www.MikroFerma.com

Микроферма => Покълване на кълнове и поници => Темата е започната от: Людмил в септември 23, 2013, 09:55:03 am

Титла: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в септември 23, 2013, 09:55:03 am
Здравейте!
Открих, че шейкър кана (блендер) с наноцедка, като тази (http://shopix.bg/TEFAL-BL-5013-sheikyr-kana-s-nano-cedka), прави чудеса с кълновете, които произвеждаме с нашите микроферми (http://mikroferma.com/). Може би ще речете, че откривам топлата вода, но си заслужава да го споделя.
Какво представлява шейкъра - това е кана с въртящи се ножове, в която се слагат плодове или зеленчуци заедно с вода и тя ги разбива на ситно. Получава се напитка смути (smoothie) (https://www.google.bg/search?q=smoothie&client=firefox-a&hs=Irg&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=wOQ_UuTcNcTQtQaN_4DoCA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=692&dpr=1.25) както й викат на запад.

Проблема при пониците е, че колкото и да ги разбиваш с обикновена шейкър кана, влакната винаги остават, особено ако пасирате трева от лимец или други такива, по-жилави. Така получената напитка не е никак приятна за пиене. За прецеждане пък не може да става дума, защото влакната моментално запушват цедката. Досега не успявах да намеря решение на този проблем, докато не си набавихме един шейкър TEFAL с наноцедка. (http://shopix.bg/TEFAL-BL-5013-sheikyr-kana-s-nano-cedka) Тази цедка дефакто отделя твърдите частици при пасирането и в каната остава само чистият сок.

Не мога да ви опиша какви супер енергийни напитки се получават сега с помоща на каната -- сок от поникнал лимец с малко мед и орехи - какво ще кажете?  :P
Също така се получава чудесно бадемово мляко по този начин.
Не е задължително да се изръсите 200 лв. за кана, има и евтини за 39 лв. (http://sapirshop.com/Blender-melnichka-SAPIR-SP-1162-DST) В интерес на истината този Тефал, който струва 160 лв. се оказа страхотен боклук (http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1502.msg1678#msg1678) - пари на вятъра.

