Можем да понесем напрежението от самотата и празнината, когато трябва да се отдръпнем или когато се отдалечават от нас партньорите ни? Колкото сме стадни "животни", толкова сме и самодостатъчни, просто забравяме за тази особеност и способност.
Освен това, не само говоренето е начин да общуваме. Колко много можем да си кажем един на друг без говорене! Езикът на тялото е много по-интересен и забавен, но ние съвременните хора не използваме по предназначение телата си и съответно рядко използваме този начин на предаване на информация. Вместо това казваме: "Случайно да ти се прави секс?" и отговорът е: " Е точно сега ли, не виждаш ли, че бързам за (нещо)???" Един нежен поглед, едно докосване могат да кажат толкова много, една усмивка, целувка... Представете си как се комуникира с бебе - не му говорим и не го разпитваме много-много, вместо това то ни гледа влюбено в очите, усмихва се, ние му се усмихваме, целуваме го, гушкаме го, то изпада във възторг или заспива в скута ни. Защо след като сме станали възрастни да нямаме нужда от същите телесни преживявания? Имаме и още как, но обичаме да се правим на сериозни, уравновесени и улегнали хора. Е, за жалост, еротиката скучае в тази сериозност всеки да си тежи на мястото.

за сега спирам да пиша. Ще има продължение...

Не искам и не смятам да ви давам съвети, ако имате интерес по темата за отношенията в двойката и как може да се възвърне еротиката, ви препоръчвам книгата на Естер Перел "Еротичната интелигентност" (забележете обаче оригиналното заглавие на книгата "Mating in captivity").

7
Здравей, Силва,

Подкрепям съветите на Людмил, които ти дава като подготовка преди същинското пречистване (да се захраниш, изчистиш и да намалиш емоционалния стрес).
Добавям още, че освен с тази машинка, можеш и с други средства да убиеш паразитите. Има различни антипаразитни програми. Една класическа такава е пиене на тинктура от зелени орехчета, последвана от пелин и завършване с карамфил. Не е сложно, аз го правя 2 пъти в годината. Освен това можеш да пробваш да убиеш паразитите и с 24-часово гладуване, само на вода (3-4 л) в дните на 4-те фази на луната или в дните Екадаши. (и това го правя)
Избери си своя начин, който ти подхожда и за който душата ти ще каже - "Да! Това е за мен!"
Ще се изчистиш и ще си много щастлива след това!

Имам въпрос относно тези ленти за определяне на PH в организма. Дали може да им се вярва? В смисъл: човешкият организъм като система има тенденцията да се саморегулира и да компенсира, когато някъде нещо е в дисфункция/дефицит. Съответно когато ние ядем, пием и дишаме киселинни храни/вода/въздух, нашият организъм се опитва да компенсира това окисляване с механизмите, които знае, за да поддържаме нормалното PH. Тогава лентичката ще покаже, че PH ни е в норми. Обаче всяка компенсация на организма е за сметка на нещо, а това лентичката няма как да го "съобщи" :)

8
Здравейте,

Няма да ви обременявам да четете дълги статии, защото който прояви интерес, може да намери по-изчерпателна информация в интернет.
Един японски доктор (Omura) открил, че кориандърът извежда тежките метали от организма. Тежките метали (живак, алуминий, олово) сами по себе си са доста опасни и увреждащи, но според Omura те създават благоприятна среда (огнища) за развитие и защита на бактерии и вируси. При пациентите на Omura, които са приемали кориандър, той открива увеличаване на количеството тежки метали в урината.
И ето какви приятни идеи дава за прием на кориандър, освен като прясно добавен към салата:
Песто от кориандър (всички продукти са сурови и пресни):
- 4 скилитки чесън;
- 1/3 ч.чаша бразилски орех;
- 1/3 ч.чаша слънчогледово семе;
- 1/3 1.1аша тиквено семе;
- 2 връзки кориандър;
- 2/3 ч.чаша ленено олио;
- 4 супени лъжици лимонов сок;
- 2 ч.лъжици dulse powder (не знам дали може да се намери в България);
- морска сол на вкус.
Първо се смилат кориандъра с олиото, след това се добавят ядките и лимоновия сок, накрая солта.
Пестото се слага в тъмни буркани и се държи в хладилник. Ако направите повече, може да се съхранява в камерата, за да имате и за зимните месеци. По две чаени лъжички на ден от това песто е оптималната доза за профилактика и извеждане на тежките метали от организма.
Можете да разгледате в интернет и други рецепти за песто от кориандър. На всеки пазар ще намерите семена от кориандър. В сандъче на балкона можете да си го отгледате, ако нямате къща извън града.
Приятно занимание!

ПП: Освен този прекрасен бурен има и други подценявани растения с не по-малко мощни здравословни свойства - тученица и лобода. Прекрасни салати стават от тях.

9
Зелен живот / Универсален миещ препарат
« -: март 10, 2014, 10:21:22 am »
 Натурален миещ препарат от пепел

Петя е от Бургас, но сега живее с годеника си Василий в Сибир, в малкото градче Курагино в близост до град Красноярск, където се намира Обетованата Земя - Общината на Виссарион. Възприела пермакултурата като неизменен принцип в ежедневието си, тя ни удиви с простичките си "рецепти", с които отпадъците се превръщат в ресурси за домакинство, продуктите от ресурсите се влагат в многократна и разнообразна употреба, за да се минимизират усилията, както и унищожителното въздействие върху природата. С нея се свързахме във Фейсбук, за да я помолим да сподели за вас тънкостите от нейното домакинство и ето тази рецепта за миещ препарат от дървесна пепел е първата й рецепта, която публикуваме с обещание за още.
Миещия препарат на Петя е екологично чист, след пране не замърсява почвата, както праха за пране и даже служи за наторяване.

