Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Как се прави жив Есейски хляб с кълнове?  (Прочетена 1266 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 628
    • Профил
    • Микроферма
Как се прави жив Есейски хляб с кълнове?
« -: февруари 18, 2013, 09:30:37 pm »

  Как се прави жив Есейски хляб?     
    Хлябът на Есеите се прави от покълнали зърнени, които се смилат, оформят се на тънки питки и се сушат на слънце. Това е възможно най-здравословния хляб. По принцип основната рецепта се прави с пшеница, но аз реших да използвам лимец. Това е древен сорт жито, който е най-малко на 8000 години. Той е най-чистото житно растение и може да се отглежда без хербициди, пестициди и генни модификации. Богат е на протеини, витамини А, Е и В, минералите желязо, магнезий и калций, фибри, ценни мастни киселини и е с ниско съдържание на глутен.
   Когато покълнете лимеца, той увеличава в пъти хранителната си стойност и става жива храна. Представете си колко полезен би бил хляба от кълнове. Просто няма база за сравнение с другите печени хлябове с мая или със закваска. Той е изключително здравословен, вкусен, засищащ и богат на всичките 8 незаменими аминокиселини както и на омега 3 мазнини.

Ето и рецептата за 16 хлебчета:

4 чаши покълнал лимец (на 1 ден)
1 чаша смляно ленено семе
1 чаша вода
½ покълнало слънчогледово семе за декорация
подправки по избор: аз сложих 2 скилидки чесън, малко сух босилек и риган както и хималайска сол.

Ето и технологията:

 
Покълналият лимец се поставя в кухненския робот и се смила. Добавят се смляното ленено семе, подправките, водата и отново всичко се миксира.
 
Готовото тесто се разстила върху хартия за печене, разрязва се на 16 квадрата, които се декорират със слънчогледовото семе и се слагат да се сушат на 50 градуса във фурната. След 8 часа хлебчетата се обръщат да се изсушат и от другата страна. Процесът на сушене е около 16-18 часа в зависимост от дебелината на хлебчетата.
 
     
« Последна редакция: януари 25, 2017, 02:16:53 pm от Людмил »
Активен