Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Людмил

Страници: [1] 2 3 ... 31
1
Какво е серотонин? Серотонина често е наричан “хормон на щастието”. Той се произвежда в тялото в моменти на екстаз като нивото му се покачва по време на еуфория и намалява по време на депресия. Но заедно с най-важната задача да ни даде по-добро настроение, той изпълнява и още много функции в организма.
Серотонинът изпълнява ролята на химически предавател на импулси между нервните клетки. Въпреки, че това вещество се произвежда в мозъка, където изпълнява своята основна функция, приблизително 95% от серотонина се синтезира в стомашно-чревния тракт и в тромбоцитите. В организма на човек постоянно циркулира до 10 мг серотонин.
Серотонинът спада към биогенните амини, метаболизмът му е сходен с метаболизма на катехоламините. Невротрансмитер и хормон, той участва в регулирането на паметта, съня, поведенческите и емоционалните реакции, контролира кръвното налягане, терморегулацията, хранителните реакции. Образува се в серотонинергичните неврони, епофизата и в ентерохромафинните клетки на стомашно-чревния тракт.
95% от серотонина в човешкото тяло е локализиран в червата, това е основният източник на серотонин в кръвта.
В кръвта той се съдържа предимно в тромбоцитите, които улавят серотонина от плазмата.

Как се образува серотонин в мозъка?

Известно е, че нивото на серотонина се увеличава прекалено в моменти на щастие и намалява по време на депресия. 5-10% от серотонина се синтезират в епифизната жлеза от жизненоважната аминокиселина триптофан. За производството му е абсолютно необходима слънчева светлина, което е и причината в слънчеви дни настроението ни да се подобрява. С този процес може да се обясни и добре познатата ни зимна депресия.

Каква е ролята на серотонина за нашето здраве?
Серотонинът спомага за прехвърляне на информация от една към друга област на мозъка. Освен това влияе на много психологически и други процеси в организма. От 80-90 милиарда клетки на главния мозък серотонина оказва пряко или косвено въздействие върху повечето от тях. Той засяга работата на клетките, които са отговорни за настроението, сексуалното желание и функция, апетита, съня, паметта и
 способността за учене, температурата, както и някои аспекти на социално поведение.
Доказано е, че с намаляване на серотонина се увеличава чувствителността на болка в тялото, тоест, дори и най-лекото дразнене причинява силна болка.
Серотонинът също може да повлияе и на функционирането на сърдечно-съдовата, ендокринната система и работата на мускулите.
Изследвания са показали, че серотонинът може да играе роля в образуването на кърма, а неговият дефицит може да бъде основната причина за внезапната смърт на кърмачетата по време на сън.
Серотонинът нормализира съсирването на кръвта, а при пациенти със склонност към кръвоизливи количеството на серотонин е снижено. Въвеждането на серотонин спомага за намаляване на кървотечението.
Той стимулира гладката мускулатура на съдовете, на дихателните пътища, червата, като по този начин се увеличава чревната перисталтика, намалява се дневното количество урина, стеснява бронхите (бронхиалните разклонения). Недостигът на серотонин може да предизвика чревна непроходимост.
Излишъкът на хормона серотонин в регулиращите структури на главния мозък действа потискащо върху функциите на репродуктивната система.
Серотонинът участва в патогенезата на заболяванията на стомашно-чревния тракт, по-специално, при карциноиден синдром и синдром на раздразнените черва. Определянето на концентрацията на серотонина в кръвта в клиничната практика се използва преимуществено за диагностициране на карциноидни тумори на коремната кухина (тестът е положителен в 45% от случаите на ректален карциноид). Изследването на серотонина в кръвта е целесъобразно да се използва комплексно с определяне на метаболитното отделянето на серотонин (5-НIAA) с урината.

Каква е връзката между серотонина и депресията?
Настроението на човека зависи до голяма степен от количеството на серотонина в организма. Част от серотонина се произвежда от мозъка, но в същото време, достатъчно голяма част от него се изработва от червата.
Не е изключено, именно дефицитът на серотонин в червата, да определя развитието на депресия. А недостигът му в главния мозък – да е само следствие, съпътстващ признак.
Този феномен може да обясни страничните ефекти от използването на най-често срещаните средства за лечение на депресия. Най-често използваните антидепресанти (инхибитори на обратното захващане на серотонина) действат и на червата, което предизвиква гадене и храносмилателни разстройства.

