Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Теми - iskra

Страници: [1]
1
Книги и статии / Силата на настоящето
« -: януари 03, 2014, 01:39:33 pm »
Силата на настоящето
Екхарт Толе

За автора
Eкхapт Толе е роден в Германия, където прекарва първите тринадесет години от живота си. Завършва Лондонския университет, занимава се с научна работа в Кембридж. На двадесет и девет години дълбока духовна промяна фактически унищожава старата му самоличност и променя радикално хода на живота му. Следващите няколко години той посвещава на това, да разбере, интегрира и задълбочи промяната, която бележи началото на едно важно пътуване навътре в себе си.
През последните десет години той е съветник и духовен учител, който работи индивидуално и с малки групи в Европа и Северна Америка. От 1996 г. насам живее във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада. Чрез „Силата на настоящето", превърнала се в световен бестселър, учението му за първи път става достъпно за широката публика. Голям успех има и следващата му книга „Покоят говори".

За книгата
За да се отправим на пътуване в „СИЛАТА НА НАСТОЯЩЕТО", трябва да изоставим своя аналитичен ум и изкуствения, създаден от него „аз" - егото. Още от началото на първата глава се озоваваме бързо на една значително по-голяма надморска височина, където въздухът е по-лек. Това е въздухът на духовното. Пътуването обаче е едно предизвикателство. Екхарт Толе  използва прост език и формата на въпроси и отговори, за да ни упъти. Самите думи служат като пътни знаци. Нови открития по пътя очакват мнозина от нас: ние не сме своят ум, ние можем да се измъкнем от психическата божа, истинската човешка сила може да бъде намерена само като приемем Настоящето. Научаваме също, че тялото всъщност е един от ключовете към състоянието на вътрешен мир, както и тишината и пространството около нас. Достъп можем да имаме навсякъде. Тези точки на достъп, наречени портали, могат да ни въведат в Настоящето - сегашния момент, където проблемите не съществуват. Именно тук намираме радост и успяваме да приемем истинското си „аз". Тук откриваме, че вече сме завършени, пълноценни и съвършени. Мнозина от нас ще установят, че най-голямата пречка пред осъзнаването на този факт са връзките ни, особено интимните. Но и тук сме на „нова територия" и нещата не са такива, каквито са ни се стрували преди. Научаваме, че взаимоотношенията ни също са портал към духовното просветление, ако ги използваме мъдро, тоест ако ги използваме, за да станем по-съзнаващи и следователно по-любящи човешки същества. Какъв е резултатът? Истинско единение с другите.
Ако можем да присъстваме изцяло и да предприемаме всяка своя стъпка в Настоящето, ако можем да почувстваме реалността
на неща като „вътрешното тяло", „капитулацията", „прошката" и „Неизявеното", ще бъдем отворени за преобразяващото въздействие на „Силата на настоящето".

Ето и самата книга: http://www.spiralata.net/kn_bul/tol1.zip

2
КАК  ДА  ПРОВЕРИМ  ДАЛИ  СИ
КУПУВАМЕ  КАЧЕСТВЕН  ЗЕХТИН?

