www.MikroFerma.com

Здравословни храни => Рецепти => Темата е започната от: Людмил в ноември 29, 2013, 01:39:32 pm

Титла: Нектар от шипки
Публикувано от: Людмил в ноември 29, 2013, 01:39:32 pm
Връщам се на темата за наноцедка (http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1471.msg1592#msg1592) с още едно откритие.
Това на снимката на какво ви прилича? Сок от моркови, нектар от кайсии? НЕ. Това е нектар от шипки! Прясно набрани шипки от близкия храст тази сутрин смлени с топла вода и мед в наноцедката . Става чудно питие, леко кисело и много приятно!
(http://forum.mikroferma.com/index.php?action=dlattach;topic=1486.0;attach=191)
Титла: Re: Нектар от шипки
Публикувано от: Светлана в март 09, 2016, 12:47:04 pm
Ще използвам темата за шипките, за да дам и друга рецепта.

10-15 броя сушени шипки се счукват или накъсват (в зависимост от твърдостта им) и се заливат с 500-600 мл студена вода.
Киснат няколко часа, докато водата стане червено-кафява, прецежда се и се пие. Най-добре да се приема до обяд, за да се избегне евентуално безсъние заради вит.С.

При мене кисненето варира от 3-4 часа до цяла нощ - зависи от шипките. Прецеждам през тензух, защото има едни власинки, които ми дразнят гърлото.
Не съм го пробвала с току-що откъснати шипки, а само със сушени. Посоченото по-горе количество го пия на два пъти, т.е. два поредни дни, за да не кисна всеки ден. Пила съм и по повече на ден, но не съм забелязала някакви проблеми.