Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: С какво промиват месото за хамбургери в Макдоналдс  (Прочетена 2114 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 634
    • Профил
    • Микроферма




Симпатичният английски готвач Джейми Оливър поде изобличителна кампания спрямо една от най-масовите и посещавани хранителни вериги - "Макдоналдс".

Той не се поколеба да демонстрира как се изготвя една рецепта в заведенията на световната марка и по този начин ясно посочи с пръст какви грешки в процеса на производство на сандвичите се допускат. Джейми твърдеше почти във всеки телевизионен формат, в който взимаше участие, че месото в хамбургерите на "Макдоналдс" се правя от телешко, което не било вече годно за консумация, но за да го използват в своите заведения, от компанията позволявали то да бъде промивано в амониев хидроокис.

Постоянството му в отстояване на тези факти пред обществеността доведе управителите на "Макдоналдс" до решението да оповестят, че вече рецептите за техните сандвичи ще се променят.
Много хора бяха потресени от факта, че каймата за кюфтетата в хамбургерите е била буквално "къпана" в посочената дезинфектираща смес. “Вземаме продукт, който се продава на възможно най- ниската цена за кучешка храна, и след преработка го даваме на хората”,  бяха изобличителните думи на самия Джейми Оливър.

Ако оставим настрана проблема с нискокачествените месни продукти, амониевият хидроокис сам по себе си не е най- полезното вещество. ”Защо което и да е разумно същество слага месни отпадъци, накиснати в амоняк, в устата на децата си?” – гневи се симпатичният пътеводител в тайните на кулинарията. Джейми не остана длъжен и на макнъгетите. Той демонстрира пред група деца как се прави изкушаващата ги храна- след смилане на мазнини, кожа, кости и вътрешни органи.

В Латинска Америка франчайз мениджърите на "Макдоналдс" опровергаха възможността в техните продукти да се използва амониев хидроокис, същото обявиха и от Ирландия, както и от Обединеното кралство. Те заявиха, че доставят в ресторантите си месо от местни търговци. В САЩ обаче Комисията за контрол на храната допуска употребата на амониев хидроокис като антибактериален агент и "това развързва ръцете" на "Макдоналдс" да използват отпадъчните месни продукти. Има и още една пролука, чрез която от компанията се измъкват- те имат право да не обявяват съставката на своите клиенти. От "Макдоналдс", обявиха, че променят рецептата по свои съображения, които нямат нищо общо с кампанията на Джейми Оливър.

Преди години готвачът сам оглави кампания за подобряване на храната в британските училища и появата на здравословни алтернативи на "храните- боклуци". Той успя за кратко време да акумулира общественото внимание върху проблема със затлъстяването при децата и липсата на здравословни хранителни навици и култура. За период от три години Британското правителство преведе около 280 милиона паунда за проекта. Тони Блеър, министър-председател тогава, призна, че решението е следствие на активността на Оливър. Скоро след това знаменитият кулинар бе обявен за „Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005" от зрителите на Би Би Си.

Kaто продължение вижте този филм:
« Последна редакция: октомври 16, 2015, 05:31:35 pm от Людмил »
Активен