Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Божествена веганска торта за 20 лв.  (Прочетена 7094 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 630
    • Профил
    • Микроферма
Божествена веганска торта за 20 лв.
« -: януари 04, 2015, 11:55:18 pm »

Ето тортата, която направихме заедно за рождения ден на Мирена. Ей богу, това е най-вкусната торта, която съм ял за последните 40 години!!! Рецептата взехме оттук и направо ще ви я копирам:

Искам да ви кажа, че тортата става бързо и лесно, няма нищо сложно в направата ѝ, умишлено си записвах колко ми излезе и е около 25 лв, при положение, че използвах най-висококачествените съставки и не пестях изобщо откъм качество.
Вярвам, че НИЩО, ама НИЩО не може да се сравни с това човек със собствените си две ръце да направи торта за приятелите си, близките си или детето си!

Ако имате повод или празник – седнете и направете Вие тортата, заредете я със своята енергия, със своите най-чисти мисли, направете я в хармонична атмосфера и това е най-хубавата почерпка, която можете да предложите на любимите си хора!
Колко струва според Вас една наистина полезна торта с възможно най-близките до здравословни съставки?

Смятате ли, че струва 50-70-100 лв? Бихте ли дали тези пари за торта, която можете да направите вкъщи за максимум 2 часа?
Бихте ли се доверили на някой изцяло относно това, което ще вложи във вашата торта? Не само като съставки, а като мисли, енергия, чувства, нагласа?
Аз не бих.  :)

Държа на високото качество, държа да изпипам всичко до най-малкия детайл, държа когато творя или готвя да го правя в най-хармоничното си настроение и атмосфера. Запалвам си свещи, пускам си хубава спокойна релаксираща музика, доста често мантри, пея си и се настройвам на много специална вълна. Представям си как през ръцете ми се излива Любов и Светлина в това, което правя, защото го правя за любимия човек или за най-близките ми приятели, които съм поканила на моя специален празник.

Това, което искам да Ви предам като послание е много просто:
 НЯМА НИЩО ПО-ЦЕННО ОТ ОНОВА, КОЕТО НАПРАВИТЕ ЛИЧНО ВИЕ С ВАШАТА ВЛОЖЕНА ЕНЕРГИЯ!!!
 Нищо не струва повече.  :)

ПРОДУКТИ:
 
за блата:
  • 2 ч.ч. и 3/4 пълнозърнесто брашно (за тази торта аз използвах брашно от лимец)
  • 1 ч.ч. кафява или нерафинирана захар Мусковадо
  • 3/4 ч.ч. растителна мазнина по избор – шарлан или зехтин за готвене
  • 1 кофичка (500 мл.) соево кисело мляко или нормално
  • 3 с.л. сурово какао
  • ванилия – екстракт или от шушулка или от пакетче в краен случай
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • настърганата кора на 1 лимон и на 1 портокал
  • 100-150 гр. сушени червени боровинки или стафиди или кайсии или сини сливи или друг пресен плод по избор (правили сме го с ягоди, с кубчета ягоди, с грозде, с круша)

за крема:
  • 3 големи или 4 малки банана [поради липса на такива ние настъргахме мека (хлебна) ябълка и круша]
  • половин авокадо [ние използвахме цяло]
  • 1 черен шоколад с над 70% какао и без млечни продукти
  • 2 с.л. сурово какао
  • 1 с.л. фино смляно ленено семе
  • 2-3 с.л. мед или друг подсладител
  • ванилия
  • 4-5 с.л. разтопено студено-пресовано кокосово масло

за украсата:
  • Тя е по избор с каквото Ви хрумне!  :)
~ ПРИГОТВЯНЕ ~ :
Брашното се пресява в купа. Към него се добавят захарта, какаото, ванилията, канелата, корите на портокала и лимона и сушените плодове.

Разбърква се много хубаво с лъжица.

Содата се прибавя към киселото мляко, разбърква се и когато кипне се добавя към сухата смес. Разбърква се с бъркалка или с лъжица или най-добре с миксер. Започва да се добавя и мазнината докато всичко стане хомогенна лепкава смес.

Ако прецените, че е прекалено суха може да добавите още кисело мляко или в нашия случай, понеже имахме само една кофичка соево, ние добавихме прясно био соево мляко на око.

Целта е сместа да не е прекалено суха, а лепкава и влажна, за да стане Вашия блат сочен и мекичък, а не сух и ронлив.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна. Пече се 30-40 минути, но Вие го наблюдавайте и проверявайте с клечка за зъби. Когато боцнете и клечката излезе суха и не-лепкава, значи е готово!

* Много е важно да изсипете сместа в добре намазнена и набрашнена дълбока тава, за да избегнете залепване! Блатът ни трябва цял и непокътнат!

Изваждате и изчаквате да поизстине. След това го разрязвате напречно, за да станат два блата. Най-лесно се разрязва с конец.  ;)

Забърквате си сместа за крема като използвате пасатор.
Ако сложите съставките в блендер, ще е прекалено сухо и за да се завърти, ще трябва да добавите и някаква течност (сока на 1/2 портокал примерно).

Аз обаче не исках това и затова пасирах бананите и авокадото до фин крем и след това на ръка с лъжица прибавях и разбърквах с останалите съставки.

Черният шоколад се разтопява на водна баня, добавя му се кокосовото масло и се прибавя към останалите съставки. Разбърква се много добре, до съвсем хомогенен крем.
Около 1/3 от крема се намазва върху долния блат. Може да наредите и плодове отгоре и след това оставете в хладилника да стегне за 20-30 минути.
  Изваждате, поставяте внимателно отгоре втория блат и поливате обилно с крем. Внимателно разнасяте и заглаждате с влажна лъжица.

Когато кремът не е толкова течен, а е започнал да изстива и да стяга внимателно намазвате тортата и отстрани.
Ето защо оставихме 2/3 от крема – за да има повече отгоре и да стигне и за измазване отстрани.  :)
Оставяте в хладилник за една нощ да стегне добре. На сутринта развихряте въображението си и украсявате със замах!  :)


Ето така изглежда едно парче:
 

 
Ето, вече имате прекрасна торта от изцяло полезни и растителни съставки!

Направата ѝ не е никак трудна, кремът се прави за 15 минути, а удоволствието е несравнимо когато я украсявате и слагате финалните щрихи на своя шедьовър!

Ако пък имате детенце и искате да направите здравословна торта за рождения му ден, направете и него част от преживяването!

Обяснете му как няма нищо по-хубаво от домашно приготвените вкусотийки, обяснете му колко вълшебно нещо е лимецът, как се прави брашното от него, обяснете му откъде идват бананите, кокосите и авокадото, покажете му снимки на палми. Разкажете му за далечните топли страни, където отиват щъркелите!

Уверете го, че това ще е най-най-вкусната торта, защото мама и тати са  вложили цялата си Любов в направата ѝ.  :)
 Има един много хубав цитат, с който искам да завърша:
“Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море!…”
 ~ Антоан дьо Сент-Екзюпери ~
Да ви е сладко!  :)
« Последна редакция: февруари 09, 2015, 11:12:38 pm от Людмил »
Активен