www.MikroFerma.com

Микроферма => Покълване на кълнове и поници => Темата е започната от: Т. Андреева в март 03, 2015, 12:47:53 pm

Титла: Предварително накисване?
Публикувано от: Т. Андреева в март 03, 2015, 12:47:53 pm
Здравейте,
Отскоро и аз съм щастлив собственик на микроферма и заредих първата реколта - соя, лимец и люцерна. Включена е вече три дена. Но ми се струва че бавно става и търся причината. Нещо ми се върти из главата, че може би трябва зърната да се накисват във вода една нощ предварително. Вие правите ли го? Стаята където е микрофермата не е директно отоплявана, това може да е още една причина. Лимецът и люцерната тръгнаха да кълнят, но не и соята. Соята ми е малко старичка, отпреди 3 години. Моля, споделете мнения и информация.
Титла: Re: Предварително накисване?
Публикувано от: Людмил в март 03, 2015, 07:35:38 pm
Здравейте,
Отскоро и аз съм щастлив собственик на микроферма и заредих първата реколта - соя, лимец и люцерна. Включена е вече три дена. Но ми се струва че бавно става и търся причината. Нещо ми се върти из главата, че може би трябва зърната да се накисват във вода една нощ предварително. Вие правите ли го? Стаята където е микрофермата не е директно отоплявана, това може да е още една причина. Лимецът и люцерната тръгнаха да кълнят, но не и соята. Соята ми е малко старичка, отпреди 3 години. Моля, споделете мнения и информация.
Ако соята е мръзнала, може и да не тръгне. Със соята има един проблем - в момента в който шлюпките паднат от зърната и започват да загниват. Затова трябва на даден етап от покълването да се махнат. Купи си едно термометърче от магазина за 1 лв., а може и цифтов със сонда и я пъхни вътре в кутията. Оптималната температура е 25-28 градуса.
Титла: Re: Предварително накисване?
Публикувано от: Т. Андреева в март 04, 2015, 11:44:30 am
Благодаря за отговора. А не разбрах зърнените трябва ли да се киснат във вода предварително за една нощ преди да се сложат в микрофермата?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Да, трябва да се накисват, прочетох на други места.
Титла: Re: Предварително накисване?
Публикувано от: Людмил в март 04, 2015, 01:52:35 pm
Благодаря за отговора. А не разбрах зърнените трябва ли да се киснат във вода предварително за една нощ преди да се сложат в микрофермата?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Да, трябва да се накисват, прочетох на други места.
Ами накисвай ги - това не вреди.