Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Да не допуснем да угасне светилника на българщината!  (Прочетена 3680 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма

Здравейте.
Моля, прочетете това! Поводът е едно писмо, но историята започва доста преди това. Пригответе се, защото ще е дълго. Но гарантирам ви - интересно и много важно, защото касае бъдещето на България и на вашите деца. Ще започна с въведение и предистория:

Бъдещето на една държава са децата й. Днес малцина осъзнават това и като заговорим за промяна в системата, всеки се хваща да променя политиците, партиите, държавния апарат, законите и т.н. Но за децата никой не се сеща. А нали днес се отглежда цвета на нацията - лекари, учители, изобретатели... Нали в първите 10 години от живота на човека се залага моралът, светогледа и принципите на една бъдещата нация! Нали от тези първи години зависи дали човек един ден ще отдаде сили и талант да живее за другите, да обича природата и да има сърце отворено за състрадание. Или ще живее като егоист, който ще сее разруха около себе си и цял живот ще ламти за материални облаги. Да, в първите 10 години  се полага основата на животът, фундаментът, ценностната система на човека за цял живот.

Тези от вас, които имат деца и са се докоснали до педагогическата и образователната система виждат, че тя е безнадеждно остаряла. Тя отразява един материалистичен бездуховен модел, който докара нацията ни до ръба на най-голямата духовна криза. Образованието не може да помогне, докато не отреди подобаващо място на духовното. Преподаването на научни дисциплини, които са непромокаеми за нещата, отиващи отвъд материалното, т.е. за основните принципи на съществуването ни, не е в състояние да образова човека, и, като следствие от това, не може да бъде полезно за обществото. Нужна е радикално нова парадигма, не просто да разкрасим старите училища, да подменим черните дъски с екрани, а учебниците - с таблети. Едно истинско училище трябва да ЗАПАЗИ и развива вътрешния свят на детето: неговата фантазия, интуиция, връзката с природата и цялата заобикаляща го вселена. Да предава обичаите в истинският им вид, така, както са дошли до нас през вековете.

От държавните учреждения, било детски градини или училища, БЪЛГАРСКИТЕ деца излизат "професионално ориентирани", но без съзнание за връзката си със Земята и природата.

Могат да разбират геометричните фигури, но не и духовната си същност...

Учат се още в детската градина да познават часовника, но не и да познават кои храни са вредни и кои полезни за тялото им.

С това се сблъскахме, когато дойде време синът ни да тръгва на училище. Осъзнахме, че системата е наистина безнадеждно остаряла, спряла някъде в 40-те години на миналия век. И на дневен ред дойде намирането на подходящо училище. Качихме се на колата и започнахме да обикаляме България.

Така открихме училището в с. Сладка Вода. То бе мечтата ми във всяко едно отношение - полупансион, със специално разработени педагогически методи, нагодени за цялостен подход към детето като към разумно духовно същество - съчетание на житейски уроци с класната стая, конна езда, ушу (източно бойно изкуство), стрелба с лък, ръчни занаяти, стари български традиции и т.н. - списъкът е дълъг. В училището трудът бе награда, а не наказание. Там уроците се учеха навън - където е най-присъщо за детето. Съчетаваха природните и педагогичните методи ръка за ръка. Изкуство, музика, занаяти, да,  там се УЧЕШЕ, а не се школуваше. Там знаеха как да намерят Хората в децата. Да им дадат небе. Оттам излизаха Добри деца, със собствено мнение и достойнство, отговорни И Щастливи. Основателят му Койно Койнов обожава деца, и е добър скулптор и художник.

Препоръчвам ви да прочетете какво казват родители за децата си, които са учили там:  (виж темата "Защо се записахме в училището и какво се случи там" и "Как израстват децата ни в Сладка вода")
И разгледайте галерията със снимки от училището.

Ще се запитате, като е толкова хубаво, защо говориш в минало време. Защото училището бе закрито. Същата година, когато го посетихме - 2013-та. Под огромен натиск на държавата, която стори всичко по силите си, използва цялата чудовищна административна машина да смаже училището. И успя - след 21 години съществуване училището прекрати работата си. Угасна единственият светилник на българщината!