Дефицитът на серотонин повишава прага на чувствителност при болка и причинява смущения на чревната подвижност (IBS, запек и диария), секреция на стомаха и дванадесетопръстника (хроничен гастрит и язва). Липсата на серотонин засяга метаболизма на полезната микрофлора на дебелото черво, като я подтиска.
Освен чревната дисбиоза, недостигът на серотонин в тялото може да е причина и за други заболявания на храносмилателната система, което води до лошо усвояване на хранителни вещества, необходими за организма, като триптофан.
Вероятно първопричината е в ниските количества на клетки в главния мозък, отговорни за производството на серотонин, както и в липсата на рецептори, способни да получат генерирания серотонин. Друг виновник е дефицита на триптофан – незаменима аминокиселина, от която се състои серотонина. Ако съществува даже един от тези проблеми, има голяма вероятност за депресия и обсесивно-компулсивни нервни разтройства: тревожност, пристъпи на паника и неоснователен гняв.
В същото време, не се знае със сигурност дали недостигът на серотонин води до депресия или депресията е причина нивата на серотонин да спаднат.

Каква е връзката между серотонина и затлъстяването?
Все пак, съществуват някои фактори, които действително свързват депресията и затлъстяването.
Отлагането на мазнини, особено в областта на корема, се причинява от действието на кортизола, чието ниво се повишава при хроничен стрес и депресивни разстройства.
Хората, при които депресията е била диагностицирана клинично, много по-бързо напълняват в областта на талията, отколкото здравите. Освен това, пациентите с депресия много по-трудно спазват диета. Има връзка между освобождаването на инсулин и отделянето на серотонин (невротрансмитер, отговорен за настроението).
Когато изядем нещо, след това захарта, попаднал в кръвта, води до освобождаване на инсулин. Инсулинът превръща глюкозата вътре в клетката, и започват серия от процеси, които водят до освобождаване на серотонин.
Приемът на въглехидрати (няма значение, прости или сложни) автоматично води до “освобождаване” на панкреатичен хормон инсулин. Целта на този хормон е да се отстрани излишъкът от кръвна захар (глюкоза).
Ако не беше инсулина, кръвта след приема на храна бързо щеше да се превърне в гъст сироп. От съществено значение е и това, че инсулинът “улавя” от кръвта и всички по-важни аминокиселини и ги изпраща на мускулите. (Не случайно се счита, че инсулинът е вторият по значение допинг след стероидите!) Но “Бедата” е в това, че единствената аминокиселина, която не се поддава на инсулина е триптофан.
Триптофанът, оставайки в кръвта, се промъква в мозъка и при това се повишават нивата на серотонин.
Триптофанът се съдържа във всички богати на животински протеини храни. Въпреки това, приемът на богати на протеини храна, не води до увеличение на съдържанието на серотонин в мозъка.

Серотонинът дава чувство на ситост.
Ако серотонинът е малка, то тогава се нуждаете от повече и повече инсулин, а значи и от повече сладко. От друга страна е възможно да се използва сладко или каквато и да е храна, богата на въглехидрати за подобряване на настроението. Колкото по-сладко, толкова по-голямо освобождаване на серотонин. Това свойство да повишаваме настроените си със сладкиши се използва подсъзнателно. Искате шоколад след стрес? По време на ПМС? През зимата, по време на късите зимни дни? Отказали сте цигарите и посягате към сладко? (Никотинът също води до освобождаването на серотонин, затова хората заместват цигарите със сладкиши). Приятен начин да повдигнем настроението си. Истината е, че това повдигане на настроението ни струва скъпо. Всички погълнати калории за повишаване на серотонина, на свой ред се превръщат в мастна тъкан. А кортизолът ги тласка именно в областта на талията и корема.
Микробите обитават нашата кожа, живеят в носоглътката и по цялото протежение на червата. Например, само в червата, се съдържат около 2 кг бактерии. Разбира се, те са от 10-100 пъти по-малки от човешките клетки, но оказват силно влияние върху живота ни.
Знаете ли, че микробите обичат да разговарят? Да, те си говорят, но само на собствения си език.
Ние живеем в един свят на бактерии, а те ни влияят много повече, отколкото си мислим.
Микрофлората регулира всички процеси в тялото ни. Микроорганизмите вземат участие в много видове обмени, синтезират необходимите ни вещества, като витамин В12, биогенни аминохистамини, включително серотонин – хормона на радостта.
Серотонина в червата е 95%, а в главата – само 5%. Тук е отговорът. Серотонинът играе важна роля в регулирането на секрецията и подвижността на стомашно-чревния тракт, за повишаване на неговата подвижност и секреторна активност. В допълнение, серотонинът играе роля на фактор на растежа за някои видове симбиотични микроорганизми, повишава метаболизма на бактериите в дебелото черво. Самите бактерии на дебелото черво също допринасят за секрецията на стомашно-чревния серотонин, тъй като много видове симбиотични бактерии имат способността да декарбоксилират триптофана. При дисбиоза и редица други заболявания на дебелото черво, производството на серотонин значително намалява.
Установено е, че грубите компоненти от растителните храни, за нас са не само нужни, но и жизненоважни. Този “баласт” ни предпазва от различни неблагоприятни фактори и служи като “храна” за полезната чревна микрофлора.

