www.MikroFerma.com

Здравословен живот => Здравословното хранене като лечебен метод => Темата е започната от: iskra в януари 03, 2014, 12:55:37 pm

Титла: Зехтин
Публикувано от: iskra в януари 03, 2014, 12:55:37 pm
КАК  ДА  ПРОВЕРИМ  ДАЛИ  СИ
КУПУВАМЕ  КАЧЕСТВЕН  ЗЕХТИН?

Зехтинът е дар от боговете, "течното злато" на Средиземноморието - още една от суперхраните, която от много векове дарява на човека здраве и красота. Само нерафинираното маслиново масло, получено чрез пресоване, без използването на химикали, съдържа полезни вещества, необходими за профилактика на различни заболявания и за поддържане на красотата. Вкусът на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен, кисел и пикантен. Цветът на маслиновото масло варира от „светло злато” до тъмно зелено. Ако в маслото се появява утайка, значи сте направили правилния избор. Когато се съхранява при температура 16° - 18°С и на тъмно, зехтинът отново ще получи първоначалната бистрота и ще можете да се насладите на природния вкус на „течното злато".
Проучване на екип гръцки изследователи от Атинския университет доказа, че зехтинът, освен с антиоксидантни, успокояващи, кардиозащитни и много други свойства, с които е известен, има в състава си още две вещества, които оказват благотворно влияние върху нашето здраве. Това са елеокантала (oleocanthal) - вещество със силно противовъзпалително действие и елеасина (oleacin), който е най-мощната антиоксидантна съставка в зехтина. С други думи той има изключително силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. И нека не ви учудва, всички сме опитвали елеокантала, или поне тези, които са опитвали добър зехтин – това е веществото, причиняващо паренето, което чувстваме в гърлото, когато поглъщаме свеж, „суров” зехтин. По това парене опитните производители на маслини и клиентите им разбират, че един зехтин е хубав.
В козметиката нерафинираният зехтин е широко използван. Всеки иска блестяща и здрава коса, гладка кожа, красив маникюр. За всичко това може да помогне зехтинът. Ето това кара производителите на козметика, особено тези, които претендират, че продуктите им са екологично чисти, да го използват като основна съставка. Това би трябвало да ни наведе на мисълта, че и самият зехтин има същия ефект. Освен всичко това има и прекрасен вкус.
Зехтинът пази тялото ни и отвътре, и отвън. Той има невероятни антиоксидантни свойства и е подходящ за всички типове кожа. Предпазва клетките от увреждане и помага на увредените да се възстановят. Той е фантастичен източник на витамин Е и А. Тези антиоксиданти имат естествената способност да стимулират процеса на възстановяване на клетките и да карат кожата отново да изглежда гладка и свежа. Помагат за възстановяването на кожата, след прекомерно излагане на слънчева светлина, замърсявания, цигарен дим и други подобни рискове, които крие животът в съвременните модерни времена. Полифенолите в зехтина действат като антиоксидантите, които се използват в козметичните продукти, за да предотвратяват повредите на кожните клетки в резултат от вредното действие на свободните радикали в тялото ни.

Как да разпознаете качествения зехтин?

Фалшивият зехтин съдържа съмнителни вещества и хлорофил, които му придават вкус и цвят на зехтин, въпреки че се използват соеви или други евтини масла.
Възможно ли е  тогава да разпознаем оригиналния, качествен зехтин?
Трудно можете да го рапознаете само по вкуса.
Въпреки това, има два начина:

1. Чистият зехтин се сгъстява, когато е студено.

В хладилника би трябвало да се сгъсти. Когато се затопли, отново се връща в течно състояние. Зехнинът, който не се сгъстява в хладилник, не е чист.

2. Освен това оригиналният зехтин е лесно запалим.

Откъде да си закупите оригинален зехтин?

Най-добре е да го закупите от местен търговец, който познавате. Следващ добър начин е да намерите фирма, чиито продукти имат сертификат, че зехтинът е чист и биологичен. Цената не винаги е сигурен показател.