Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Почистване на дебелото черво  (Прочетена 15243 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Почистване на дебелото черво
« -: декември 30, 2012, 08:25:10 pm »

Пречистване на дебелото черво чрез клизми

Ако дебелото ни черво не е в перфектна форма, най-вероятно ще имаме оплаквания от най-различни неразположения до доста сериозни заболявания. Всъщност всички болести водят началото си от затлаченото дебело черво, но сега няма да обръщам внимание на последствията, а само на методите на пречистване с клизма.

Когато започнем цялостно пречистване на нашия организъм, първо трябва да се заемем с дебелото черво. Дори да направим всякакви пречистващи процедури, ако не сме се погрижили за червата си, ефекта от другите пречиствания ще бъде слабо осезаем, някой път дори незабележим или бързо след пречистванията проблемите ще се завърнат.

Пречистването на дебелото черво става много лесно – това може би е най-лесната процедура за изпълнение. Не отнема много време, няма никакви неразположения, болки, не се налага да си взимаме отпуска. А именно това е клизмата. Тя явно е все още табу в България. Когато се заговори за клизма се изпитва някакво неудобство, настъпва мълчание, споглеждания, шептене. А това всъщност би трябвало да се възприема като нормална здравна процедура, която би трябвало всеки да може сам да си направи и да не изпитва неудобство от споменаването на този термин. Всеки полага грижи за външната чистота, нормално е да се погрижи и за вътрешната си чистота, като започне най-напред с дебелото черво.

Какво ни е необходимо, за да си направим клизма:
 • иригатор
 • подходяща течност
 • около 1 час свободно време и
 • свободна тоалетна на изцяло наше разположение

Иригатор може да намерите почти във всяка аптека или в санитарните магазини. Има от 2-3 до 12 лева. Те са няколко вида. Търсете такъв, който е с по-дълъг маркуч и с приспособление за пристягане на маркуча или кранче.Течността, която ще ползвате за направата на клизма, може да е следните варианти.
 • вода със сол – преварявате няколко литра вода, изчаквате да изстине до телесна температура и на всеки литър вода разтваряте 2 с.л. морска сол. Така получаваме физиологичен разтвор с малко повече концентрация на сол. Това е важно, защото когато вкараме в червата си по-солен разтвор от физиологичния се получава обратна осмоза или засмукване на течност от вътрешната ни среда към дебелото черво. Именно по този начин се предизвиква изкъртването на налепите от стените на червото и изчистване на чревните власинки. А това е и нашата цел.
 • билкова отвара – може да си направим отвара от много полезните и антисептични билки жълт кантарион, лайка, змийско мляко и други. Тези билки много добре ще унищожат вредната микрофлора, но заедно с тях се премахват и голям процент от полезните бактерии.
 • с лимонов сок или истински ябълков оцет – в 1 литър преварена, леко топла вода се разтварят 1-2 лъжици лимонов сок или ябълков оцет.
 • слаб разтвор на калиев перманганат – оказва антисептично влияние.
 • медена вода – в 1 литър преварена, леко топла вода разтваряме 1 лъжица чист пчелен мед. Той оказва леко благотворно действие върху чревния тракт.
 • урина – всички по-горни течности са донякъде благотворни и биха изчистили дебелото ни черво от съдържанието му и от някои полепи и вредни микроорганизми, но също така биха унищожили и полезната микрофлора и няма да успеят да разтворят най-втвърдените наслоявания по стените и гънките. Затова те не са перфектната течност за пълноценното изчистване на червата ни. Перфектната за тази цел течност е урината във всичките й форми – прясна, престояла, стара, замразена, изпарена.

Защо урината е перфектната течност за тази цел:
 • съставът на урината е такъв, че с лекота откъсва, всякакви налепи, утайки, наслоявания по стените и гънките на червата – високото й съдържание на соли предизвиква всмукване на течности от стените на дебелото черво и обкръжаващата среда и по-този начин се омекотяват фекалните камъни и втвърдените налепи по стените и гънките, като само така лигавицата остава чиста и власинките се освобождават от затвора на слузта и започват да функционират нормално.
 • тя нормализира нормалното за вътрешната среда рН – тя самата е продукт на вътрешната среда и процеси в човешкото тяло и затова е с най-подходящото рН
 • не дразни лигавицата на дебелото черво – урината не може да раздразни нищо в организма ни, дори премахва и лекува всякакви дразнения. Водата на урината е структурирана от самия организъм, съдържа антисептични вещества и затова е най-добрия възстановител на лигавицата в цялото ни тяло.
 • не унищожава полезната микрофлора – като собствен продукт на същия организъм, тя има способността да не засяга полезната флора, а да унищожава само вредната такава (човешкото тяло е толкова съвършено!).