Но ние не се отказахме, продължихме търсенето си и така попаднахме на училището в с. Николаевка. То е държавно училище, и съществува благодарение на смелата, широко скроена жена Павлина Иванова, настоящ директор. Спасила училището от закриване, тя продължава делото на Койно Конов за хармонично, всестранно развитие на децата. С много упоритост и труд успява да спечели пари по европроекти, и тези пари се влагат в алтернативното образование на децата - чрез изкуства, занаяти. Ето ви малко снимки оттам.  Всяка година учителите посещават семинари, на които се изучават най-добрите световни методи за работа с деца. Постепенно мястото стана като магнит и от цяла България дойдоха таланти, които да помагат всичко заедно да направим от децата Хора. Учители, музиканти, поети станаха част от екипа в училището. Един от тях е и приятелят ми Емил Стефанов - композитор, поет, писател, изключителен човек (бях писал за него преди време ). Той разкри неподозиран музикален талант сред децата от училището и го разви дотам, че сега правят студийни записи и изнасят концерти! Чуйте сами: Ой Роди се (музика и текст Емил Стефанов)  Каква светлина се лее от тази музика! С помощ на дарители се оборудва малко студио за записи, с пиано, синтезатор и аудио техника.
Кулминацията беше тази година, когато на 20.10 във Фестивалния комплекс във Варна се изнесе благотворителен концерт с деца от училището. Посланието беше за създаването на един свят с красота, доброта и музика, в който мечтите на децата да стават реалност. Беше грандиозен успех, поканени бяха гости от цялата страна, всички деца и учители от училището се представиха с изпълнения на децата. Аз снимах с видео камерата. Ето малко снимки от концерта. Видеото ще видите малко по-надолу, на тази страница.

Тези изяви на духовност не останаха без отзвук - тъмнината не търпи светлина. Чудовищната държавна административна машина отново се раздвижи и задейства. След като се бе разправила с училището в Сладка вода, пристъпи към унищожаването на следващият светилник на българска култура в с. Николаевка - срещу директорката заваляха дела, за абсурдни неща, пристигнаха комисии за генерална проверка на цялата училищна документация, след което последва финансова проверка, а в момента, докато пиша това, тече още една, трета проверка, с хора изпратени директно от София, не просто да унижат и уволнят директорката, А ДА ЗАКРИЯТ УЧИЛИЩЕТО. По този повод е и днешното писмо на директорката, заради което сядам да ви пиша.
Хората, които извършват проверките са много пристрастни и не крият злобата си и намерението да закрият училището.

Не вярвам в теории на конспирацията, но имате ли обяснение как същото министерство, благославящо учебници, в които пише, че турско робство не е имало, а цар Симеон Велики не оставил никакви следи в историята (ако не вярвате вижте сами това и това)  смазва безмилостно всеки светилник на българщината, посмял да направи от децата истински Хора. ДОРИ ТУРЦИТЕ ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО НЕ СА ПОСЯГАЛИ НА КИЛИЙНИТЕ УЧИЛИЩА на българите. НА КОГО СЛУЖИ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО? И ЩЕ ДОПУСНЕМ ЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ОТНОВО И С УЧИЛИЩЕТО В НИКОЛАЕВКА?

Обръщам се с призив към всички, които могат да помогнат в битката за децата ни, да помогнат и застанат на страната на тези, които без страх изпълняват духовният си дълг да изправят този народ на крака и направят от децата ни истински, достойни българи!!! ИЗПРАВЕТЕ СЕ, КАЖЕТЕ НЕ!
Направете това, което зависи от вас - не просто думи, а дела!
« Последна редакция: декември 20, 2015, 11:16:11 am от Людмил »
Активен

fediabass

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re: Да не допуснем да угасне светилника на българщината!
« Отговор #1 -: декември 20, 2015, 10:36:19 am »

Благодаря за това писмо, алармиращ материал, призив...без значение как ще го наречем - то  е резултат от търсенето на хора които носят морал и ценностна  система  в себе си и разбират ситуацията на българският народ  сега. Благодаря на всички участвали в написването на този материал!

     "...Не вярвам в теории на конспирацията, но имате ли обяснение как същото министерство, благославящо учебници, в които пише, че турско робство не е имало, а цар Симеон Велики не оставил никакви следи в историята (ако не вярвате вижте сами това и това)  смазва безмилостно всеки светилник на българщината, посмял да направи от децата истински Хора. ДОРИ ТУРЦИТЕ ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО НЕ СА ПОСЯГАЛИ НА КИЛИЙНИТЕ УЧИЛИЩА на българите. НА КОГО СЛУЖИ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО? И ЩЕ ДОПУСНЕМ ЛИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ОТНОВО И С УЧИЛИЩЕТО В НИКОЛАЕВКА?..."

