Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Постът и дълголетието  (Прочетена 3308 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 628
    • Профил
    • Микроферма
Постът и дълголетието
« -: септември 25, 2017, 09:11:10 am »

Според Д-р Ш. Видал, най-много столетници е имало в балканските страни, на второ място са латинските страни, и накрая англо-саксонските. Статистиката по-долу е публикувана през 1912 г. от Имперската служба за хигиена в Берлин: Тогава са живели в:

България... 3883 столетници/ centenaires (или 1/1ooo от общия брой на населението)
Румъния .... 1074 »
Сърбия..... 573 »
Espagne... 410 »
France ... 313 »
Italie ... 197 »
Autriche-Hongrie ... 113 »
Angleterre .... ............92 »
Russie .................. 89 »
Allemagne .... ............76 »
Suisse .....9 »

Всъщност, по-правилно е да се каже: най-много столетници има в православните страни, където стриктно се спазват църковните пости. Причината е проста - дните за вегетарианството и веганството (неядене на млечни продукти, яйца и др.), според православната църква, са общо над 200 дена в годината.
И както виждате, първите три най-дълголетни страни в списъка по-долу са православни. Най-модерни изследвания съвсем наскоро потвърдиха, че постът удължава живота.

Ще ви кажа две случки, които лично съм чул и видял:

1. Преди 15 години купих една къща в еленския балкан от възрастен човек. Когато установих, че покрива тече и има нужда от пренареждане го попитах да ми препоръча майстор. А той вика - никакъв майстор не ти трябва, аз ще го пренаредя! И наистина качи се заедно с още един помощник и за един ден оправиха покрива. А тогава дядо Стоян беше над 80 годишен, но изглеждаше по-жив и пъргав от сина си. Когато го попитах как така се е запазил в такава отлична форма, какви храни е ял и т.н. той каза - "нищо специално не съм правил, но през целият си живот от дете до сега съм спазвал стриктно постите." Това, че спазва постите го потвърди и синът му.

2. Пътувах във влака от Плевен за Горна Оряховица и се заговорихме с една жена, която точно беше изписана от плевенското отделението по сърдечно-съдова хирургия. И тя разказа, че в стаята ѝ имало много възрастен човек, над 90 години, който бил там за някаква малка операция. Както той споделил, това било първото му постъпване в болница. Дочула докторите да си разговарят, че като оперирали дядото, видели, че кръвоносните му съдове са чисти, еластични, като на млад човек. И при визитацията го попитали: дядо ти с какво се храниш, специална диета ли е, че си запазил така добре кръвоносната система?
А той отговорил - само спазвам Божиите пости, нищо друго.
Активен