Ако изберете да правите клизми с урина, може да ползвате следните варианти:
 • прясна урина – тя е подходяща за хора, които за пръв път си правят въобще клизма или клизма с урина
 • стара урина – тази урина има малко по-силно действие от прясната урина, поради завишеното количество на амоняк. За целта трябва да събирате урината си в продължение на няколко дена – съхранява се в хладилник.
 • замразена урина – също като горното
 • преварена и изпарена на половина урина – тази урина има по-силно изразено действие от горните и подготвя за най-същинското пречистване, а именно:
 • изпарена на 1/4 урина (от 2 литра урина се получава 500 мл) – получената течност има най-силно изразени изчистващи свойства, като изцяло убива вредната микрофлора и всички паразити, мощно изкъртва всякакви наслоявания и полепи, силно стимулира перисталтиката на червата. Когато варите урината внимавайте да не премине границата от 1/4. Защото ако продължите с изпаряването се получава сгъстяване, което не е желателно.

И така, когато решите каква течност да използвате може да пристъпите към подготовката:
1) Не е задължително, но е в помощ на доброто изчистване – няколко дена преди клизмите е добре да загрявате тялото си с някоя от следните спа терапии – парна баня, сауна, топла вана, обливане с топла вода в коремната област, масажи с растителни масла, кратки нагрявания с ел. възглавница. Топлината омекотява организма ни и твърдите наслоявания, разширява съдовете и подобрява кръвния поток. Същия този ефект може да постигнем с бягане.
2) Непосредствено преди клизмата, трябва да изпразним червата си или по естествен път или с разхлабителни. Не бива да се прави клизма с пълни черва или ако правим – тогава първо вкарваме малко течност, след като излезе, вкарваме малко повече течност и т.н докато излезе цялото съдържание на червата ни. Идеята на клизмата е не да изпразним червата си, а да ги накиснем и да ги изчистим от самите налепи (а не от фекалното съдържание). Но за да постигнем тази цел първо трябва и да ги изпразним от това фекално съдържание.

3) Ако решим да ползваме урината си, желателно е да положим усилия за подобряване на качеството й. За тази цел минимум 1 седмица преди това е добре да се храним само с естествена растителна храна. Може също да решим да направим преди това житен режим. Ако правим клизми с урина, която е замърсена от лошата храна, която поглъщаме е много вероятно да си навредим повече.

След като се подготвим може да пристъпим към изпълнението на процедурата.

1) Напълнете иригатора с течността и го закачете на около 1,5 метра височина.
2) Намажете накрайника с растителна мазнина (също и ануса)
3) Застанете на земята на колене и лакти и пъхнете накрайника в ануса
4) Бавно започнете да пропускате течността (с притискане и отпускане на маркуча или със завъртане на кранчето, ако иригатора притежава такова). Може да има нужда от 10тина секунди почивка, за да се намести течността в червата (необходимостта от почивка се усеща от лекото напрежение).
5) Когато вкарате известно количество течност (по личен усет), легнете на пода по гръб и заемете поза СВЕЩ или РАЛО за около минута.Това спомага преминаването на течност нагоре по низходящия дял (а) и към напречния дял на червата (b). След това легнете отново по гръб и се обърнете на дясната страна за няколко минути. Това спомага движението на течността към възходящия дял (c) и сляпото черво(d). Много е важно течността да достигне до всички части на дебелото черво, за да може да се изчисти равномерно и пълноценно.