Серотонинът от червата контролила костната маса
Всеки знае, че серотонинът е химичен медиатор за предаване на нервните импулси към мозъка, а това се отразява на емоциите и настроението. Но малко хора знаят, че мозъкът произвежда само около 5% от серотонина, а основната част – до 95% се създава от клетките на стомашно-чревния тракт и главно от дванадесетопръстника.
Чревният серотонин контролира не удоволствието, а участва във формирането на костите.

Диета може ли да повлияе на запасите от серотонин? Има ли серотонин в някои продукти?
Може, но косвено. За разлика от богатите на калций храни, които повишават нивата на този минерал в кръвта, не съществуват продукти, които могат да повлияят на нивата на серотонин. Все пак, има някои продукти и хранителни вещества, които могат да повишат нивото на триптофан – аминокиселината, от която се състои от серотонина.
Въглехидратните храни, използвани в съответствие с правилно изчисления режим, могат да имат благоприятен ефект върху настроението и за намаляване на тежестта на заболявания, свързани с инхибирането на серотонин.

Могат ли тренировките да повишат нивото на серотонин?
Спортът може да подобри настроението ви. Проучванията показват, че редовната физическа активност може да бъде толкова ефективна за лечение на депресия като антидепресантите или психотерапията.
Много изследователи смятат, че фитнесът влияе на нивото на серотонин, но няма окончателно доказателство за този факт.

При мъжете и жените едно и също ли е нивото на серотонина?
Проучванията показват, че при мъжете серотонина е малко повече, отколкото при жените, но разликата е незначителна.

Дали серотонина оказва влияние на развитието на деменция и болестта на Алцхаймер?
Многобройни проучвания са установили липсата на серотонин в мозъка на мъртви пациенти, страдащи от болестта на Алцхаймер. Но до този момент няма доказателства, че увеличаването на нивото на серотонин предотвратява Алцхаймер, или че забавя развитието на деменция.

Какво е серотонинов синдром и опасен ли е той?
Антидепресантите обикновено се считат за безопасни, обаче, в редки случаи, серотонинов синдром е възможен – когато концентрацията на веществото в мозъка е твърде висока. Това става най-често, когато човек използва две или повече лекарства, които могат да повлияят на нивото на серотонина. Това може да се случи, ако приемате лекарство за главоболие и в същото време пиете лекарство за депресия.
Ето защо, за да се избегне серотонинов синдром трябва да се консултирате с лекар.
И накрая, наркотици като екстази или LSD може да предизвикат серотонинов синдром.

Серотонинът – медиатор на алергии
Серотонинът е един от основните невротрансмитери на ЦНС. Той оказва патогенно въздействие върху организма. Това вещество е медиатор на радразнения. Неговата активност в непосредствените алергични прояви емаловажна. Също така, веществото се отделя от тромбоцитите и предизвиква моментен спазъм на бронхите.

През есента за депресията е виновен серотонина

Учените са доказали, че серотониновата активност варира в зависимост от времето на годината. Именно това може да бъде причина за потиснатото настроение, което често идва с пристигането на есента.

Серотонин и мелатонин
Мелатонинът се произвежда от епифизната жлеза от серотонин, който от своя страна се синтезира от организма от незаменимата аминокиселина триптофан. Когато ние консумираме триптофан от храната, тялото ни преобразува една значителна част от него в серотонин.

Серотонин и адреналин
Серотонинът и адреналинът са само два от общо около тридесет невротрансмитера, сложни органични съединения, чиито молекули осъществяват връзката и взаимодействието между клетките и нервната тъкан.
Серотонинът контролира ефективността на другите трансмитери, като решава дали да премине даден сигнал към мозъка. При дефицит на серотонин този контрол отслабва и адреналиновата реакция, която протича в мозъка включва механизмите на тревожност и паника, дори когато специален повод за това няма, тъй като в края на краищата пазителят, който избира приоритетите и целесъобразността на реакциите е в недостиг.

2
Ako e изложена на пряко слънце, пластмасата на кутията бързо прегаря и става чуплива. А от влагата електрониката в черната кутия рано или късно ще корозира.

3
Работа с микрофермата / Re: Повреда. Поправка?
« -: ноември 06, 2017, 10:00:47 am »
малкия тример регулира off цикъла, колко да НЕ пръска. А потенциометъра - ON цикъла.
Прикачил съм схемата.

4
Филмов преглед / До Земята
« -: октомври 30, 2017, 08:03:34 am »
В последно време се заговори, че в основата на така наречените автоимунни заболявания, които са бич за модерното човечество – рак, диабет, артрит, сърдечни заболявания и др. стоят хроничните възпалителни процеси. Това се потвърждава вече и от скорошното откритие, че възпалението на артериалната стена е истинската причина за сърдечната болести. Потвърждава се и от много лечители и доктори: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?b=137 Знам доктор в Кипър, който лекува множествена склероза просто премахвайки възпаленията от тялото. Той самият е излекувал себе си.