(http://beinsa.info/images/forum_images/smoothie.JPG)
Заповядайте - сутрешна енерийна напитка от спанак с кълнове!
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: tanija в септември 23, 2013, 06:24:43 pm
Супер! Благодаря ти за информацията! Точно по въпроса размишлявах тези дни. Искам да си купя нещо като сокоизтисквачка, но в същито време ми трябва и хубав пасатор за суровите неща. Исками се да увелича приема на кълнове и тази машинка ще ми свърши страхотна работа.
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в септември 23, 2013, 06:32:49 pm
Супер! Благодаря ти за информацията! Точно по въпроса размишлявах тези дни. Искам да си купя нещо като сокоизтисквачка, но в същито време ми трябва и хубав пасатор за суровите неща. Исками се да увелича приема на кълнове и тази машинка ще ми свърши страхотна работа.
Хайде, като го купиш пиши как е...
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: mitkoweb в септември 23, 2013, 11:11:31 pm
Съветът ми е - не си давайт епарите за евтини блендери. По-добре си купете качествен - със стъклена кана и мощност поне 800 вата. Ние си купихме евтин блендер от Кауфланд, който се разпуши на 10 ден. Добре, че Кауфланд са супер коректни, та ми върнаха парите, дори не ме задължиха да сменя блендера за друг от техния магазин. Ние прибавихме към 40 лева от Кауфланд още 69 и си купихме от Технополис блендер Таурус със стъклена кана и мощност 800 вата. Оттогава го ползваме всеки ден за какво ли не - дори си правим извара с плодове, което е невероятно вкусно.
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в ноември 30, 2013, 05:36:41 pm
Eто новото ни постижение - нектар от шипки
http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1486.msg1649#new
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: mi в май 15, 2014, 05:47:26 pm
тази е по-добър вариант, защото е ръчна, без досег с метал..почти., на бавни обороти - не се вдига толкова температурата и се запазват ензимите :)
http://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0.1575?filters=_D1_80_D1_8A_D1_87_D0_BD_D0_B0_20_D1_81_D0_BE_D0_BA_D0_BE_D0_B8_D0_B7_D1_81_D1_82_D0_B8_D1_81_D0_BA_D0_B2_D0_B0_D1_87_D0_BA_D0_B0-s
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в май 15, 2014, 07:42:12 pm
тази е по-добър вариант, защото е ръчна, без досег с метал..почти., на бавни обороти - не се вдига толкова температурата и се запазват ензимите :)
http://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0.1575?filters=_D1_80_D1_8A_D1_87_D0_BD_D0_B0_20_D1_81_D0_BE_D0_BA_D0_BE_D0_B8_D0_B7_D1_81_D1_82_D0_B8_D1_81_D0_BA_D0_B2_D0_B0_D1_87_D0_BA_D0_B0-s
Добре изглежда и цената е добра!
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Vov в юни 03, 2014, 10:27:46 pm
Тук нещо не разбрах. Какво подобряваме, като разрушаваме целостта на покълнали неща??? Нали е известно, че за да е добре усвоена, всяка храна трябва да е сдъвкана "99 пъти"? Да се раздроби на много малки парченца, а и да се смеси с достатъчно птиолин... в устата...?
Друг е въпросът с пиенето на сокове след въздържане от храна 14-18-25... дни. Тогава изцеждаме сокове от всичко (но разделно), смесваме ги с вода и пак ги премляскваме много пъти преди гълтане. Но при всекидневна употреба не мисля, че трябва да мачкам покълнали семена с нещо, преди да ги приема за дъвчене...?  :o
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в юни 03, 2014, 10:54:02 pm
Тук нещо не разбрах. Какво подобряваме, като разрушаваме целостта на покълнали неща??? Нали е известно, че за да е добре усвоена, всяка храна трябва да е сдъвкана "99 пъти"? Да се раздроби на много малки парченца, а и да се смеси с достатъчно птиолин... в устата...?
Друг е въпросът с пиенето на сокове след въздържане от храна 14-18-25... дни. Тогава изцеждаме сокове от всичко (но разделно), смесваме ги с вода и пак ги премляскваме много пъти преди гълтане. Но при всекидневна употреба не мисля, че трябва да мачкам покълнали семена с нещо, преди да ги приема за дъвчене...?  :o
Първо - не всеки има зъби за да дъвче.
Второ - да дъвчеш трева от лимец или подобни неща е огромно количество целулоза. А ние хората нямаме нужния ензим за разграждане на трева и листни. Те се разпадат под въздействие на стомашната флора при което се отделят газове, което не притеснява за кравите и конете, но за хората може и да е проблем.  ;D
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: zasmyana в август 28, 2015, 08:52:52 am
Добро утро  :)
Наскоро си закупих специална кана-блендер с нано цедка,за да си правя сок от пшенична трева.Уви,днес за пръв път реших да я пробвам,но тревата не пусна нищо,освен няколко капки по канат отстрани  :'(
Бихте ли ми споделили как точно правите сок от пшенична трева и поници ? Вода добавя ли се? :-\ :-[
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в август 28, 2015, 01:24:17 pm
Добро утро  :)
Наскоро си закупих специална кана-блендер с нано цедка,за да си правя сок от пшенична трева.Уви,днес за пръв път реших да я пробвам,но тревата не пусна нищо,освен няколко капки по канат отстрани  :'(
Бихте ли ми споделили как точно правите сок от пшенична трева и поници ? Вода добавя ли се? :-\ :-[
колко вода слагате? Ако каната е от куча марка като Elite или Sapir, които са 300W не върши работа - няма нужната мощност. Аз бях взел такава и я върнах.
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: zasmyana в август 29, 2015, 11:14:58 am
Каната,която закупих е с мощност 1000W - Solac .Беше най-мощната от всички,които разгледах - стъклена,много е хубава
 http://www.technopolis.bg/bg/Mixers-%26-Blenders/Mixer%26-Blender-SOLAC-BV5722/p/840106
 Днес отново пробвах да направя сок от пшенична трева,но този път добавих малко вода - получи се много вкусна ,леко сладникава напитка .Напук на всички твърдения за "противния" й вкус , на мен лично ми допадна. Нямам представа как да си направя сок само от трева,без добавена вода-то нищо не излиза,а не искам да похабявам ценната зеленина  :)Вие как я правите всъщност?
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в август 29, 2015, 12:24:37 pm
Каната,която закупих е с мощност 1000W - Solac .Беше най-мощната от всички,които разгледах - стъклена,много е хубава
 http://www.technopolis.bg/bg/Mixers-%26-Blenders/Mixer%26-Blender-SOLAC-BV5722/p/840106
 Днес отново пробвах да направя сок от пшенична трева,но този път добавих малко вода - получи се много вкусна ,леко сладникава напитка .Напук на всички твърдения за "противния" й вкус , на мен лично ми допадна. Нямам представа как да си направя сок само от трева,без добавена вода-то нищо не излиза,а не искам да похабявам ценната зеленина  :)Вие как я правите всъщност?
за сок без вода трябва като тази (http://olx.bg/ad/davchescha-sokoiztiskvachka-lexen-healthy-juicer-ID4B2zE.html)
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Mishel в август 29, 2015, 01:36:34 pm
Ще продавате ли "Lexen" и кога?
Титла: Re: Пасиране с наноцедка
Публикувано от: Людмил в август 29, 2015, 02:21:45 pm
Ще продавате ли "Lexen" и кога?
Чакаме доставка. Когато ги имаме, ще ги сложа на http://shop.mikroferma.com/