www.MikroFerma.com

Здравословни храни => Рецепти => Темата е започната от: Людмил в февруари 18, 2013, 09:30:37 pm

Титла: Как се прави жив Есейски хляб с кълнове?
Публикувано от: Людмил в февруари 18, 2013, 09:30:37 pm
  Как се прави жив Есейски хляб?     (http://desilifestyle.net/wp-content/uploads/2011/04/CIMG1464-300x168.jpg) (http://desilifestyle.net/2011/04/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1/cimg1464/)
    Хлябът на Есеите се прави от покълнали зърнени, които се смилат, оформят се на тънки питки и се сушат на слънце. Това е възможно най-здравословния хляб. По принцип основната рецепта се прави с пшеница, но аз реших да използвам лимец. Това е древен сорт жито, който е най-малко на 8000 години. Той е най-чистото житно растение и може да се отглежда без хербициди, пестициди и генни модификации. Богат е на протеини, витамини А, Е и В, минералите желязо, магнезий и калций, фибри, ценни мастни киселини и е с ниско съдържание на глутен.
   Когато покълнете лимеца, той увеличава в пъти хранителната си стойност и става жива храна. Представете си колко полезен би бил хляба от кълнове. Просто няма база за сравнение с другите печени хлябове с мая или със закваска. Той е изключително здравословен, вкусен, засищащ и богат на всичките 8 незаменими аминокиселини както и на омега 3 мазнини.

Ето и рецептата за 16 хлебчета:

4 чаши покълнал лимец (на 1 ден)
1 чаша смляно ленено семе
1 чаша вода
½ покълнало слънчогледово семе за декорация
подправки по избор: аз сложих 2 скилидки чесън, малко сух босилек и риган както и хималайска сол.

Ето и технологията:

  (http://desilifestyle.net/wp-content/uploads/2011/04/CIMG1451-300x168.jpg) (http://desilifestyle.net/2011/04/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1/cimg1451/)
Покълналият лимец се поставя в кухненския робот и се смила. Добавят се смляното ленено семе, подправките, водата и отново всичко се миксира.
 (http://desilifestyle.net/wp-content/uploads/2011/04/CIMG1457-300x168.jpg) (http://desilifestyle.net/2011/04/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1/cimg1457/)
Готовото тесто се разстила върху хартия за печене, разрязва се на 16 квадрата, които се декорират със слънчогледовото семе и се слагат да се сушат на 50 градуса във фурната. След 8 часа хлебчетата се обръщат да се изсушат и от другата страна. Процесът на сушене е около 16-18 часа в зависимост от дебелината на хлебчетата.
 
      (http://desilifestyle.net/wp-content/uploads/2011/04/CIMG1458-300x168.jpg) (http://desilifestyle.net/2011/04/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1/cimg1458/)