Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Правилно ли ходим до тоалетната?  (Прочетена 17028 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 618
    • Профил
    • Микроферма
Правилно ли ходим до тоалетната?
« -: януари 08, 2014, 02:13:14 am »

"Правилно ли ходиш до тоалетната?"
Ама що за въпрос?? Разбира се, че да! - ще отговориш ти. Да, но... не съвсем. Оказва се, че дори едно съвсем просто действие като посещение до тоалетната може да влияе на здравето ти повече, отколкото правилното хранене. Не ти се вярва? За храненето вече знаем, в нашето общество то е издигнато в култ - кулинарни ТВ предавания, състезания, здравни форуми, уебсайтове, готварски списания и книги. Виж, дефекацията е тема-табу в нашето общество - никой не желае да говори за това. За нея не се пише, не се учи в училище,  не се говори в семейството, не се споменава по медиите, а не дай си боже да я споменеш в компания с приятели ще предизвикваш само сконфузени погледи и нервно хихикане...

И точно там ти е грешката! Заради това премълчаване и незнание си го правил(а) цял живот неправилно, още от детството ти, със всичките му последствия - повреждане и замърсяване на твоето тяло. А още преди 2000 години великият Хипократ е казал: "Всички болести започват от червата".

Да видим кое е правилно

1. Изхождай се клекнал(а). Това го знае всяко малко дете, преди да го научат да седи. Всяко животно в природата си имат специфична поза за изхождане, съобразена с анатомията му. За човека и приматите тази поза е клекналата - само тогава вътрешните органи, участващи в дефекацията, са разположени правилно, червата са подкрепени и притиснати от бедрата и се освобождават напълно от съдържанието си.  За съжаление в търсене на удобства, човек е предпочел да върши тази работа седнал върху тоалетната, без да знае, че така върви срещу инстинкта си и неусетно поврежда  своето тялото. АМА КАК ТАКА?! АМИ ЕТО ТАКА, натисни тук и ще разбереш.
2. Ходи до тоалетна само когато имаш позив (когато ти се ходи до тоалетна). Има два начина на дефекация. При единият се напъваш със сила, а другият изпразва червото без твое участие, с помощта на автоматичен рефлекс, наречен парасимпатичен*. Той се задейства при силен позив за дефекация и представлява мощна вълна от контракции на червата, които изтласкват ВСИЧКИ отпадъци навън и ги изчистват напълно, без да се напъваш, също както уринирането (ти не се напъваш за да уринираш, нали?). Това е правилният начин и само при него става пълно изчистване на дебелото черво. Но когато се изхождаш с напъване, без позив, тогава се изпразва само ректумалилаво на картинката) - липсва тласъкът на перисталичните вълни. Така сигмуидното черво (в синьо на картинката) остава неизчистено.  Не е за чудене, че 80% от случаите на рак на червата се откриват именно там.

3. Не бързай! Правилната дефекация изисква търпение. След като се изходиш, в сигмуидното черво (в синьо на рисунката) често остават неизхвърлени отпадъци. За да излязат навън е нужно да изчакаш, докато перисталтичните вълни ги изтласкат към изхода. Чак тогава червата се изчистват напълно. Резултатът ще е особено чувство на лекота в корема.

4. Не отлагай позиви за дефекация! Много хора, още от детството,  имат навик да се стискат и отлагат ходенето по голяма нужда за по-удобно място или време. Някои дори стискат цял ден, защото не желаят да ползват тоалетни извън дома. Познавам хора, който при излет на планина стискат цял ден, защото можели да го вършат само на тоалетната у дома. Това може да има опустошителни последици за здравето ти!!! Системното подтискането на позива за дефекация води до постепенното му отслабване и изчезване.

Тези, които имат деца могат да прочетат това продължение на темата.

Също може да ти е интересно да научиш "Какво има да ни каже тоалетната за здравето" - как да правим диагностика на здравето си по отпадъците, които тялото изхвърля.
=======================
* - Парасимпатичния рефлекс за дефекация е поредица от мускулни и неврологични действия който, веднъж задействан изпразва ректума, а след това и зигмуидното черво чрез серия от контракции без нужда от съзнателни усилия от наша страна. Действието му приключва, когато двете са напълно изчистени. За да се задейства този рефлекс, обаче, той трябва да бъде добре стимулиран от силен позив за дефекация.
« Последна редакция: септември 29, 2017, 07:20:55 pm от Людмил »
Активен