6) Полежете си така докато можете да издържите – обикновено между 5 и 15 минути. В началото ще издържате кратко време, но в последствие ще успявате и по-дълго. Идеята е добре да се накиснат червата. Ако след 15 минути още нямате позив за изхождане не се притеснявайте – станете, поразходете се, свършете нещо и след малко време ще усетите желание за изхвърляне на съдържанието.
7) След това направете още 2-3 клизми. Ако вкарвате повече течност наведнъж, ще успявате да задържате по-кратко време.
8). Когато завършите клизмите, може да усетите, че в червата ви има останала течност, която желаете да изхвърлите, но не можете. В този случай вкарайте допълнително течност (по-голямо количество) и веднага след това ще усетите позив. Това ще спомогне да отделите цялата задържана преди това течност.

За пълноценното пречистване на дебелото черво е необходимо да се следва следната
СХЕМА на изпълнение с продължителност 1 месец:
 • първа седмица – правете клизма всеки ден по едно и също време (приблизително)
 • втора седмица – правете клизма през ден
 • трета седмица – през 2 дена
 • четвърта седмица – през 3 дена
След това може да се прави още няколко пъти веднъж на седмица. Този курс на лечение може да се повтори след половин година или да се прави веднъж на година, обикновено на пролет или когато е активността на дебелото черво.

Добре е когато правим целия курс на изчистване да се храним предимно с естествена растителна храна (суровоядна), защото, ако продължим да се храним с вредни храни, прочистването до някъде се обезсмисля.

Няколко съвета:
 • винаги намазвайте накрайника и ануса с растително масло
 • най-подходящо място за изпълнение на процедурата е може би банята (тоалетната), а самото престояване в съседната стая
 • най-добре е да правите процедурата непосредствено след изпразването на червата
 • добре е да се прави, когато има чувство на спокойствие и във ведра обстановка
 • запознайте се с разположението на дебелото черво, за да може да разбирате по-добре процедурата
« Последна редакция: октомври 26, 2016, 08:41:37 pm от Людмил »
Активен

krvelkov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 10
  • Профил
  • Йога клуб ДИША - Велико Търново
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #1 -: февруари 18, 2014, 03:00:39 pm »

Шанка пракшалана е алтернатива на клизмата. Аз лично я препоръчвам. http://www.zemianazaem.com/archives/113
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #2 -: февруари 18, 2014, 06:28:31 pm »

Шанка пракшалана е алтернатива на клизмата. Аз лично я препоръчвам. http://www.zemianazaem.com/archives/113
Mисля си, обаче че солта ще калцифицира чревните камъни и шлаките в червата.
Активен

krvelkov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 10
  • Профил
  • Йога клуб ДИША - Велико Търново
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #3 -: февруари 18, 2014, 10:22:45 pm »

OK, давам по-подробни обяснения като цитирам дословно Г.П. Малахов от книгата му "Пречистване на организма в домашни условия" http://www.book.store.bg/p15776/prechistvane-na-organizma-pri-domashni-uslovia-g-p-malahov.html
стр. 51:
"Водата, погълната през устата, минава през стомаха,..... а след това през червата" - акцентирам на МИНАВА - реално за минути!
стр. 57:
"Поглъщането на солена вода ще привлече с помощта на високата си осмотична активност известно количество течности от кръвта към червата. По такъв начин, течната част на кръвта ще мине в посока, обратна на обикновеното всмукване, прочиствайки МИКРОВЛАСИНКИТЕ на тънкото и дебелото черво. Точно тази функция прави Шанкх Пракшалана уникална. Не познавам никакво друго прочистване, което така добре да прочисти микровласинките (гликокаликс), представляващи уникален порест катализатор, от ефикастността на които, основно, зависи усвояването на храната."
стр 58:
"Фактът, че изпражненията ще се появят след 24 часа или след 30, не трябва да ви учудва. Те ще бъдат златисти, жълти и без миризма, като на кърмаче."
стр 58:
"Случаите на начален диабет се лекуват с успех от лекарите Лонавли чрез изпълнение на на Шанкх Пракшалана на всеки два дни в продължение на 2 месеца;"....
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #4 -: февруари 18, 2014, 11:41:46 pm »