Миещия препарат на Петя е екологично чист, след пране не замърсява почвата, както праха за пране и даже служи за наторяване.
Взимам дървесна пепел от печката с една лопатка и я пресипвам в стара (може ръждясала) тенджера. Заливам с вода. С цедка почиствам всички въглени, което е лесно, защото те изплуват отгоре. Може с пръчица да се разбърка. Слагам го на печката да заври. Като заври може да се махне от огъня. Даже само да се нагрее и вече препарата ще е готов.

Отгоре се образува чиста прозрачна течност. Внимателно я изливам и използвам в бита. Утайката може да се залее още 4-5 пъти, като всеки път течността ще бъде все по-слаба.

Обикновено за миене на главата взимам от 4-тия, 5-тия път. Първата - най-силна течност използвам за разтваряне на нещо много замърсено (идеално измива омазнени тигани например). Използвам я за дезинфекция на местата, където се готви и яде. Идеално пере, по-добре от най-добрите прахове. Идеално мие пода (добавя се малко във водата за миене и пране). В концентриран вид изливам малко на петно от какъвто и да е произход, чакам малко и измивам.

Внимание!!! Препаратът е много силен и трябва да се разрежда с вода! Не трябва да се пипа с ръце в концентриран вид!

За миене на глава може да се разрежда с отвара от различни растения, коприва например.
Използвам го и за премахване на всички неприятни миризми. например с него почиствам тоалетната.
Няма цвят (малко сивее), няма миризма, течно е като водата, не се пени, освен ако не се смеси с мазнина (но от слънчогледовото олио не става пяна, за правене на сапун трябва да се използват други мазнини).

Източник: http://islamichalal.blogspot.com Автор и снимки: Петя Петрова

10
Рефлексология и съвместимост на гениталиите

Крайните части на човешкото тяло (крака, ръце, лице, уши) са богат източник на рефлексни точки. Чрез стимулирането на определени  точки и зони се премества енергията към отговарящия орган и по този начин го лекува. Рефлексологията се използва и за определяне на състоянието на вътрешните органи и системи чрез наблюдение на външните белези по тялото. Например по света на очите и склерите може да се диагностицира състоянието на черния дроб. Древните китайски лечители са открили и рефлексни отражения  (подобно на огледално отражение) между чертите на лицето и ръцете, които говорят за размера и формата на половите органи и при двата пола.
Даоистките лечители вярват, че половият акт е вид акупресура, тъй като най-мощните и интензивни рефлексни зони са самите гениталии. От снимката се вижда „картата“ на рефлексните зони на пениса и вагината. Те са огледално обърнати, за да си паснат напълно при полово сношение. Сексуалната енергия се извлича от най-добрата енергия на цялото тяло по време на възбуда и секс. Сексуалната функция на човека отговаря (рефлективно) на здравословното му състояние - на умствено, емоционално и физическо ниво. При събирането на мъжкия и женския полови органи се изживява чудесна стимулация на енергията по цялото тяло. Половият акт представлява уникална акупресура със силни лечебни свойства. Не случайно Даоистите наричат сексът „лекуваща любов“.
Сексуалната рефлексология помага да се определи съвместимостта между партньорите. Определянето на тази съвместимост и на сексуалното желание на партньорите е от изключително значение за установяване на хармонични взаимоотношения. Това позволява на всеки от партньорите да има напълно задоволително сексуално функциониране. Съвместимостта представлява сходство на партньорите от гледна точка на сексуалния капацитет, сила на желанието, размера и формата на половите им органи. Пенисът може да бъде с различни размери и форма, като това само по себе си не е от значение. От значение е съвместимостта на размера и формата на пениса с дължината и формата на вагиналния канал. Мъж с по-дълъг пенис от вагиналния канал на партньорката си може да й причини болка по време на полов акт. В този случай има не само болка за жената, но и опасност от преминаване на бактерии директно в матката, тъй като пенисът прониква през цервикалния канал. От друга страна, ако по време на полов акт не се стимулира цялата повърхност на пениса в случаите на несъвместимост, то съответните нестимулирани на „картата“ на пениса органи и системи в тялото ще останат пренебрегнати, а други - свръх активирани. Например, ако се стимулира само главата на пениса, тогава енергия получават единствено сърцето и белите дробове, а всички останали части на тялото остават без енергийна стимулация. Аналогична е ситуацията при жената: ако пенисът не стимулира цялата вътрешна повърхност на влагалището и не достига  края му (да докосва шийката на матката), то някои органи ще останат нестимулирани. От снимката може да се види, че това ще са сърцето и белите дробове, за сметка на свръх активиране на бъбреците и черния дроб. Резултатът в случая и за мъжа, и за жената ще е дисбаланс във функционирането на вътрешните системи и органи. Вагината по принцип е гъвкава и може да се напасва спрямо пениса, благодарение на повърхностния и слой, който е на гънки. Освен това при силна възбуда отвора на вагината набъбва, изпълвайки се с кръв и може да задържи и много малки пениси. Но напасването на вагината е по-скоро по отношение на широчина и в много по-малка степен на дължина. Съвместимостта по дължина е много по-важна от гледна точка на пълното сексуално задоволяване на жената.
Разбира се, проблемите със съвместимостта в двойката не са задължително непоправими. За щастие има техники и позиции, които могат да бъдат използвани от партньорите с цел да се коригират несъответствията.
Използвана литература: „Даоистка сексуална алхимия“, Мантак Чия; „Сексуална рефлексология: Дао на любовта и секса“, Мантак Чия


11
Здравейте,

Разгледах форума и го намирам за много ценен. Обаче няма никаква информация за сексуалната функция и ползите от нея. Разрешавате ли да пусна една статия на тази тема?

Страници: [1]