Самата природа на хроничните възпаления в тялото остава неизвестна за науката, въпреки многото изследвания.
Но ето, един съвсем обикновен човек, електротехник, сам открива причината. И тя е... липса на контакт със земята.
Тялото е електрическа система, всичките ни органи и клетки използват електричество при работата си. И като всеки качествен уред тялото има нужда да бъде заземено. НО ТО НЕ Е. Хората са се изолирали от земята с обувките си, някои не стъпват със седмици, дори с месеци боси по земята. Това създава сериозен електрически дисбаланс в тялото, който на свой ред предизвиква хронични възпаления.

В анкета, която проведох се оказа, че 53% от хората не стъпват боси на земята нито веднъж през седмицата!

А това може да окаже много важна, липсващата връзка със здравето ни. Вижте филма и сами решете за себе си.


5
"Харвард" определи петте най-полезни за здравето физически упражнения

 Да пробягаш маратон може и да звучи като най-каляващото физическо усилие, но не е, защото може да навреди на ставите и да затрудни храносмилателната система. Има поне пет други занимания, които правят тялото по-здраво и по-издръжливо и заедно с това го щадят от натоварване и износване. Учени от Медицинския университет в Харвард посочват кои са петте най-полезни физически упражнения след подробни сравнения на ефектите от различни спортове върху човешкото тяло.
1. Плуване

Плуването може да се нарече съвършената тренировка, пише в проучването на "Харвард". Освен че раздвижва почти всички групи мускули в тялото, вдига пулса и подобрява работата на сърцето и предпазва мозъка от дегенеративни проблеми. Освен всичко друго е подходящо за повечето хора, включително с артрит, защото щади ставите. Учените препоръчват редовни тренировки по 30-45 минути. Толкова са достатъчни, за да бъде плуването равносилно на една дълга тренировка по аеробика например, а за нея се знае, че повдига духа и помага в борбата с депресията и натрупания стрес.

2. Тай чи

Тай чи е китайско бойно изкуство, което съчетава поредица от плавни, грациозни движения, наподобяващи медитация с движение. Упражненията се изпълняват бавно и внимателно, с голяма концентрация и дълбок дъх. Всеки от участниците в тренировката може да следва собственото си темпо, което я прави подходяща за хора от всички възрасти и във всякаква физическа форма. Най-ценното тук е вниманието към баланса, който е един от основните фактори на добрата форма и нещо, което губим с годините, коментират учените.

3. Силови тренировки

Силова тренировка най-общо означава използването на тежести за трениране на различни групи мускули. Това може да бъде и собствената тежест, противопоставена на гравитацията, или гирички, дъмбели, гумени ленти, пружини, тежести за глезените. Според изследователите, ако човек спортува четири или пет дена в седмицата, поне два или три от тях трябва да включват силови упражнения. Препоръчват се по-малки тежести и чести къси повторения за начало и увеличаване на тежестите и повторенията с времето за заякване. За видими ефекти се изисква постоянство.4. Ходене Ползите от 30-минутната разходка всеки ден, дори с умерен ход, са доказани многократно в различни проучвания. Тя има благоприятен ефект и върху тялото и върху ума. Едно от последните изследвания в серията показва например, че при възрастни хора - между 60 и 90 години - вървенето по 30 минути на ден в продължение на 12 седмици заздравява невронните връзки на паметта в мозъка. Друг нов експеримент пък демонстрира, че редовните разходки също помагат срещу депресията. От "Харвард" препоръчват на всеки да си отдели това време за здраве и да замени градския транспорт или автомобила със собствен ход поне за част от пътя.

5. Упражнения за тазовото дъно

Упражнения за таза и тазовите органи - репродуктивните и отделителните, са полезни както за мъжете, така и за жените. С годините мускулите на тазовото дъно, матката, пикочният мехур, малкото черво, перинеума и ректума се отпускат. И те като всички други групи мускули се нуждаят от трениране, за да останат здрави и стегнати, а това може да спести неловки моменти на неволни изпускания в напреднала възраст.
Упражненията не са сложни и могат да се правят незабелязано по няколко пъти на ден - представляват серия от контракции на мускулите, както когато човек стиска при препълнен пикочен мехур или когато има газове. Учените от "Харвард" препоръчват контракциите да са по 2-3 секунди, в серии от по 10 повторения и да се изпълняват по четири-пет пъти на ден.

6
Работа с микрофермата / Re: Повреда. Поправка?
« -: октомври 28, 2017, 07:03:52 pm »
Здравейте!

Направо се обръщам към Людмил. Едва ли друг ще може да помогне. Микрофермата ми се повреди. Отначало впръскваше вода без да спре. Реших, че поне мода да отворя кутията и да видя дали има видим проблем. Един кондензатор изглеждаше подозрително надут. Смених го нанасяйки поражение на пистите на платката, които после се наложи да оправям (Да би мирно седяло, не би чудо видяло). Но явно не е бил това проблема. Сега пръска по 25 секунди постоянно. Без значене положението на потенциометъра. Предполагам смяна на цялата платка ще свърши работа, но не виждам такава резервна част на сайта. Дали ще можете да помогнете. Както е удобно. Смяна на част или изобщо мода да я изпратя за ремонт или друго. Важното е да заработи пак нормално.
Първо замери потенциометъра, дали е наред. От него се определя колко време да пръска. Ако е прекъснал ще пръска максимално дълго.