OK, давам по-подробни обяснения като цитирам дословно Г.П. Малахов от книгата му "Пречистване на организма в домашни условия" http://www.book.store.bg/p15776/prechistvane-na-organizma-pri-domashni-uslovia-g-p-malahov.html
стр. 51:
"Водата, погълната през устата, минава през стомаха,..... а след това през червата" - акцентирам на МИНАВА - реално за минути!
стр. 57:
"Поглъщането на солена вода ще привлече с помощта на високата си осмотична активност известно количество течности от кръвта към червата. По такъв начин, течната част на кръвта ще мине в посока, обратна на обикновеното всмукване, прочиствайки МИКРОВЛАСИНКИТЕ на тънкото и дебелото черво. Точно тази функция прави Шанкх Пракшалана уникална. Не познавам никакво друго прочистване, което така добре да прочисти микровласинките (гликокаликс), представляващи уникален порест катализатор, от ефикастността на които, основно, зависи усвояването на храната."
стр 58:
"Фактът, че изпражненията ще се появят след 24 часа или след 30, не трябва да ви учудва. Те ще бъдат златисти, жълти и без миризма, като на кърмаче."
стр 58:
"Случаите на начален диабет се лекуват с успех от лекарите Лонавли чрез изпълнение на на Шанкх Пракшалана на всеки два дни в продължение на 2 месеца;"....
Toва са упражнения, за хора, които са яли плодове и ориз, както е в Индия. Тези храни не оставят кой знае какво замърсяване. Но какво да кажем за българите, които още от детската градина са яли циментово лепило - кифли от бяло брашно и прясно мляко? Червата на такива хора са циментирани с мукоидни плаки (mucus plaque) и не виждам как солта ще ги отлепи
Активен

krvelkov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 10
  • Профил
  • Йога клуб ДИША - Велико Търново
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #5 -: февруари 19, 2014, 11:19:15 am »

Аз съм доволен от ефекта :) и както писах - предпочитам техниката пред клизмата, която също съм опитвал.
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #6 -: февруари 19, 2014, 11:28:09 am »

Аз съм доволен от ефекта :) и както писах - предпочитам техниката пред клизмата, която също съм опитвал.
Зависи кой до каква степен е задръстен. Вероятно тази техника е добра за поддържане на тялото.
Активен

Vov

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #7 -: май 31, 2014, 12:19:27 am »

"...най-добре е да правите процедурата непосредствено преди изпразването на червата..."

Дали добре разбирам, че процедурата за почистване стените на дебелото черво се прави ПРЕДИ, а не СЛЕД изпразване на червата от налични отпадъци от хранене...?
Активен
Добрите - по-действени от лошите!

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #8 -: май 31, 2014, 12:59:57 am »

"...най-добре е да правите процедурата непосредствено преди изпразването на червата..."

Дали добре разбирам, че процедурата за почистване стените на дебелото черво се прави ПРЕДИ, а не СЛЕД изпразване на червата от налични отпадъци от хранене...?
Да, по принцип така е. Всъщност вкара се малко вода за да се предизвика изпразване на дебелото черво и тогава може да се започне.
Активен

DharmaBindu

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #9 -: март 07, 2015, 03:58:07 pm »

Какво е мнението Ви за Хидроколон терапията като алтернатива на клизмите и колко Хидроколон-терапии трябва да се направят и в какъв интервал?
За 1 месец 16 клизми не са ли много? Няма ли опастност от преплитане на червата или унищожаване на полезната флора вътре в тях?

« Последна редакция: март 07, 2015, 05:00:01 pm от DharmaBindu »
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 637
  • Профил
  • Микроферма
Re: Почистване на дебелото черво
« Отговор #10 -: март 07, 2015, 05:28:14 pm »

Какво е мнението Ви за Хидроколон терапията като алтернатива на клизмите и колко Хидроколон-терапии трябва да се направят и в какъв интервал?
За 1 месец 16 клизми не са ли много? Няма ли опастност от преплитане на червата или унищожаване на полезната флора вътре в тях?

Ако е с цел лечение - може би е ок. Но иначе каквото и да е, все пак си е инвазия. Измива се чревната флора, разпъват се червата от толкова много вода. Но ако се прави веднъж на 3 години да речем с цел изчистване, няма да навреди, предполагам. Чувам много добри отзиви от различни места за клизмите с преварена урина, по Малахов.
Активен