Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Пшеничните изделия са враг №1 на здравето  (Прочетена 7152 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 602
    • Профил
    • Микроферма

Уилям Дейвис, един от първите хора, които започват да говорят открито за пшеницата, която всички ние консумираме днес. Какво е различното с пшеницата, която са ползвали нашите баби и дядовци?
Доскоро на земята е имало едва няколко сорта пшеница. Те не са се кръстосвали един с друг тъй като са различни видове. През 1943 г. обаче група учени, спонсорирани от Рокфелер започват да експериментират с пшеницата, за да повишат добива й и да направят класовете по-ниски за по лесно събиране.
При кръстосването на различни видове пшеница се получава полиплоидия – това представлява сливане на хромозомите на двете растения. Т.е. ако да речем лимецът има набор от 14 хромозоми и се „слее“ с друг вид с 14 хромозоми се получава пшеница с 28 хромозоми. На пръв поглед не звучи толкова страшно. Проблемът обаче е, че по този начин в пшеницата се появяват нови видове глутенови протеини. Когато хората консумират пшеница с подобни „новосъздадени“ протеини организмът не ги разпознава като храна, а като непознат протеин, който трябва да се унищожи – каквито са например вирусите и бактериите. Именно поради тази причина в последните години има такъв бум на глутенова непоносимост.
Достатъчно е да знаем, че между човекът и шимпанзето има разлика от само 1 хромозом! В момента има над 25000 вида пшеница с безкраен набор от хромозоми, които човешкият организъм не разпознава като храна, а като „болестотворен организъм“. Срещу тази "болест" организмът изпраща цяла армия от "войници", които да се борят с нея, т.е. избухва война във собственото ви тяло. Другата дума за такава война е "авто-имунно заболяване". Като диабета, церебралната парализа, сърдечните заболявания, алергиите, възпаления на червата, бронхиална астма, артрит, полиартрит и още много. Оказва се, че приемът на тази пшеница има и други вреди за здравето. Тя прави червата пропускливи за чужди протеини тъй като съдържа определени ензими, които разграждат власинките на червата. Резултатът е намалена защита на имунната система.
Едно от най-тревожните въздействия на пшеницата върху мозъка е това, че поразява самата мозъчна тъкан. Освен че променя мислите и поведението на човек тя нарушава координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система.
Д-р Папазова бе категорична, че са правени много експерименти върху деца с аутизъм, които доказват, че при премахването на пшеницата и заместването й с храни като нахут, просо, елда, киноа, амарант и други, състоянието им веднага се подобрява.
За съжаление от тази пшеница се правят сладкишите, вафлите, тестените изделия и дори всички „здравословни“ пълнозърнести хлябове. В допълнение „новите“ глутенови протеини имат свойството да се свързват с рецепторите на „вътрешната опиатна система“ – именно с тези рецептори се свързват хероина и морфина. Поради тази причина рязкото спиране на всички пшеничени продукти води до типични симптоми на абстиненция! Ако не вярвате опитайте.
Всички тези факти звучат доста плашещо, но добрата новина е, че „новата“ пшеница има алтернатива. Ако не искате да се отказвате от пшеницата като такава, можете да си купувате лимец или брашно от лимец и да си правите хляб и сладки от него. В допълнение на пазара вече се предлагат и много различни брашна – от просо, сусам, нахут, киноа, елда и картофи. С тях можете да сготвите безкраен набор от тестени изделия.






Като продължение на темата вижте това: Kакво наистина причинява сърдечната болест
« Последна редакция: февруари 04, 2017, 09:35:50 am от Людмил »
Активен

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 602
    • Профил
    • Микроферма
За новата и старата пшеница
« Отговор #1 -: март 30, 2014, 11:00:26 am »

тук искам да ви разкажа една истинска история, която лично съм чул от бивш техник по поддръжката на хлебозавода в София.

Не знам кога точно се развива действието, със сигурност е било през 80-те. Тогавашното ръководство на завода решава да модернизира производството и да предложи нови продукти на пазара. Закупуват производствена линия за кроасани, франзели и др. от Франция. Идват френските техници, монтират я, пускат я, тестват я с тяхното брашно - излизат зачервени хрупкави кроасани - чудо и приказ.

Заминават си, а нашите я зареждат с брашно, но нито кроасаните стават, нито франзелите -- тестото се къса, деформира, излизат едни безформени топки. Ръководството изпада в ужас, проверяват цялата линия, четата документации, звънят по телефони - не могат да го оправят.

Викат отново френските техници, те пристигат, правят тестове и се оказва, че поточната линия е НЕПРИГОДНА за нашата пшеница, защото съдържа твърде малко глутен и тестото не е разтегливо -- къса се. Купува се брашно от Франция, а междувременно се засяват стотици декари с Френски хибридни ВИСОКОГЛУТЕНОВИ сортове пшеница, с които да се снабдява завода. След това такива линии се закупуват и за другите хлебозаводи, съответно се засява още повече пшеница и така... до днес. Старата, ниско глутеновата май вече не се отглежда...
Активен

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 602
    • Профил
    • Микроферма
The War on Wheat
« Отговор #2 -: декември 06, 2015, 07:24:19 pm »

Активен