За съжаление не пазя от старите платки, новите вече са пригодени за електронните таймери и имат подобрение при датчиците. От преди колко години  е машината?

7
Пълното гладуване може да излекува хипертония, епилепсия, психични заболявания, безсъние, сърдечни болести, артрит, язва, астма. То подмладява организма. Пълното гладуване може да допринесе за премахване на камъните в жлъчния мехур. Предотвратява кариес и подобрява състоянието на венците.

Най-ефикасно обаче пълното гладуване се отразява на храносмилателната система.
Пълният глад е начин да оздравеем без лекарства.
Гладуването стимулира обмяната на веществата, подмладява организма, забавя стареенето. Още в дълбока древност Хипократ, Авицена и други лечители са лекували своите болни чрез пълен глад. Днес също има много научни данни, разкриващи механизма на лечебното действие на гладуването.
По време на пълен глад организмът има възможност да използва енергията, която по принцип изразходва за храносмилане на храната, за лечение на посочените по-горе заболявания и за изчистване на организма.
Процесът на самоизчистване започва в първите часове на гладуването. Това проличава по определени признаци.

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ!
Езикът се покрива с налепи, понижава се температурата на тялото, появява се усещане за слабост. При гладуване урината е гъста, тъй като в нея се увеличава концентрацията на отделяните от бъбреците отрови. Червата също се пълнят с отрови, тъй като в стомаха не постъпва храна, която по принцип стимулира перисталтиката, поради което тя става по-бавна.
Два-три дни гладуване изменят секрецията в стомаха. Вместо солна киселина, започват да се отделят ненаситени мастни киселини, които помагат на черния дроб да се изчисти от стария застоял жлъчен сок, а това нормализира функцията на черния дроб и на жлъчния мехур. В крайна сметка това оказва цялостно положително влияние на храносмилателната система.

И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ
Понякога в силно затлачения организъм може да произтече еднократно изхвърляне на много голямо количество токсини в кръвта, и то за кратко време (докато се отделят от организма) и да се появят такива неприятни симптоми като слабост, прилошаване, гастроентерит, обрив, депресия. Не се плашете, това не е задълго, всичко бързо ще отшуми, затова пък след това самочувствието ще се подобри. За избягване на подобно състояние е желателно, преди да предприемете твърдо гладуване, да минете 2-3 дни на по-лека диета. Не е изключено и повишаване на температурата. Признаците за това, че организмът е изчистен, е възвръщане на чувството на глад, което изчезва още в първите дни на гладуването.

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Тъй като не постъпва храна, организмът започва да получава хранителни вещества от собствените си тъкани, като ги разтваря. При това най-напред се разтварят тъканите, които не са необходими за жизнеспособността му. Неслучайно в резултат на гладуването изчезват мастните наслагвания, кистите, различните доброкачествени туморни образувания. Дори могат да се разнесат и злокачествени образувания, ако са в най-ранен стадий.
В резултат на този процес на гладуване в кръвта се изхвърлят различни отрови, токсини и други вредни продукти, които години наред са се натрупвали в тъканите на организма. Изхвърлени в кръвта, те се извеждат чрез червата, кожата, бъбреците и белите дробове, затова при гладуване често се появява неприятна миризма в устата, а езикът е обложен с бели налепи. Тези признаци свидетелстват за това, че протича активен процес на изчистване на организма. Когато изчистването завърши, езикът пак си става чист.

АКО ТОВА ВИ ИНТЕРЕСУВА
КАК ДА ПРОВЕДЕМ ПЪЛНОТО ГЛАДУВАНЕ
Два дни преди започване на гладуването изключете от менюто си животинските продукти. Минете на растителна диета.
Започнете с не повече от двудневно гладуване, впоследствие може да го увеличите на три дни. Продължителността на едно такова гладуване може да увеличите най-много до седем дни, по-продължително гладуване в домашни условия не се препоръчва, да не кажем - забранява се. Ако проведете едно такова гладуване, може да повторите процедурата, но след прекъсване не по-кратко от няколко месеца.

ПИЙТЕ САМО ВОДА
В течение на гладуването не трябва да се яде абсолютно нищо. Може да пиете само вода - често и в малки количества. Необходимо е да изпивате на ден по 1,5-2 литра течности. Освен чистата вода можете да си позволите слаб шипков или зелен чай.
При много силно усещане за глад, което е най-изразено в първите два дни, може да добавите към водата 1-2 чаени лъжички лимонов сок или 1 чаена лъжичка мед.
Предния ден си направете клизма с 2 литра вода с 1 лъжичка лимонов сок. В следващите дни на гладуването е необходимо да си правите клизма всеки ден. Клизмите са нужни, тъй като организмът започва да всмуква и малкото останала в червата храна, а това са най-вече шлаки, токсини и други подобни, които само го тровят.