Зехтинът е дар от боговете, "течното злато" на Средиземноморието - още една от суперхраните, която от много векове дарява на човека здраве и красота. Само нерафинираното маслиново масло, получено чрез пресоване, без използването на химикали, съдържа полезни вещества, необходими за профилактика на различни заболявания и за поддържане на красотата. Вкусът на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен, кисел и пикантен. Цветът на маслиновото масло варира от „светло злато” до тъмно зелено. Ако в маслото се появява утайка, значи сте направили правилния избор. Когато се съхранява при температура 16° - 18°С и на тъмно, зехтинът отново ще получи първоначалната бистрота и ще можете да се насладите на природния вкус на „течното злато".
Проучване на екип гръцки изследователи от Атинския университет доказа, че зехтинът, освен с антиоксидантни, успокояващи, кардиозащитни и много други свойства, с които е известен, има в състава си още две вещества, които оказват благотворно влияние върху нашето здраве. Това са елеокантала (oleocanthal) - вещество със силно противовъзпалително действие и елеасина (oleacin), който е най-мощната антиоксидантна съставка в зехтина. С други думи той има изключително силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. И нека не ви учудва, всички сме опитвали елеокантала, или поне тези, които са опитвали добър зехтин – това е веществото, причиняващо паренето, което чувстваме в гърлото, когато поглъщаме свеж, „суров” зехтин. По това парене опитните производители на маслини и клиентите им разбират, че един зехтин е хубав.
В козметиката нерафинираният зехтин е широко използван. Всеки иска блестяща и здрава коса, гладка кожа, красив маникюр. За всичко това може да помогне зехтинът. Ето това кара производителите на козметика, особено тези, които претендират, че продуктите им са екологично чисти, да го използват като основна съставка. Това би трябвало да ни наведе на мисълта, че и самият зехтин има същия ефект. Освен всичко това има и прекрасен вкус.
Зехтинът пази тялото ни и отвътре, и отвън. Той има невероятни антиоксидантни свойства и е подходящ за всички типове кожа. Предпазва клетките от увреждане и помага на увредените да се възстановят. Той е фантастичен източник на витамин Е и А. Тези антиоксиданти имат естествената способност да стимулират процеса на възстановяване на клетките и да карат кожата отново да изглежда гладка и свежа. Помагат за възстановяването на кожата, след прекомерно излагане на слънчева светлина, замърсявания, цигарен дим и други подобни рискове, които крие животът в съвременните модерни времена. Полифенолите в зехтина действат като антиоксидантите, които се използват в козметичните продукти, за да предотвратяват повредите на кожните клетки в резултат от вредното действие на свободните радикали в тялото ни.

Как да разпознаете качествения зехтин?

Фалшивият зехтин съдържа съмнителни вещества и хлорофил, които му придават вкус и цвят на зехтин, въпреки че се използват соеви или други евтини масла.
Възможно ли е  тогава да разпознаем оригиналния, качествен зехтин?
Трудно можете да го рапознаете само по вкуса.
Въпреки това, има два начина:

1. Чистият зехтин се сгъстява, когато е студено.

В хладилника би трябвало да се сгъсти. Когато се затопли, отново се връща в течно състояние. Зехнинът, който не се сгъстява в хладилник, не е чист.

2. Освен това оригиналният зехтин е лесно запалим.

Откъде да си закупите оригинален зехтин?

Най-добре е да го закупите от местен търговец, който познавате. Следващ добър начин е да намерите фирма, чиито продукти имат сертификат, че зехтинът е чист и биологичен. Цената не винаги е сигурен показател.

3
Хранене / Храната в детско отделение
« -: декември 21, 2013, 02:57:07 pm »
Здравейте! Месец май бяхме заради детето една седмица в болница. Ние сме от малък град, затова ми беше интересно да разбера дали навсякъде храната е толкова постна или само в по-малките градове. Знам, че всичко отново опира до пари, но не всичко е пари приятелю....се пееше в една песен! Благодарна съм на лекарката и сестрите, които се грижиха за дъщеря ми-отношението им беше добро-грижливо и внимателно се отнасяха и с мен и с детето. Но какво мислите за храната в детските отделения? Нали децата ни са болни и трябва да се оправят по-бързо? Защо в менюто им не присъстват рибата, яйцата, плодовете и зеленчуците? Поне във времето, в което бяхме там менюто беше повече от бедно на витамини и минерали? Как да се оправят децата ни като им дават само за лечението нужните лекарства? Храната не е ли важна? Какво мислите? Пишете и коментирайте? Това не е тема, за да се засяга който и да било! Знам, че всичко е до финансиране, но как този проблем да се разреши, кой трябва да позволи да се промени менюто на децата ни-аз лично бих се ангажирала на доброволни начала да помогна по някакъв начин на децата от нашия град, за нашето детско отделение-за да имаме едни по-щастливи и здрави деца!Благодаря Ви!

Страници: [1]