www.MikroFerma.com

Здравословен живот => Правилна грижа за тялото => Темата е започната от: Людмил в януари 08, 2014, 02:13:14 am

Титла: Правилно ли ходим до тоалетната?
Публикувано от: Людмил в януари 08, 2014, 02:13:14 am
"Правилно ли ходиш до тоалетната?"
"Ама що за въпрос?? Разбира се, че да!" - ще отговориш ти. Да, ама... не съвсем. Оказва се, че дори едно съвсем просто действие като ходенето по голяма нужда може да влияе на здравето ти повече, отколкото правилното хранене. Не ти се вярва? За храненето вече знаем, в нашето общество то е издигнато в култ - всички говорят за здравословно хранене - в кулинарни ТВ предавания, здравни форуми, готварски списания и книги. Виж за здравословна дефекация, т.е. правилното изхвърляне на същата тази храна, никой не желае да говори. Това е табу в нашето общество. Не ни учат в училище,  не се говори в семейството, не се споменава по медиите, а не дай си боже да я споменеш в компания с приятели ще предизвикваш само сконфузени погледи и нервно хихикане...

Заради това премълчаване и незнание си го правил(а) цял живот неправилно, още от детството ти, със всичките му последствия - повреждане и замърсяване на твоето тяло. А още преди 2000 години великият Хипократ е казал: "Всички болести започват от червата".

Дефекация в седналата поза поврежда и замърсява тялото ти! ЗАЩО ЛИ? ЕТО ЗАЩО. (http://squat.beinsa.info/)

Да видим кое е правилно

1. Изхождай се клекнал(а). Това го знае всяко малко дете, преди да го научат да седи. Природата е определила специфична поза за изхождане за всяко животно, съобразена с анатомията му. За човека и приматите тази поза е клекналата - само тогава вътрешните органи, участващи в дефекацията, са разположени правилно, червата са подкрепени и притиснати от бедрата и се освобождават напълно от съдържанието си. 
2. Ходи до тоалетна само когато имаш позив. Toгава се задейства автоматичен рефлекс, наречен парасимпатичен (http://www.healthhype.com/defecation-reflex-and-other-reflexes-that-affect-bowel-activity.html)* и контракцията изчиства напълно червата, без нужда от напъване, също както уринирането (ти не се напъваш за да уринираш, нали?). Но когато няма силен позив и се налага напъване, тогава се изпразва само ректума (в лилаво на картинката), а сигмуидното черво (в синьо на картинката) остава неизчистено.  Не е за чудене, че 80% от случаите на рак на червата се откриват именно там.

3. Не бързай! Правилната дефекация изисква търпение. След като се изходиш, в сигмуидното черво (в синьо на рисунката) често остават неизхвърлени отпадъци. За да излязат навън е нужно да изчакаш, докато перисталтичните вълни ги изтласкат към изхода. Чак тогава червата се изчистват напълно. Резултатът ще е особено чувство на лекота в корема.

4. Не отлагай позиви за дефекация! Много хора, още от детството,  имат навик да се стискат и отлагат ходенето по голяма нужда за по-удобно място или време. Някои дори стискат цял ден, защото не желаят да ползват тоалетни извън дома. Това може да има опустошителни последици за здравето ти!!!

Тези, които имат деца могат да прочетат това продължение на темата (http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1539.msg1760#msg1760).

Също може да ти е интересно да научиш "Какво има да ни каже тоалетната за здравето" (http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1588.msg1940#msg1940) - как да правим диагностика на здравето си по отпадъците, които тялото изхвърля.
=======================
* - Парасимпатичния рефлекс за дефекация е поредица от мускулни и неврологични действия който, веднъж задействан изпразва ректума, а след това и зигмуидното черво чрез серия от контракции без нужда от съзнателни усилия от наша страна. Действието му приключва, когато двете са напълно изчистени. За да се задейства този рефлекс, обаче, той трябва да бъде добре стимулиран от силен позив за дефекация.