ВНИМАНИЕ!
Забранен е приемът на каквито и да е лекарства. Трябва повече да се движите и да излизате на чист въздух, но без да се преуморявате. Препоръчва се най-вече ходене, лека гимнастика, лек физически труд, игри. Правете си масаж и водни процедури - особено полезен е контрастният душ. Почивката е много важна. Знайте също, че тялото трябва да бъде на топло.

СЪЗДАЙТЕ СИ ДОБРА ПСИХОЛОГИЧНА НАСТРОЙКА
Повярвайте в силата на гладуването. Не очаквайте незабавен резултат, запасете се с търпение.
По време на гладуването се занимавайте с автотренинг. Повтаряйте си: “През всеки ден на глад от моето тяло се изхвърлят опасни отрови, организмът ми се изчиства. Аз ставам все по-здрав и по-здрав, все по-щастлив и по-щастлив. Лъжливият навик да ям вече го няма, аз ще доведа гладуването докрай.” Към тези думи впоследствие може да добавяте други, ако се появят неприятните усещания, за които споменахме. Казвайте си: “Това ще отмине, то вече отминава, отива си, отива си...”
Обикновено най-тежки са първите два дни от гладуването. През тези дни шлаките понякога се изхвърлят чрез повръщане. Това е крайно неприятно, но трябва да го изтърпите, всичко бързо ще отмине. В такива случаи пийте по 1 чаша вода с 1 лъжичка лимонов сок.

КАК СЕ ПРЕКРАТЯВА ГЛАДУВАНЕТО
На този процес трябва да се обърне особено внимание. Преходът от гладуването трябва да продължи толкова, колкото е продължил процесът на пълното гладуване. Най-важно е да не преядете през този период, тъй като стомахът се е свил по време на гладуването. През целия преход (някои го наричат захранване) не трябва да се консумират продукти от животински произход.
ПРЕЗ ПЪРВИЯ ДЕН на прехода приемайте много малки порции храна пет-шест пъти на ден, например с тричасови интервали. Не трябва да приемате мазнини и сол, а най-добре е да пиете размразена (снежна) вода, която можете да получите, като първо я преварите, а след това я замразите в хладилника и след това пак я разтопите. При усещане на сухота си изплаквайте устата с такава вода.
Първото ядене трябва да е от зеленчуци. Препоръчва се салата от пресни плодове, за предпочитане настъргани моркови или нарязано зеле. Като подправка можете да си позволите лимонов или портокалов сок. Хубаво ще е да си хапнете резен диня, ако, разбира се, улучите този сезон. Второто ядене да е от салата и картофи. Третото - от варени зеленчуци. Можете още два-три пъти да си хапнете през този първи ден, но само плодове и зеленчуци.
ПРЕЗ ВТОРИЯ ДЕН можете да ядете овесена или грахова каша, сурови или варени зеленчуци, а така също плодове и сок. Този ден все още се въздържайте от поемане на масла.
НА ТРЕТИЯ ДЕН за първи път можете да си позволите 1 чаена лъжичка растително масло, филия сух хляб и не повече от 1 лъжичка мед.
В оставащите дни на прехода към нормално хранене, постепенно увеличавайте (разбира се, до определен предел) обема на храната и асортимента на продуктите.
В следващите дни се хранете така, както през третия ден от прехода (ако сте гладували три дни, значи и преходът е 3 дни), без обаче да употребявате продукти от животински произход, с изключение на кисело мляко. Киселото мляко можете да започнете да приемате на петия ден от прехода, като същия този ден можете да си позволите и няколко ореха.
Самостоятелно изпразване на червата настъпва на първия или втория ден по време на захранването. Ако това не се случи, трябва да си направите клизма.

ПО КАКЪВ НАЧИН ДА СЕ ХРАНИМ
Полза от това гладуване ще има само ако след него започнете да се храните правилно
Много важно за запазване на постигнатото (от гледна точка на вашето здраве и на вътрешната чистота, постигната от гладуването) е един ден в седмицата да изкарвате без ядене, да минете само на сокове или на пълен глад.
Пълното кратковременно гладуване само на вода е по-лесно и по-просто, отколкото например да карате само на сокове. Всеки би могъл да изтърпи 24-часово гладуване, например в петък или в събота - от вечеря до другата вечеря. Още по-ефикасно е от петък вечерта до неделя сутринта (36 часа). Тези всекидневни гладувания ще изчистят организма от замърсяване, което е неизбежно, колкото и да се опитваме да ядем само чиста храна.
А кратките седмични гладувания са полезни затова, защото с продуктите, които ние приемаме (особено пържените и млечните), се предизвиква образуване на голямо количество слуз. Натрупвайки се в организма, тя задръства цялата отделителна система, запушва носа, гърлото, белите дробове и целия храносмилателен тракт. Излишъкът на слуз се изразява чрез хремата.
Всекидневните изчиствания позволяват да се избегнат болестите, свързани с това натрупване на слуз в организма ни. Вместо 24-часови гладувания може да се проведе едно тридневно гладуване в месеца.
И все пак най-препоръчително е 24-часовото седмично гладуване, защото то се понася най-леко и е най-ефикасно.