Нищо на този свят не се случва случайно - НИЩО.  Тази истина обяснява, че онова което сега се случва...  Е БИЛО ЗАМИСЛЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО.  Няма такова нещо като случайност.  Има цел зад това което се случва, но тази цел се знае само от тези които са я замислили.  Моите лични заключения са, че  държавното  образование на децата ни изисква  в детето  да бъде прекъсната връзката  със самото себе си.  Трябва да бъде потушен вътрешният морал на детето / ако детето е отгледано в нормална бременност и отношенията м/у майката и бащата са изпълнени със светли, позитивни мисли и чувства - моралът на детето е  - ЛЮБОВ/  Това е целта на системата на образованието  - трябва да се прекъсне тази любов в детето и  тя да се замени с измислени обществени "ценности" и  обществен морал. Т.е. да се "заличи" духовността в детето, респективно в човека - това е целта на образованието за съжаление.  Защо това да е целта?  Ами отговорът е много прост:  Опитвали ли сте да контролирате човек който обича себе си?  :) Ха, ха, ха...голям смях.... :) пробвай да контролираш и управляваш човек който обича и уважава себе си и ще разбереш какво имам предвид...Такъв човек не може да причини болка и страдание нито на себе си, нито на което и да е било същество във Вселената.  Ако в училищата съществува система която да ни учи и развива нашата любов, кой тогава ще купува милионите глупости които въобще не ни са необходими?  Кой човек ще позволи и ще толерира    някъде по Земята да съществува война или някакъв вид страдание? Кой човек, ще прави пари като съсипва тези които живеят с него??? Кой човек ще избива подобните нему??? КОЙ???  За съжаление, системата на образованието не е  такава само в България. Тя е такава на световно ниво.  Професията ми е такава, че постоянно пътувам в различни държави и мога да видя  и наблюдавам това.  Системата изисква да бъде разделен човек от човека, да бъде насочен един срещу друг но преди всичко това - в самият човек да бъде издигнато в култ разделение...Защото така той може напълно да бъде контролиран, без самият той да си дава сметка, че някой друг избира това което той избира. Това е робството. И което е най-лошото - както казах; самият човек не осъзнава че е роб - това е трагедията...или може би алармата за събуждане - ако някой успее да разбере че е роб....
Какъв е изходът от тази ситуация?
Да влезем в парламента и да разстреляме политиците....какво печелим от това - следващите политици пак ще правят това което се е правило до сега - в това можем да бъдем сигурни. На този свят, единственото царство което е под твоят контрол - това си ти. Ако искаме да променим нещо- то това е мястото от където е необходимо да започнем - от себе си. Говоря за осъзнаване, за разбиране, за твоята същност, за истината за това което си ти....Когато ти обичаш себе си,никой няма да е в състояние да те контролира, нито ти ще желаеш да контролираш. За какво??? Защо??? За лична изгода, за далавера....боже, ще се спукам от смях... :)  Това не означава, че трябва  да се примиряваме и съгласяваме със системата която  с се   опитват да ни заробват.
Разбира се, тук просто споделям собственото си виждане и не задължавам никой да вярва в това...
« Последна редакция: декември 20, 2015, 11:43:12 am от fediabass »
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма
Re: Да не допуснем да угасне светилника на българщината!
« Отговор #2 -: декември 20, 2015, 11:25:18 am »

единственото царство което е под твоят контрол - това си ти. Ако искаме да променим нещо- то това е мястото от където е необходимо да започнем - от себе си. Говоря за осъзнаване, за разбиране, за твоята същност, за истината за това което си ти....Когато ти обичаш себе си,никой няма да е в състояние да те контролира, нито ти ще желаеш да контролираш. За какво??? Защо??? За лична изгода, за далавера....боже, ще се спукам от смях... :)
Разбира се, тук просто споделям собственото си виждане и не задължавам никой да вярва в това...
Затова толкова много се бави законът за домашното образование - защото хиляди родители на мига ще отпишат децата си от системата и ще си организират кооперативно образование.

