Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Предварително накисване?  (Прочетена 1328 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Т. Андреева

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Предварително накисване?
« -: март 03, 2015, 12:47:53 pm »

Здравейте,
Отскоро и аз съм щастлив собственик на микроферма и заредих първата реколта - соя, лимец и люцерна. Включена е вече три дена. Но ми се струва че бавно става и търся причината. Нещо ми се върти из главата, че може би трябва зърната да се накисват във вода една нощ предварително. Вие правите ли го? Стаята където е микрофермата не е директно отоплявана, това може да е още една причина. Лимецът и люцерната тръгнаха да кълнят, но не и соята. Соята ми е малко старичка, отпреди 3 години. Моля, споделете мнения и информация.
Активен

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 630
    • Профил
    • Микроферма
Re: Предварително накисване?
« Отговор #1 -: март 03, 2015, 07:35:38 pm »

Здравейте,
Отскоро и аз съм щастлив собственик на микроферма и заредих първата реколта - соя, лимец и люцерна. Включена е вече три дена. Но ми се струва че бавно става и търся причината. Нещо ми се върти из главата, че може би трябва зърната да се накисват във вода една нощ предварително. Вие правите ли го? Стаята където е микрофермата не е директно отоплявана, това може да е още една причина. Лимецът и люцерната тръгнаха да кълнят, но не и соята. Соята ми е малко старичка, отпреди 3 години. Моля, споделете мнения и информация.
Ако соята е мръзнала, може и да не тръгне. Със соята има един проблем - в момента в който шлюпките паднат от зърната и започват да загниват. Затова трябва на даден етап от покълването да се махнат. Купи си едно термометърче от магазина за 1 лв., а може и цифтов със сонда и я пъхни вътре в кутията. Оптималната температура е 25-28 градуса.
Активен

Т. Андреева

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re: Предварително накисване?
« Отговор #2 -: март 04, 2015, 11:44:30 am »

Благодаря за отговора. А не разбрах зърнените трябва ли да се киснат във вода предварително за една нощ преди да се сложат в микрофермата?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Да, трябва да се накисват, прочетох на други места.
« Последна редакция: март 04, 2015, 11:49:46 am от Т. Андреева »
Активен

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 630
    • Профил
    • Микроферма
Re: Предварително накисване?
« Отговор #3 -: март 04, 2015, 01:52:35 pm »

Благодаря за отговора. А не разбрах зърнените трябва ли да се киснат във вода предварително за една нощ преди да се сложат в микрофермата?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Да, трябва да се накисват, прочетох на други места.
Ами накисвай ги - това не вреди.
Активен