www.MikroFerma.com

Здравословен живот => Новини и събития => Темата е започната от: Людмил в февруари 10, 2013, 05:17:19 pm

Титла: Химик от Пловдив създаде лекарство от ново поколение
Публикувано от: Людмил в февруари 10, 2013, 05:17:19 pm
Български химик, финансиран от фондация към Кралската шведска академия на науките, изобрети лекарство от ново поколение.

Доц. д-р Стефан Стаматов работи в катедрата по химична технология в Пловдивския университет, съобщава вестник “Марица”. Новият препарат играе ролята на химичен посредник между мозъка и клетките.

Изследванията до момента показват, че лекарството влияе благотворно при множествена склероза, болестта на Алцхаймер и дори при рак.

Революционно изследване, което няма аналог в света, е синтезирано в Университета в Стокхолм, където българският учен от години е гост-професор.

Става дума за лекарствени продукти - химични посредници между мозъка и клетката.

Превъзходството на новия медикамент над познатите до момента лекарства е в начина на действие. Популярните медикаменти нямат избирателна активност и се проявяват и като токсични съединения, които убиват клетките. А новите дават шанс на мозъка да проведе лечението сам, като отключват нова програма в него.

Лекарствените препарати, които е синтезирал доц. Стаматов, могат да се приемат през устата или интравенозно и намират приложение в генното инженерство, фармакологията, клиничната диагностика.