Държавата знае за това, затова Законът за предучилищното образование криминализира т.нар. „родителски кооперативи“ и задължава майки и татковци да водят чедата си от 4-годишна възраст в държавните детски градини.
« Последна редакция: декември 20, 2015, 11:28:56 am от Людмил »
Активен

fediabass

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Re: Да не допуснем да угасне светилника на българщината!
« Отговор #3 -: декември 20, 2015, 12:08:25 pm »

Аз не мисля, че ще има такъв закон за домашно образование / с изкл. на тези деца, които поради болест или някакви извънредни причини не могат да посещават училищата/.
Защото този закон би бил срещу системата, а никое правителство не издава закони които да подкопават собствените му интереси.  Правителството има сметка да създава закони които поддържат системата а не такива които  я саботират.  Затова мисля, че такъв закон никога няма да бъде издаден докато ние хората се съгласяваме и се подчиняваме  на тази система.Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма
Re: Да не допуснем да угасне светилника на българщината!
« Отговор #4 -: декември 21, 2015, 06:14:09 pm »

Видео от концерта "Приятели на Николаевка" проведен на 20.10 във фестивалния комплекс във Варна

Концерт "Приятели на Николаевка" from Ludmil Egov on Myspace.

« Последна редакция: януари 04, 2016, 06:20:18 pm от Людмил »
Активен

marte

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
  • Профил

Какво трябва да направим за да не допуснем това да се случи? Как можем да помогнем. Чиновниците най-лесно игнорират частните случаи. Според мен, за такъв случай е нужна колективна реакция?
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма

Здравейте! Отново се връщам на случая с училището в с. Николаевка - проверката приключи и БЕ ИЗДАДЕНА ЗАПОВЕД ЗА УВОЛНЕНИЕТО НА ДИРЕКТОРКАТА, без да се вземе в предвид нищо от това, което тя направи за училището. Всъщност директорката Павлина Иванова, бе  причината да се случат всичките прекрасни неща с децата, включително и концертът. Моля всеки от вас да изтегли Писмото до МОН, закачено отдолу и да изкаже ясно мнението си. Защото ако допуснем това да се случи, те няма да спрат - вече има такова алтернативно училище и в София - там ще е следващото им домогване...
Активен

marte

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 13
  • Профил

Имате ли официалните причини за уволнението й? Ако има такива, ние трябва да обосновем нашата защита на база на тези причини. Така писмото ще има още по-голяма тежест. От администрацията ще се захванат именно за официалните причини.
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма

Имате ли официалните причини за уволнението й? Ако има такива, ние трябва да обосновем нашата защита на база на тези причини. Така писмото ще има още по-голяма тежест. От администрацията ще се захванат именно за официалните причини.
Eто нейният емайл, най-добре се свържете направо с Павлина: lina.iva70@gmail.com
Активен

TauMaster

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 15
  • Профил

Много моля да споделиш кое е алтернативното училище в София.
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма

Много моля да споделиш кое е алтернативното училище в София.
http://www.bialotokokiche.com/p/blog-page_13.html
Активен

Мит Ра

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил

Мили хора,

Индивидуалното обучение у дома е нож с две остриета. Детето има нужда да общува с деца, да се сблъска с проблеми и трудности за да може да открие себе си. В противен случай има опасност да стане прекалено чувствително. Не ме разбирайте погрешно, образователната система е пълна боза, но това е реалността и докато не си извоюваме алтернатива не можем да ритаме срещу ръжена. Ако могада пратядетето  си в училище като това в Николаевка бих го направила на секундата. Но ако не мога ще се погрижа да обясня всички капани и лоши страни на общоприетото обучение и ще го възпитам да отстоява позицията си пред всякакви „авторитети„.
Не следя темата за Николаевка от известно време, какво се случва там, има ли начин да помогнем например с писма , петиции и т.н.?
Активен

Людмил

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 630
  • Профил
  • Микроферма

Мили хора,

Индивидуалното обучение у дома е нож с две остриета. Детето има нужда да общува с деца, да се сблъска с проблеми и трудности за да може да открие себе си. В противен случай има опасност да стане прекалено чувствително. Не ме разбирайте погрешно, образователната система е пълна боза, но това е реалността и докато не си извоюваме алтернатива не можем да ритаме срещу ръжена. Ако могада пратядетето  си в училище като това в Николаевка бих го направила на секундата. Но ако не мога ще се погрижа да обясня всички капани и лоши страни на общоприетото обучение и ще го възпитам да отстоява позицията си пред всякакви „авторитети„.
Не следя темата за Николаевка от известно време, какво се случва там, има ли начин да помогнем например с писма , петиции и т.н.?
С училището в Николаевка се приключи. Уволниха директорката, въпреки протестите на родители. Докладите на проверяващите нарочно не споменаха нито едно от постиженията на училището. Всички будни родители и учители напуснаха училището и селото. Сега там останаха само шепа циганчета.
Активен