ВПРОЧЕМ!
В процеса на самоизчистване е много важна оптимистичната настройка. Започвайки да гладувате, вярвайте в успеха и ще постигнете удивителни резултати. Организмът сам ще се справи с всякакви заболявания, а когато това ви стане навик (да изчиствате организма си от време на време), вие наистина ще се справите с всички болести. 

източник: blitz.bg

8
По-красиви и по-млади / Постът и дълголетието
« -: септември 25, 2017, 09:11:10 am »
Според Д-р Ш. Видал, най-много столетници е имало в балканските страни, на второ място са латинските страни, и накрая англо-саксонските. Статистиката по-долу е публикувана през 1912 г. от Имперската служба за хигиена в Берлин: Тогава са живели в:

България... 3883 столетници/ centenaires (или 1/1ooo от общия брой на населението)
Румъния .... 1074 »
Сърбия..... 573 »
Espagne... 410 »
France ... 313 »
Italie ... 197 »
Autriche-Hongrie ... 113 »
Angleterre .... ............92 »
Russie .................. 89 »
Allemagne .... ............76 »
Suisse .....9 »

Всъщност, по-правилно е да се каже: най-много столетници има в православните страни, където стриктно се спазват църковните пости. Причината е проста - дните за вегетарианството и веганството (неядене на млечни продукти, яйца и др.), според православната църква, са общо над 200 дена в годината.
И както виждате, първите три най-дълголетни страни в списъка по-долу са православни. Най-модерни изследвания съвсем наскоро потвърдиха, че постът удължава живота.

Ще ви кажа две случки, които лично съм чул и видял:

1. Преди 15 години купих една къща в еленския балкан от възрастен човек. Когато установих, че покрива тече и има нужда от пренареждане го попитах да ми препоръча майстор. А той вика - никакъв майстор не ти трябва, аз ще го пренаредя! И наистина качи се заедно с още един помощник и за един ден оправиха покрива. А тогава дядо Стоян беше над 80 годишен, но изглеждаше по-жив и пъргав от сина си. Когато го попитах как така се е запазил в такава отлична форма, какви храни е ял и т.н. той каза - "нищо специално не съм правил, но през целият си живот от дете до сега съм спазвал стриктно постите." Това, че спазва постите го потвърди и синът му.

2. Пътувах във влака от Плевен за Горна Оряховица и се заговорихме с една жена, която точно беше изписана от плевенското отделението по сърдечно-съдова хирургия. И тя разказа, че в стаята ѝ имало много възрастен човек, над 90 години, който бил там за някаква малка операция. Както той споделил, това било първото му постъпване в болница. Дочула докторите да си разговарят, че като оперирали дядото, видели, че кръвоносните му съдове са чисти, еластични, като на млад човек. И при визитацията го попитали: дядо ти с какво се храниш, специална диета ли е, че си запазил така добре кръвоносната система?
А той отговорил - само спазвам Божиите пости, нищо друго.

9
Филмов преглед / Самадхи - Мая, илюзията на АЗ-ът
« -: септември 10, 2017, 10:32:27 am »
Един филм, който трябва да се гледа от всеки, най-вече от тези, които вървят (или си мислят, че вървят) по духовна пътека.

В  него се разглеждат фундаменталните принципи, засягащи самата наша същност, Аз-ът и това, което стои зад него - наблюдателят, т.е. ние като единно съзнание.

Илюзиите на егото, миражите и пълният му контрол над битието ни. Пълното доверяване на Реала (Бога, Вселената) е ключът към всичко. Но малцина смеят да посегнат към него...

Без сериозно осмисляне на тези неща, всякакви духовни практики и пътеки са безплодни.

Като продължение ви препоръчвам да прочетете книгата "Опасни сънища за силата"  - тя ще ви даде много важно разбиране за същността на вашият ум. Вижте също и тези три преживявания на Самадхи.


10
В последно време се заговори, че в основата на така наречените автоимунни заболявания, които са бич за модерното човечество – рак, диабет, артрит, сърдечни заболявания и др. стоят хроничните възпалителни процеси. Това се потвърждава вече и скорошното откритие, че възпалението на артериалната стена е истинската причина за сърдечната болести. Потвърждава се и от много лечители и доктори: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?b=137 Знам доктор в Кипър, който лекува множествена склероза просто премахвайки възпаленията от тялото. Той самият е излекувал себе си.

