www.MikroFerma.com

Нашите деца => Раждане, Oтглеждане и Възпитание => Темата е започната от: Людмил в май 02, 2013, 02:24:18 am

Титла: Сергей Брин, Лари Пейдж и Монтесори образованието
Публикувано от: Людмил в май 02, 2013, 02:24:18 am
Вероятно мнозина от вас знаят за основателите на Google - Сергей Брин и Лари Пейдж, за уникалния им подход в решението на задачи и създаване на работна среда. Но откъде идва той?

На 6 годинки родителите на Сергей Брин го записват в училището Монтесори в Paint Branch (www.pbmontessori.com), а по-нататък продължават с домашно обучение по същата методика. Неговият съдружник, Larry Page също е преминал образованието си в такова училище.

В училищата Монтесори подходът е такъв, че децата да продобият увереност в таланта си, да се научат САМИ да общуват с предмета, който изучават. Там учителят не налива знания в главата им, а събужда в тях фантазията и ентусиазмът.

Малките са в непосредствен контакт с природата и се учат от нея. Използва се уникалната им способност да абсорбират всичко до което се докоснат. По тази причина преподавателите и средата са изключително позитивно настроени, с уважение към красотата и всичко живо. После в периода на фантазията (6-12 г.) децата работят изключително с ръцете си и въображението - уроците се преподават под формата на театър или музика, средата е изключително творческа.

Едва от 12+ години, когато се развива логическото мислене средата е подобна на тази, в нашите училища - книги, компютри, работа в градина. В този преходен период детето се учи за "Големия свят" и как той функционира.

Сергей и Лари не крият, че са превъплътили идеите на Мария Монтесори в Google: http://youtu.be/2FSE3TNFkJQ?t=8m45s

Но да се върнем на Сергей Брин - закваската от хармоничното образование, което развива индиговите качества в него го прави днес 5-тият по богатство в САЩ (18 милиарда $$) и 4-ти най-млад милиардер на планетата (едва 35 годишен е). Той и съдружника му Larry Page предлагат уникални полезни продукти като Google Earth, онлайн видео и др.

Вместо, като "колегите" си - олигарси Брин да пръска пари за мега-яхти и частни острови, той инвестира в компанията Nanosolar (www.nanosolar.com), създала с негова помпщ уникален нов вид слънчева батерия, която е 10 пъти по-евтина от досегашните защото се печата върху обикновено фолио. Инвестирал е също в компанията за електрически коли Тесла Мотърс, които произвеждат супер-елегантна спортна кола, която вдига от о-100 км за 3.9 сек. и харчи около 1 цент на километър http://www.youtube.com/watch?v=Lyo0HOyiosI В момента Google имат цяло звено, което се занимава с алтернативна енергия.

Образованието в Монтесори дава на Лари и сергей визия за това как един човек може и трябва да следва мечтите си. Фирмата Google оглави световната класацията на компаниите с най-добра репутация сред служителите, изготвена от Harris Interactive Reputation Quotient. Според проведената анкета гигантът осигурява най-добрите условия за работа в света - от предоставяне на удобни места за кратка дрямка и бърза почивка през деня до това да позволи на инженерите да отделят 20% от работното си време за странични проекти, които могат да вдъхновят искрата на нови идеи.

Младата ИНТЕРНЕТ компания има репутацията на човечен и дори чудат работодател. Собствениците окуражават персонала да работи спокойно и да сваля напрежението по всеки възможен начин. В събота сътрудниците могат да играят хокей на ролери направо на автостоянката пред офиса. В корпоративното кафене закуските и обедите често се приготвят от специално поканени и високоплатени готвачи. Навсякъде се предлага горещо кафе, а хладилниците са пълни с безплатни безалкохолни напитки - истински комунизъм :-) Вижте повече тук http://youtu.be/_QqT38QRA84

А иначе новоизпечените милиардери Сергей Брин и Лари Пейдж живеят много скромно. Неотдавна бащата на Сергей сподели в едно интервю, че синът му има тристаен апартамент и не кара мерцедес, което би отивало на статута му, а най-обикновена “Тойота Приус” с екологичен двигател.

С крайна сметка идеята ми е, че всяко дете може да бъде като Сергей Брин или Лари Пейдж, стига да бъде така отгледано и образовано, че да развие нестандартно мислене, фантазията си и творческите си качества
(http://forum.mikroferma.com/index.php?action=dlattach;topic=1444.0;attach=168)