Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Потребителско име: Парола:

Автор Тема: Нектар от шипки  (Прочетена 1335 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Людмил

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Публикации: 616
    • Профил
    • Микроферма
Нектар от шипки
« -: ноември 29, 2013, 01:39:32 pm »

Връщам се на темата за наноцедка с още едно откритие.
Това на снимката на какво ви прилича? Сок от моркови, нектар от кайсии? НЕ. Това е нектар от шипки! Прясно набрани шипки от близкия храст тази сутрин смлени с топла вода и мед в наноцедката . Става чудно питие, леко кисело и много приятно!
« Последна редакция: ноември 29, 2013, 01:54:05 pm от Людмил »
Активен

Светлана

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 7
    • Профил
Re: Нектар от шипки
« Отговор #1 -: март 09, 2016, 12:47:04 pm »

Ще използвам темата за шипките, за да дам и друга рецепта.

10-15 броя сушени шипки се счукват или накъсват (в зависимост от твърдостта им) и се заливат с 500-600 мл студена вода.
Киснат няколко часа, докато водата стане червено-кафява, прецежда се и се пие. Най-добре да се приема до обяд, за да се избегне евентуално безсъние заради вит.С.

При мене кисненето варира от 3-4 часа до цяла нощ - зависи от шипките. Прецеждам през тензух, защото има едни власинки, които ми дразнят гърлото.
Не съм го пробвала с току-що откъснати шипки, а само със сушени. Посоченото по-горе количество го пия на два пъти, т.е. два поредни дни, за да не кисна всеки ден. Пила съм и по повече на ден, но не съм забелязала някакви проблеми.
Активен