Самата природа на хроничните възпаления в тялото остава неизвестна за науката, въпреки многото изследвания.
Но ето, един съвсем обикновен човек, електротехник, сам открива причината. И тя е... липса на контакт със земята.
Тялото е електрическа система, всичките ни ограни и клетки използват електричество при работата си. И като всеки качествен уред тялото има нужда да бъде заземено. НО ТО НЕ Е. Хората са се изолирали от земята с обувките си, някои не стъпват със седмици, дори с месеци боси по земята. Това създава сериозен електрически дисбаланс в тялото, който на свой ред предизвиква хронични възпаления. Попълнете тази анкета и вижте резултатите, те говорят сами за себе си: https://www.poll-maker.com/poll1860094x62e24c1f-50

А това може да окаже много важна, липсващата връзка със здравето ни. Вижте филма и сами решете за себе си.


11
Здравей!

Благодаря за отговора. Не е. Това си го бях намислил като идея. Да си взема и от него за да видя как става. Не съм покълвал лимец скоро. Експериментирах с други посеви.  :) . За съжаление май ме сполетя авария преди няколко дена.  :-\ . Имам проблема на Антоанета (Работа с микрофермата) - "Помпата впръсква непрекъснато вода". Не знам дали сте го разрешили успешно и каква е била причината? Мисля да драсна в същата тема по-късно и да обясня там какъв е проблема. За  да не оплитам темите и да развалям реда.
Да не е натиснато копченцето на таймера и да е непрекъснато включен. Трябва да показва Auto/Off (виж упътването)

12
Покълване на кълнове и поници / Re: Начинаещ.
« -: август 18, 2017, 10:20:53 pm »
Здравейте,
Като съвсем начинаещ искам да попитам няколко неща.
Колко трябва да са дълги кълновете за да са готови за консумация (колко сантиметра) ?
Трябва ли да се маха люспата която остава?
Трябва ли да се поливат с вряла вода или само да се измиват под течаща вода?
За пониците - при консумация махат ли се корените им?

Може въпросите ми да Ви се струват и малко глупави, но аз предпочитам като не съм сигурен в нещо да питам.

Поздрави.
Разчитай на интуицията, не на ума. Животното, когато яде билки, гъби и др. не чете по форуми и книги, а ЗНАЕ. Знанието е универсално и във всеки от нас. Просто опитваш и знаеш дали е добре за ядене.
За тези, които имат люспи се измиват под силна струя вода. А може да се накиснат в кофа, те изплуват отгоре.
Няма нужда да се бланшират.
Аз лично не ям корените.

13
Здрасти! Лимеца от нашия ли е? Защото го тествах наскоро и покълва почти на 99%
Здравейте!

Сдобих се с микрофермата и лимецът бе първото нещо, което се заех да покълвам. За съжаление без особен успех до сега. Проблемът е, че около 20-30% от семената покълват и след това изглеждат сякаш ще се развиват до големи растения а 70-80% си остават като семена с малки бели точки (кълнове). Едва подаващи се от зърното. След това тавичките се покриват с нещо като слуз и мисля, че загниват. Т.е. мисля, че семената умират просто и започват да се развалят. Смених три вида семена. Купени от три различни места. Микрофермата е настроена е да работи 4 пъти на ден по 15 минути. В 8, 12, 16 и 20 часа. В момента експериментирам с плат поставен под семената с цел да не се мокрят много. Платът поема водата и не позволява да обвива цялото семе. Но май ще постигна същият резултат… Чудя се дали някой може да сподели за по-успешни опити с покълване на лимец? Или някой да има идея какво греша? Водата им е много/малко? Дали за трети път уцелвам некачествени семена или просто това е нещо характерно за тази култура. Опитите ми с покълване на жито са доста успешни. Почти всички семена покълват едновременно и се развиват еднакво и успешно след това. От друга страна кълновете от лимец, които продават по магазините изглеждат добре и равномерно развити. Нещо не е в ред при мен явно...

14
смятам, че тези, които имат успех с това не ползват интернет :-)

15
Здравейте,

напълно съм съгласен с написаното, това което сте споделили и много други неща трябва да станат наше ежедневие и начин на живот.

За съжаление наблюдавайки процесите около нас все по често нещо около нас се бетонира и малкото градинки и натурална почва стават лукс да се видят.

Няма как да искаме здраве, когато не се замислим как живеем, ние сме свикнали болен съм доктори помогни, а не търсим причината за нашите болести.

Ние се превърнахме в болно материално общество  за съжаление.
При все това България е едно от малкото места по света, където дори клошар може да си купи дом и да заживее в рая. Наистина в рая! На места като това, където се продават къщи за 800-1000 лв. И може да бъде здрав, да живее така, както дори богатите в градовете не могат. ИЗБОР ИМА!

Страници: [1] 2 3 ... 31